DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Ko je bio Tito?

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 1:40 pm

Ko je bio Tito?

Valter Vajs ili Josif Ambrozijevic?

Naravno, postojao je Josip Broz, rodjen u Kumrovcu, a streljan u Barseloni 1939. godine u Spaniji od internacionalista, jer je bio optuzen za likvidaciju komunistickih kadrova.

Postoje dve struje:
- jedna tvrdi da je njegovo mesto zauzeo Valter Vajs, poljski zidov rodjen u Bruklinu krajem 19. veka, dvostruki agent, KGB-a i CIA-e,
uz blagoslov hrvatskih i slovenackih komunista, iz jednog razloga da Srbin ne bi dosao na mesto generalnog sekretara SKJ.
Covek koji je bio najznacajnija licnost 20.veka. zabelezeno je da je na svojoj sahrani uspeo da okupi skoro sve predsednike i vladare tog vremena. Svetska javnost ga je upoznala pod imenom Jospi Broz TITO, dozivotni predsednik Jugoslavije.

- druga struja (saznaju Novosti, 90-tih godina) da je to bio Josif Ambrozijevic, takodje agent KGB-a.

Cak kruzi prica da je Tito Cercilov vanbracni sin iz Spanije..

Kakva su vasa misljenja i saznanja?
Ko se krio iza tog imena?
Ko je bio TITO?


Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 2:12 pm

Valter Vajs- TITO

( podaci sa njegovog profila na fejsu)

Njegovo pravo ime je Franc Fransoa Jozef fon Habzburg und Loren.
On je ustvari vanbracni sin plemica Franca Habzburga i sobarice Marije, Poljakinje koja je radila na dvoru Habzburga.
Rodjen je u Becu 16.06.1892.
Bio je Mason, clan Vatikanske loze.
Umro je 16.02.1980., sahranjen na porodicnom groblju Hazburga u Becu.

Jospi Broz rodjen u Kumrovcu je stvarno postojao,ali on je ubijen 1939 godine i nije imao nadimak Tito, njegovo mesto je zauzeo Valter Vajs.

Finansirao ga je Vatikan, kako bi SPC bila marginalizovana. Novac mu je uplacivan preko jedne svajcarske banke koja je prala novac nacisticke Nemacke. Broj racuna mu je bio 0018736 na ime valter Vajs- Tito.

Datum rodjenja je prepravljen na 25.5. a datum krstenja je nevestim falsifikatorima ostao 8.5. sto ispada da je krsten prije rodjenja! Zasto bi se taj podatak prepravljao,valjda je to osnovna stvar koju svako o sebi zna I to drzi do kraja zivota!

Josip Broz, Hrvat , bravar bez jednog prsta, što je umro 1913. godine nije imao nadimak Tito. Posle Prvog Svetskog rata bilo je više komunista sa nadimkom Tito, i sam Josip Ambroz, Jevrej, (potonji Tito) u prvo vreme neće uzeti ovaj nadimak, preuzeće ga tek kasnije.

„Он је, у ствари, Јосип Амброз, који ће у војној школи у Печују преузети идентитет Јосипа Броза, Хрвата рођеног у Бечу, који је умро 1913...У Печују је и Адолф Хитлер, син цариника са железнице, Баварац, мршав, са ликом савременог хипика. Он се разболео од јефтике, у ствари замрачења плућа, односно туберкулозе. Пошто је елиминисан из школе, Хитлер се нашао на улици.”(Хитлер је маја 1913. постао становник Минхена )

U obaveštajnoj školi u Pečuju je preuzeo identitet Josipa Broza – Hrvata rođenog u Beču, koji je umro pod nerazjašnjenim okolnostima tokom školovanja u toj školi 1913. Takođe, u knjizi ''Tajni dosije Josip Broz'' se može naći podatak da su sa Ambrozom obaveštajnu školu u Pečuju pohađali i Adolf Hitler (koji je napušta zbog bolesti ) i Miroslav Fribrih Krleža. Josip Ambroz u ovoj školi dobija čin cuksfirera (podnarednika ).
Inače 25.regimenta 41.-og domobranskog puka u kojoj je Ambroz služio kao podnarednik se ''proslavila'' svojim zločinima nad srspkim vojnicima i civilima u Podrinju i Mačvi.

Josip Ambroz je preuzeo identitet Hrvata kako bi se kao uljez ubacio među južnoslovenske narode. Naravno, 1913. godine njegovi pretpostavljeni nisu ni sanjali da će doći do raspada Austro-Ugarske, i do formiranja kraljevine SHS.

U toku prve ofanzive na Drini, koju je vodio gen. Oskar Poćorek, cuksfirer Ambroz vodi grupu od 70-ak vojnika, koji su u isto vreme izvidnica i prethodnica. Josip Ambroz je lukavi lovac na srpske predstraže, na ljudske jezike iz kojih se mučenjima izvlače podaci i priznanja o kretanju i položajima srpske vojske.
Jokić tvrdi da je Ambrozova (25.)austrougarska regimenta jednom prilikom negde u Podrinju zarobila 20-ak srpskih vojnika, koje su nakon dogog mučenja i izvlačenja priznanja, sve obesili o šljive. .. u vezi Valjeva,, Ambrozova 25. regimenta se kretala upravo ovim krajevima, u kojima su izvršeni neviđeni zločini nad srpskim civilima.
Naime, posle sloma prve austrougarske ofanzive na Drini, Josip Ambroz je bio zarobljen i bio je deportovan nazad u Austo-Ugarsku (u ovoj grupi zarobljenika je i Miroslav Fridrih Krleža ).

Nakon toga Ambroz će biti uhapšen od strane vojnih vlasti zbog silovanja jedne Srpkinje u selu Majur u okolini Novog Sada. Za ovakva dela su bile predviđene i najteže kazne, jer je vojnicima Austro-Ugarske na teritoriji Srbije bilo sve dozvoljeno, i da siluju žene i ubijaju civile, međutim na teritoriji carstva ovakve stvari su bile strogo zabranjene, čak i prema Srbima. Ipak Ambroza će umesto krivičnog gonjenja, za kaznu poslati na istočni front, jer im je ovakav vrsan obaveštajac bio i te kako potreban.

Tito je ostao poznat široj javnosti u toku ''bombaškog procesa'' 1928. kada je nonšalantno na sudu priznao da je član KPJ, iako je komunistima bilo strogo zabranjeno da vlastima odaju svoju pripadnost partiji. Inače, od zabrane komunističke partije 1921. Broz je bio prvi komunista koji je na sudu priznao da je komunista, jer su pre toga svi komunisti poricali svoju pripadnost KPJ, kako bi dobili što blaže ili oslobađajuće presude.

Broz je tada bio već duže vreme član zagrebačke masonske lože ''Maksimilijan Vrhovec'', a njegova masonska ''braća'' su mu u štampi davali neviđeni publicitet u toku bombaškog procesa.

Zato i ne treba da čudi što se Josip Broz, po svom dolasku u Beograd maja 1941. godine smestio u jednoj vili na Dedinju, koja je pripadala nikom drugom do Vladimiru Ribnikaru – jevreju, masonu i vlasniku lista Politika. Ova vila se nalazila (zamislite! ) tik uz Nemački glavni štab; i sam Broz se hvalio kako su on i njegovi kamaradi ''bez straha pred nosom neprijatelju planirali akcije protiv okupatora''; a takođe u ovoj vili je 4.jula 1941. doneta odluka da se započne sa ''narodno-oslobodilačkom borbom''(posle rata su komunisti ispred te vile podigli neki nakaradni spomenik ).

..Još jedna veza između Josipa Ambroza i ustaša vezana je za pripreme za atentat na kralja Aleksandra I.
Naime, tokom 1934. godine Josip Ambroz dolazi u mađarski kamp za obuku terorista – Janka Pustu, čiji je komandant bio Vjekoslav Serveci ( kasniji ustaški major ), a njegov zamenik Slavko Štancer koji je ranije bio Ambrozov pretpostavljeni tokom školovanja u Pečuju.
Ambroz dolazi tamo kao instruktor, jer je kao stari obaveštajac posedovao izvanredna znanja u ovoj oblasti.
I sam vođa VMRO-a – Ivan Vančo Mihajlov (inače najtraženiji terorista Evrope između dva svetska rata ) je u svom intervjuu za italijanski časopis ''Storia Ilustrata'' 1990. god. priznao da je VMRO ''pozajmio'' svog čoveka ustaškoj grupi atentatora, i da se on zvao Vlado Georgijev Černozemski. Još je interesantno i to da je po Jokiću ''zagonetna plavuša'' koja je u Marseju predala oružje atentatorima i za kojom su tragale sve policije Evrope, ustvari bila ćerka Slavka Štrancera – Tereza Štancer, koja je istovremeno bila i Ambrozova ljubavnica.

Pred sam kraj rata, kada su se Vjekoslav Serveci i Slavko Štancer kao ustaški oficiri predali komesaru 51.vojvođanske partizanske divizije Milanu Basti, oni su zatražili da se sastanu sa Brozom. Kada je Milan Basta Ambrozu javio koga ima u svojim rukama i šta oni zahtevaju, Titov odgovor je glasio:''Hitno ih sve streljati'' (razume se zbog toga što su oni bili retki koji su znali Brozov pravi identitet ).

Zanimljiva je i teza Momčila Jokića da je Josip (AM )Broz bio trostruki agent. Naime pored Staljinovog NKVD-a, Jokić tvrdi da je Tito radio i za Britanski Intelidžent Servis, u koji ga je uveo vajar Antun Augustinčić; ali i za nemački ABVER. Naravno da je ovo moguće, jer je Nemcima trebalo što više obaveštajaca u redovima komunista; na što višim položajima – to bolje. Zanimljivo je da se u nemačkim obaveštajnim dokumentima spominje neki agent VAJS kao ''Hrvat koji ne radi za pare''.

Činjenica je da su Nemci znali da će posle okupacije Jugoslavije najveća ''gužva'', odnosno najjači pokret otpora protiv okupacije (ma šta mi mislili o njemu! ) nastati upravo u Srbiji, pa su im trebali spletkaroši kao Tito koji bi u tom slučaju Srbe razjedinili a kasnije ih zavadili da ratuju međusobno.

Momčilo Jokić u svojoj knjizi daje dokaze da su Nemci u nekim svojim akcijama namerno poštedeli Tita,kao u desantu na Drvar-operacija ''konjički skok'', kada je Tito sa svojim štabom neometano propušten da prođe kroz nemački obruč. Po Jokiću, glavni cilj operacije ''konjički skok'' je bio uništenje oficirske škole vrhovnog štaba. Nemci su posedovali kompletnu šifru vrhovnog štaba partizanske vojske, i znali su da se Broz nalazi u pećini; ali su njihovi padobranci ipak izvršili desant na groblje u Drvaru i noseći fotografije sa Titovim likom su ispitivali meštane ''da li su videli čoveka sa slike''. Čudno, zar ne?

Tu je takođe i pitanje martovskih pregovora Nemaca i partizana 1943. o njihovim zajedničkim akcijama protiv četnika kao i o razmeni zarobljenika. Takođe je interesantna veza Josipa Broza i Kurta Valdhajma – ratnog zločinca i ubice srpske dece sa Kozare, koji će posle rata postati predsednik Austrije i zahvaljujući Brozovoj podršci – generalni sekretar OUN.

Prema istorijskim dokumentima, Josip Broz je postao obavestajac još 1914. godine i to na austrougarskom frontu prema Srbiji. Titovi biografi su dugo godina precutkivali istinu da je Broz u I svetskom ratu bio vodnik u bataljonu 25. domobranskog puka i staresina izvidjackog, tj. obavestajnog odeljenja becke armije. Njegov zadatak je bio da osmatra srpske pozicije, da upada na srpsku teritoriju, hvata zarobljenike, saslusava ih i iz njih vadi vojne podatke o srpskoj armiji. Podoficir Josip Broz je bio toliko dobar vojni obavestajac, da ga je komanda predlagala i za odlikovanje. Tu medalju je Tito i dobio sezdesetak godina kasnije iz ruku Kurta Valdhajma, možda, ponajvise zato što je, kako misli Dobrica Cosic, Josip Broz u čitavoj svojoj politickoj karijeri srpsko nacionalno pitanje resavao na austrougarski i austromarksisticki način.

Sabac je, naime, bio prvi grad u koji su ušle austrougarske trupe 1914. i, istovremeno prvi grad u kojem je pljačka bila naređena. ..
Među trupama austrougarske vojske koje su se s naročito velikom žestinom ustremljivale na srpske vojnike nalazila se i 42. domobranska divizija iz Zagreba. Pri drugom prelasku preko Drine, 2. septembra 1914. godine, ona je puna tri dana kao fanatizovana naletala na rovove srpske vojske na Adi Kurjačici, nastojeći da se prebaci na desnu obalu Drine i da dejstvom dolinom Jadra potpomogne akcije trupa južno od Loznice i severno od Lešnice. Ona je nanela velike gubitke jedinicama Drinske divizije II poziva, koje su joj se ovde suprotstavile. Na srpskoj strani palo je 9 oficira, 6 podoficira i 550 vojnika...
U sastavu ove austrougarske divizije, jurišao je na srpske položaje i Josip Broz, kasnije nazvan Tito, u to vreme pripadnik 10. čete 25. pukovnije. Šta je tada sve doživeo i preživeo, on o tome nije nikad hteo da govori, ništa nije kazao čak ni svom biografu Vladimiru Dedijeru.

„Činjenica je”, izjaviće Dedijer posle njegove smrti, „da je Tito izbegavao da mi govori na pitanja o svom učešću u Prvom svetskom ratu. On pominje kako je bio u 25. domobranskoj pukovniji i onda preskače prvih šest meseci rata i govori o Petrovaradinu...”

Dedijer, inače, iznosi (u Novim prilozima za biografiju Josipa Broza Tita, u drugoj knjizi), da je imao u rukama tri Titova autobiografska teksta - iz 1935, 1945. i 1952. godine, i da samo u jednom od njih, u onim iz 1935, Tito govori o učešću u ratu protiv Srbije, od avgusta do decembra 1914. godine. Kad je hteo, na osnovu prvog autobiografskog teksta iz 1935. godine, da piše o Titovom učešću u operacijama na srpskom frontu, dobio je, navodno, direktivu od Milovana Đilasa da to ne čini.

Kao i Tito, u 42. domobranskoj diviziji („Vražjoj diviziji”, kako je još nazivana), u 25. puku, protiv Srba borio se i Vlatko Maček, vođ Hrvatske seljačke stranke.

Za razliku od Tita, Maček je u svojoj autobiografiji, objavljenoj u NJujorku, opisao u kojim je sve bitkama učestvovao sa svojim pukom u Srbiji. Pomenuo je da je (a to znači i Tito) učestvovao i u krvavim okršajima kod sela Popinci i Pećinci sa srpskom vojskom koja je bila prešla Savu, a zatim u brojnim borbama na Kolubari...

U Mačekovom i Titovom 25. domobranskom puku, komandant „doknadnog” bataljona bio je Slavko Štancer, koji će 1941. godine postati prvi čovek u vojsci ustaške, odnosno hrvatsko-muslimanske države. Bio je „razglašen kao najveći junak 42. domobranske vražje divizije”, kaže J. Horvat. Jurišajući ispred svojih vojnika, on je već u prvoj nedelji rata u Srbiji izgubio desnu ruku...

Od razbojišta, na kojima je najviše palo Hrvata i muslimana na jednoj, i Srba iz Srbije na drugoj strani, među najpoznatije spada Mačkov kamen.
U aprilu 1912. godine, na primer, u Beogradu su boravila 163 zagrebačka studenta - i tom prilikom se, do iznemoglosti, manifestovalo i klicalo Srbiji kao jugoslovenskom Pijemontu...
U jednom izveštaju dostavljenom ministarstvu rata u Beču iz Zagreba, ..(1912) Kad bi se sad plebiscitom odlučivalo o pripadnosti Hrvatske, jednoglasan odgovor bi bio: - Srbiji!„
Polazeći od ovakvih i sličnih ocena, kojima je bio krajem 1912. i početkom 1913. godine bukvalno zatrpan, ministar spoljnih poslova Austrougarske grof Bertold je došao do zaključka da se na srpski, odnosno jugoslovenski problem što pre mora staviti tačka. U privatnom pismu državnom sekretaru Nemačke fon Jagovu, on je rekao da srpsko pitanje ”tangira u najvećoj meri naše vitalne interese i njegovo rešenje u velikosrpskom smislu moglo bi da dovede u pitanje uslove naše egzistencije„.

I tako je odmah ubačen Jevrej Ambrozije 1913..

.. ovo stoji na fejsbuku..Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 2:27 pm

Ovo je ono sto sam pronasla.. a sta vi mislite o tome.. ko je bio Tito?
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 2:31 pm

Zvanična biografija je posle njegove smrti mnogo puta osporavana. Priča o čoveku koji je Jugoslavijom vladao tri i po decenije, koji je bio poliglota, mačevalac, pijanista... i jedna od najvažnijih ličnosti svog vremena ostaje misterija na koju je nakalemljena biografija Josipa Broza.

Momčilo Jokić, književnik koji se već tri i po decenije bavi Titom, u razgovoru za "Blic nedelje" podseća na neke detalje do kojih je došao tokom istraživanja.
- Pravi Josip Broz bio je Hrvat rođen u Beču i umro je 1913. godine, a njegov identitet preuzeo je višestruki agent-obaveštajac Josip Ambroz, alijas Tito. On je rođen iz velike ljubavi poljske grofice i upravnika njenog imanja Franca Ambroza, a kako bi se spasla aristokratska čast, vanbračno dete prihvatila je jedna porodica, a izdržavao ga je njegov otac - priča Jokić.

Sin industrijalca

Druga varijanta Titovog porekla govori da je on vanbračno dete majke Marije i izvesnog Samuela Majera, poljskog Jevrejina i uspešnog industrijalca iz Beča, kod koga je Marija povremeno radila. Tvrdnju o jevrejskim, a ne hrvatskim korenima izneo je i Titov lični lekar, prof. dr Aleksandar Matunović u svojoj knjizi "Jovanka Broz - Titova suvladarka", koja je nedavno objavljena u Beogradu, ali on za takvu tvrdnju ne iznosi nikakve dokaze. A da je maršalovo poreklo zaista pod znakom pitanja, pokazali su i naši susedi Hrvati, Titovi sunarodnici koji, doduše nezvanično, takođe sumnjaju u verodostojnost zvaničnih biografskih podataka.
Mnoga su dela napisana baveći se ovom tematikom, a na internetu mogu se pronaći zbirke dokaza da je "najveći jugoslovenski sin" zapravo bio višestruki agent s mrežom saradnika širom sveta. Pominje se da je od 1934. godine bio špijun britanske obaveštajne službe, zatim ruske NKVD, nemačke ABVER, a pripisuje mu se i funkcija obaveštajnog podnarednika Austrougarskog carstva.
U austrougarskoj vojnoj obaveštajnoj školi u Pečuju, gde se, navodno, školovao zajedno s Krležom, Tito uzima identitet Josipa Broza, inače Hrvata, što mu je kao obaveštajcu bila karta za prohodnost u sve slovenske zemlje. Identitet je promenio iz nužde, jer je, navodno, kod Novog Sada uhapšen zbog silovanja, pa je da bi izbegao robiju prihvatio promenu identiteta i druge aktivnosti koje uz to idu.
- Kako je pravi Josip Broz rođen u Beču, a Ambroz, odnosno Tito, u Poljskoj, to znači da je i Kumrovac potpuno izmišljen segment Titove biografije - kaže Jokić.
I sam Tito kao da je izbegavao da ode u Kumrovac, zvančno mesto svog rođenja.Prvi put ga je posetio mnogo godina po završetku Drugog svetskog rata. Na grobove svojih navodnih roditelja ili familije nikada nije otišao.

Brat ga nije poznao

Za sumnju o poreklu iz Kumrovca saznali smo nakon njegove smrti iz njemu bliskih krugova (general Đurić) koji su tvrdili da je pedesetih godina iz Budimpešte doveden rođeni brat Josipa Broza, inače železničar iz Mađarske, kako bi se posle dugog vremena ponovo sreli. Taj susret bio je svojevsrni fijasko jer je Titov navodni brat rekao da taj čovek nikako ne može biti Josip Broz, jer Broz nije imao kažiprst na jednoj ruci.
Nemci su tokom rata u Zagrebu objavili poternice za Josipom Brozom, na kojima je kao lični nedostatak prikazana njegova ruka bez kažiprsta.
Mnogi su se zato pitali kako bi jedan metalostrugar iz Zagorja mogao da svira klavir, pa još bez kažiprsta, da bude mačevalac... Pera Simić, novinar "Večernjih novosti", inače veliki poznavalac Titovog lika, takođe se slaže sa teorijama o promeni identiteta, ali smatra da one ipak nisu primarne.
- Postojali su prelomni momenti kada je Tito mogao biti razotkriven. Svi su krvavo ugušeni, a da se o tome ništa nije znalo. Pod sumnjivim okolnostima hapsio je i likvidirao svakoga ko je predstavljao pretnju. U bombaškom protestu 1928. godine radi se o jednoj osobi, a da li je pre toga postojala druga, ostaje misterija - kaže Simić.
Sličan primer navodi i Momčilo Jokić. On tvrdi da su neki oficiri Vermahta koji su zarobljeni pred kraj Drugog svetskog rata streljani samo zato što su znali Tita još iz škole u Pečuju, kao i sve njegove grehe. Hvaleći se time, oficiri su zatražili da se Tito kontaktira, nadajući se dobrom tretmanu, a kada mu je to javljeno, maršal je kratko i jasno rekao "streljajte ih".

Pobijeni svedoci

- Po istom principu eliminisani su gotovo svi svedoci njegovog pravog identiteta. Neki su likvidirani, drugi poslati na Goli otok gde ih je kasnije sačekala ista sudbina - priča Jokić.
U jednoj od najjačih obaveštajnih agencija CIA postoje čitavi tomovi dokumenata o Titu, a zahtevi da se oni pregledaju pristižu sa svih strana sveta. Posebnu misteriju predstavlja i crni kofer sa kojim je maršal umro, i od koga se nije odvajao. Tu je navodno trebalo između ostalih važnih dokumenata da bude i dokaz o njegovom poreklu.
- Činjenica da je najsimptomatičniji trag koji bi mogao da reši misteriju Brozovog identiteta potpuno izmenjen govori u prilog sumnjama. U Tuheljskoj županiji, gde su navedeni svi njegovi preci, posle smrti unete su velike izmene, toliko ozbiljne, da dokument sada uopšte nije validan. Razlog koji su krivotvorci naveli je toliko banalan da se graniči sa glupošću. Navodno je u dokumentu stajalo da je rođen 7. maja, pa je to kao prepravljeno na 25. maj kako bi se uskladio dobar datum za proslavu Brozovog rođendana?! Usput su valjda promenjene i ostale činjenice - kaže Pera Simić.
Prema zvaničnim podacima, Josip Broz je rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskoj. Otac mu je bio siromašni seljak Franja Broz, a majka Marija iz Slovenije. Umro je 4. maja 1980. godine, a od tada svake godine u Kući cveća u Beogradu, gde je i sahranjen, okupljaju se poštovaoci iz svih bivših SFRJ republika kako bi obeležili godišnjicu.

Izvor: http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=2944


Poslednji izmenio Lily dana Pon Feb 28, 2011 2:46 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 2:45 pm

Ucestvujuci u prvom svetskom ratu kao Austrougarski vojnih Tito je bio u prilici da se iz rova, kao “prasinar”, upozna sa letackim sposobnostima Goeringa. Zna se da je avijacija tada mnogo znacila pesadiji, cak i vise od tradicionalno omiljene artiljerije. Ovaj letac, izuzetnih sposobnosti, kasnije je i proglasen za heroja. A Tito je ima priliku “da uzivo” gleda vazdusne dvoboje mladog heroja avijacije, pa je malo po malo sto putem novina, koje su doduse retko stizale na front, a najvise putem radija a u naseljenim mestima u bioskopima a i preko TV-a emisija propagandnog karaktera, poceo da sebe zamislja kao pilota i heroja. Pogotovu kad je saznao za Goering-ovo aristokratsko poreklo, njegvo divljenje je postalo patoloske prirode. To i nije nista neobicno, jer je Tito tada imao dvadeset i kusur godina a to je doba u kom uzrastu mladi najcesce pocinju da dozivotno poistovecuju svoju licnost nekom idealu: glumcu, piscu, naucniku, ratniku i sl. Ovo objasnjava i odluku malog Broza, (u stvari pravo ime mu je bilo Dionisije) da se podvrgne plasticnoj operaciji s ciljem da sto vise lici na svog idola. Svu svoju ustedjevinu koju je dobio za cetvorogodisnje ratovanje ulozio je na CRVENO u jednoj kockarnici u Becu, duplirao svoju ustedjevinu, i tako zaradio taman toliko koliko mu je za to bilo potrebno. Ostalo mu je jos malo para za prevoz.

Po zavrsetku I SR, mladi Dionisije biva infiltriran u SSSR, da kao spijun spavac bude aktivran kad za to dodje vreme. S druge strane, neposredno posle toga, zacinje se nacisticki pokret u Nemackoj, vremenom jaca i vec tada Nacisti, pronalaze u tajnim arhivama dosije sa slikom Dionisija tj. Broza, koji veoma lici na njihovog “SA Brownshirts” komandira Georinga. Goering direktno razgovara sa Brozom i tu ga veoma lako nagovora da od tada radi direktno za Nacionalsocijalisticku partiju Nemacke. Od tada Broz salje poverljive materijale samo Nacistima na cijoj se strani nalazi do pred sam pocetak izbijanja II SR.

Za vreme svog boravka u SSSR on je perfektno naucio Ruski jezik a oko sebe je, kao harizmaticna licnost, okupio puno heroja SSSR koji su isto poceli nesvesno da oponasaju Broza, ne znajuci da se u stvari preko Broza poistovecuju sa Goeringom.U tom krugu su izmedju ostalih bili i Marsal Zukov, Marsal Birjuzov, Marsal Tolbuhin, Marsal Vorosilov….. Da su kojim slucajem, ove legende SSSR saznale sta je po sredi, ne samo da ne bi uzele titulu Marsala nego bi Broz bio pokojni jos pre izbijanja II SR a ne poslat u Jugoslaviju da kao, sada ruski spijun radi za SSSR.

Jedino sto je ostalo istoriji nejasno je to, kako je, kada i zbog cega raskinuo sa Nacistima. Po nekima nikad i nije jer on je uvek bio njima veran o cemu svedoce i njegovi veoma prisni i bliski odnosi sa Vili Brantom. U tom kontekstu i govori oprostajno pismo pok. Rodoljuba Colakovica, koji je Tita i primio u KPJ i koji mu je na neki nacin i bio kum, dajuci mu konspirativnoime Tito. U tom pismu on govori kako je Tito imao velikog uticaja na njega i da ga je na neki nacin ponukao da sa Alijom Alijagicem organizuje i ubije u atentatu, tadasnjeg MUP Draskovica, (cukun deda sadasnjem MIP-a). Dalje kaze da je on bio ubedjen da im je Kominterna poslala pravog coveka da sredi medjufrakcijske borbe koje su u to vreme harele KPJ. Predpostavlja se da je negde u to vreme imao odnose sa izvesnom Steficom Percuklijevic, kasnije udatom Tudjman iz koje veze se i rodio sin, kome je Stifica dala ime po Brozovom najstarijem bratu: Franja. Sa vec napisanom biografijom, onom koja je zvanicna, Broz je brzo stvorio jako jezgro svojih istomisljenika tako da je svako ko je naslutio istinu, bio ubijen ili, kasnije potkazan Gestapou i tako zavrsio u jednom od logora.

Prica se, da se Rodoljub Colakovic, kad je shvatio ko je Broz, povukao iz politickog zivota i do smrti se bavio samo knjizevnim radom.

U Titovoj crnoj tasni, od koje se nikad nije odvajao, pored njegovih najtajnijih dokumenata o poreklu, cuva se i pertla od leve Goeringove ciple, koju mu je krisom skinuo dok mu je, jedne prilike, ljubio noge i molio za zivot. Tada mu se i zavetovao, da ce do kraja zivota nositi svetlo plavu uniformu u znak dubokog postovanja i podanosti.


izvor : Forum Beogradcafe
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 3:06 pm

Ne znam zasto se moj teca povukao.. premda je bio dugogodisnji ( tacnije 7 godina) Titov pratilac, ali kako sam slusala od svojih bliznjih i tetke, naglo se promenuo i trazio da ga penzionisu..

Da li je bio upoznat sa detaljima Titove politike, nekim desavanjima ili su neka druga saznanja doprla do njega.. elem, polako i tiho se povukao sa te scene. Bio je razocaran.. to smo svi znali u familiji. Tetka je pricala da je dao samo jednom dao jedan komentar na celokupnu situaciju, rekavsi: "Da se on za to nije borio!"

Covek koji je ziveo na Dedinju i imao sve povlastice visokog oficira, Titovog pratioca i velikog narodnog junaka ( Prva proleterska brigada i sve cuvene bitke..), povukao se u ilegalu u Kikindu. Stavivsi pri tome tacku na Partiju, politiku i sve sto je imalo veze s tim. cherry 55555
Nazad na vrh Ići dole
vasko1

avatar

Datum upisa : 02.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pon Feb 28, 2011 4:44 pm
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Čet Mar 03, 2011 1:11 pm

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Čet Mar 03, 2011 1:14 pm

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Čet Mar 03, 2011 1:16 pm

Nazad na vrh Ići dole
brunolino

avatar

Godina : 105
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Uto Maj 24, 2011 11:18 pm

bio je frajer za razliku od Franje i Slobe...

drzavu je imao pod kontrolom , a zene pod sobom... migg

Nazad na vrh Ići dole
determinanta
Matematički kompleksna
avatar

Godina : 59
Datum upisa : 06.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 8:27 am

Jednom će biti mit. Već je blizu, ali je za istoriju previše "novo vreme". Ne verujem u teorije zavere i mistifikacije. Bio je neko ko je bio na pravom mestu u pravo vreme i za to, dobrano, imao podršku mase, čak i svetske političke elite, bez obzira na kojem se "ideološkom kraju" nalazile.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
Krupljanka

avatar

Godina : 51
Location : Beograd
Datum upisa : 13.04.2009

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 8:39 am

Nazad na vrh Ići dole
brunolino

avatar

Godina : 105
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 9:46 am

determinanta ::
Jednom će biti mit. Već je blizu, ali je za istoriju previše "novo vreme". Ne verujem u teorije zavere i mistifikacije. Bio je neko ko je bio na pravom mestu u pravo vreme i za to, dobrano, imao podršku mase, čak i svetske političke elite, bez obzira na kojem se "ideološkom kraju" nalazile.

potpisujem , postao je mit...iako je bio samo bravar , Hrvat , Rus , agent itd.

kakav je bio najbolje pokazuje sahrana i tko mu je dosao...

znao je kako se ovce utjeruju u tor... migg
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
avatar

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 9:56 am


Mogu samo da citiram jedan Novobeogradski grafit:


I bravar je bio bolji.
Nazad na vrh Ići dole
brunolino

avatar

Godina : 105
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 9:59 am

Samouka ::

Mogu samo da citiram jedan Novobeogradski grafit:


I bravar je bio bolji.

trebas i onaj iz pulske arene.

dok je bilo Tita bilo je i shita... migg
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 10:49 am

brunolino ::
bio je frajer za razliku od Franje i Slobe...

drzavu je imao pod kontrolom , a zene pod sobom... migg


E ta ti je dobra!!! :eee:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 10:52 am

Samouka ::

Mogu samo da citiram jedan Novobeogradski grafit:


I bravar je bio bolji.
I bio je bolji -neuporedivo .
Bar smo imali (neke generacije ) ipak bezbrizno detinjstvo ,a ni onaj socijalizam nije bio loš .

brunolino ::


dok je bilo Tita bilo je i shita...
Pa nije baš...U njegovo vreme su i "Bijelo Dugme " uhapsili ,ako su ih uhvatili da Sada shita ima u svakom dvoristu .
Bilo ga je neupredivo manje ,ali je bio "libanac" ,a ne ova "albanka"


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/
brunolino

avatar

Godina : 105
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 10:59 am

Pa nije baš...U njegovo vreme su i "Bijelo Dugme " uhapsili ,ako su ih uhvatili da Sada shita ima u svakom dvoristu .


istina da , ali onda se pusila prava trava i nije te nitko sacekao u ulazu ko danas... migg

I bio je bolji -neuporedivo .
Bar smo imali (neke generacije ) ipak bezbrizno detinjstvo ,a ni onaj socijalizam nije bio lošdjetinjstvo definitivno , sto se tice socijalizma , pa to ti je danasnji model u Svedskoj...naravno izmjenjen... migg

onaj sustav je imao mana , daleko od toga , medjutim , mi smo talentirani od slona da muvu napravimo...

ne slona od muve...sve je obrnuto... migg
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
avatar

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 11:03 am

Danubius ::
Samouka ::

Mogu samo da citiram jedan Novobeogradski grafit:


I bravar je bio bolji.
I bio je bolji -neuporedivo .
Bar smo imali (neke generacije ) ipak bezbrizno detinjstvo ,a ni onaj socijalizam nije bio loš .

brunolino ::


dok je bilo Tita bilo je i shita...
Pa nije baš...U njegovo vreme su i "Bijelo Dugme " uhapsili ,ako su ih uhvatili da Sada shita ima u svakom dvoristu .
Bilo ga je neupredivo manje ,ali je bio "libanac" ,a ne ova "albanka"


Dana nam je shit i u osnovnoj školi, nažalost!!!!
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
avatar

Godina : 21
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 11:15 am

Kako god bilo, covek je postao legenda!

A s obzirom da mu je danas ozvaniceni Rodjendan, ostaje samo da se prisetimo stafeta mladosti i uzbudjenja koja su je pratila dok je isla kroz razna mesta.

Bila sam jako mala, ali se secam crtanja po betonu i kako se svecano docekivala i ispracala.. :eee:
Nazad na vrh Ići dole
Krupljanka

avatar

Godina : 51
Location : Beograd
Datum upisa : 13.04.2009

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Maj 25, 2011 12:08 pm

Bio je legenda i ja se secam da je to bilo najlepsi i najbezbrizniji period mog zivota....Secam se sleta,marame i kapice...secam se i zao mi je sto takvo vreme vise nece postojati ....


Nazad na vrh Ići dole
brunolino

avatar

Godina : 105
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Sre Jul 13, 2011 7:55 pm

covjek koji je znao kako se postupa sa sitnom boranijom... :eee:
Nazad na vrh Ići dole
EAGLE

avatar

Location : NS
Humor : CRNI
Datum upisa : 04.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pet Okt 14, 2011 11:41 amMa,švalerčina,jbt!!Vidite kako šmeka gošću ...
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   Pet Okt 14, 2011 5:24 pmsmehsmeh :rlol:
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ko je bio Tito?   

Nazad na vrh Ići dole
 
Ko je bio Tito?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: SFR JUGOSLAVIJA-
Skoči na: