DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 VOJNI SVEŠTENICI ?

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 16, 2010 7:42 pm

Šutanovac: Uskoro prvi vojni sveštenici


Beta | 16. 11. 2010. - 16:16h
Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas u Nišu da će sredinom 2011. godine u Vojsci Srbije biti angažovani prvi vojni sveštenici.

"Zakonske pretpostavke su završene i razgovori sa predstavnicima više crkava su u toku. Polovinom sledeće godine očekujem da se prvi vojni sveštenici nađu u sastavu naše vojske", rekao je ministar odbrane novinarima nakon svečanosti povodom Dana Kopnene vojske.Šutanovac je rekao da je vojno sveštenstvo u Vojsci Srbije izuzetno važno i u skladu sa dugom tradicijom."To je i u skladu sa svim potrebama modernih vojski u svetu. Sve vojske u svetu imaju vojne sveštenike u svom sastavu i to je važno i sa aspekta morala", rekao je on.

Ok ...ništa novo , reklo bi se ....
No neka mi neko objasni -a kako gospoda sveštenici misle da pomire u sebi prvu Božiju zapovest "NE UBIJ" -sa bavljenjam ljudima kojima je ubistvo osnovno zanimanje ?


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 16, 2010 8:12 pm

Ja sam apsolutno protiv ovakve prakse . Za to nema ama baš nikakve potrebe -jer sada skoro sve zemlje sveta imaju profesionalne vojske ,svi gradovi imaju crkve -pa ko voli , neka izvoli.Gde ćemo onda završiti -nisu svi vojnici vojske Srbije pravoslavci -a svako treba da ima jednako pravo da upražnjava svoju veru, zar ne ?
Naježim se kada vidim koliko se Crkva uvukla u sve pore države ,naročito u Hrvatskoj (tamo su"vojni kapelani" već višegodišnja praksa ) ježim se kada vidim crne mantije u školama ,naročito ako se zna koga podržava dobar deo SPC -treba li im sada dati da "ideološki" indoktriniraju i vojsku ?
Izgleda da smo brzo zaboravili prljavu ulogu SVIH CRKAVA u predhodnim ratovima na ovim prostorima, trebaju li ponovo ovakvi prizori ?

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
debilko
Pogrešila roda
avatar

Godina : 55
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 16, 2010 8:40 pm

Crkvi nije mesto u armiji.
Po meni to ne bi bilo ništa zvanično,nego prosto po neki sveštenik da se nađe u blizini zbog vernika koji su u vojsci i koji žele recimo da se ispovede.
Ne treba da bude zabranjeno kaou bivša komunistička vremena,ali ni forsirano.
Jer crkva treba isključivo da širi hrišćansku ljubav,a takođe mora da bude dijametralno suprotna od armije,kao ustanova i organizacija.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 16, 2010 10:15 pm

Zna ministar vojni šta još fali - OPELO! krsti seSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Pet Nov 19, 2010 8:45 pm

Miletić: U vojsci sveštenici sa činovima

Tanjug | 19. 11. 2010. - 19:51h | Foto: FoNet |

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić izjavio je večeras da će Vojska Srbije dobiti sveštenike koji će imati i činove.

"To je inače u tradiciji srpske vojske i nešto što imaju mnoge savremene armije u svetu", rekao je Miletić za televiziju B92.


Prema njegovom mišljenju, uvođenje sveštenika u vojsku je potreba.
Miletić je rekao i da će morati da budu urađene dopune i izmene pravila službe kako bi se našlo rešenje za način obraćanja sveštenom licu koje ima čin.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je u utorak u Nišu da će od polovine naredne godine u sastavima vojske biti sveštenici, koji će i sami proći vojnu obuku, ali neće nositi oružje.


"To je tradicija srpske vojske, ali i potreba savremenih vojski", kazao je Šutanovac i dodao da su sve zakonske pretpostavke za prisustvo vojnih sveštenika završene.


Usvajanjem Zakona o Vojsci Srbije decembra 2007. stvoreni su uslovi da se u srpskim oružanim snagama organizuju verske službe po ugledu na savremene svetske armije i srpsku tradiciju.* Ideja o uvođenju verske službe u vojsci nije nepoznata i datira iz 2000. godine na osnovu analiziranih iskustava stranih armija i srpske tradicije.* To je podrazumevalo i prisustvo sveštenika u kasarnama, kao i obezbeđivanje posebnog prostora za upražnjavanje verskih potreba vojnika svih nacionalnosti.

Inače, do 1918. godine u vojsci Kraljevine Srbije u sastavu štaba komande postojao je vojni prota, a vojni sveštenici su bili raspoređeni u štabovima divizijskih komandi i u štabovima aktivnih pukova.


Posle Prvog svetskog rata u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pri Ministarstvu vojnom i mornarici postojalo je telo koje je rukovodilo svešteničkom strukom, a u njemu su bili po jedan vojni sveštenik prve klase za pravoslavnu, rimokatoličku i muslimansku veroispovest.


Vrhovni vojni sveštenik (referent) za pravoslavnu veru potpadao je pod crkvenu jurisdikciju srpskog patrijarha, za vojnike bogosluženja su održavana u kapelama i crkvama u krugu vojnih objekata, a tamo gde ih nije bilo u mesnim verskim objektima.


Zanimljivo....naročito ovo sa pozdravljanjem ...Tako bi siroti soldat mogao da stane mirno i pozdravi sa "Pomaže bog , oče (gospodine ) poručniče "

A šta ćemo se uniformom, i IZGLEDOM ? Imaće maskirnu mantiju ? Oznaku čina sa krstom i polumesecom i odgovarajučim brojem "širita " ? Obrijaće brade?
Šta je sa drugim konfesijama ? Hoće li upotrebljavati izraze kao "monsinjor poručnik ""hodža kapetan "-već kako ih njihovi vernici nazivaju ? Šta će biti sa "crvenim slovima " -onda oni neće "raditi "?
Samo bih podsetio na misao Djordja Balaševića , o početku ovih naših ratova : "Prvo su dosli POPOVI,pa TOPOVI...pa LOPOVI "
Nije li tako nekako i bilo ?
Pa da olakšamo ?[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Pet Apr 22, 2011 8:43 am

VOJNI BISKUP PROVOCIRA SPC!

Petak, 22. April, 2011.| Autor: Milan Dobromirović
Hrvatski vojni biskup Juraj Jezerinac pozvao SPC da se izjasni o presudi Gotovini i Markaču. SPC: Imamo pametnija posla od polemisanja sa ekstremistom

BEOGRAD - Dokon pop nema pametnija posla!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovako glasi odgovor iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) na poziv vojnog biskupa Juraja Jezerinca da se izjasni o haškim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Prethodno, vojni biskup Jezerinac izjavio je da bi SPC “na osnovu činjenica i dokumenata mogla dati svedočanstvo da odlazak srpskog življa nije plod udruženog zločinačkog poduhvata i progona, nego organizovanog poduhvata pobunjenih vođa srpskog življa”.

- Neka se SPC, s kojom delimo isti hrišćanski pogled na svet, izjasni o presudi generalima Markaču i Gotovini. Presuda je otkrila strahovit uticaj zla na pojedince i na ustanove i to zlo je ubilo savest sudija i otupilo im osećaj pravne odgovornosti - istakao je Jezerinac, i dodao:
- Za nas vernike težak sudijski greh počinjen je protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi branilaca okupirane države - podvukao je Jezerinac.

Protojerej mr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, za Kurir kaže da su poznati ovako ekstremni stavovi ovog biskupa.

- Najnovija izjava ne odudara od njegovih ekstremnih stavova, po kojima je poznat. Trebalo bi da ima pametnija posla i da se prvo izjasni, ako uopšte treba, Hrvatska biskupska konferencija kojoj pripada. Čudi me da tu važnu činjenicu nije ranije primetio.

Inače, u civilizovanom svetu nepravosnažne presude ne komentarišu - poručuje Džomić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac za Kurir ističe da ovakve izjave samo odmažu:
- To sigurno ne pomaže ni Hrvatskoj, ni Crkvi. Očekivao bih da hrišćanske crkve i druge verske zajednice rade na solidarnosti u žrtvi i osudi zločina, a ne obrnuto - naglašava Pupovac.

Dakle ...izgleda da mešanje crkve u sve i svašta zaista nema kraja ?
Taman sam mislio da "ospem" malo opširnije na likove kod "nas "koji su se umešali i u "večiti derbi" , pa se predomislih, da nekoga ne uvredim -a onda pročitam ovo ????
Ovaj je izgleda od cele Biblije zapamtio samo onu rečenicu "ognjem i mačem" ,pa mu to jako fali (a i inkvizicija )
Toliko vremena je prošlo , pa još nije sasvim zaboravljena prljava uloga Katoličke crkve tokom II svetskog rata naročito u Hrvatskoj -i sada se javi jedan ovakav ?
Dok god crkva (pri tome mislim i na SPC , bez razlike ) ne izbace ekstremiste u svojim redovima , ovakvi manijaci će se javljati po medijima i unosti zlu krv medju narodima .


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Čet Jun 30, 2011 1:00 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gospodine vojni svešteniče, dozvolite da se obratim!

Pravoslavni sveštenici služiće u Vojsci Srbije kao aktivni
oficiri i moćiće da nose bradu ako ne smeta za gas-masku, ali neće
nositi oružje
.U stavu mirno, kako nalaže Pravilo službe, vojnici će rečima - Gospodine vojni svešteniče, dozvolite da se obratim! - oslovljavati pravoslavne sveštenike, koji će se uskoro naći u Vojsci Srbije.Sporazum,
koji su u utorak u Nišu potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i
patrijarh srpski Irinej, omogućiće da, posle sedam decenija, ponovo
zaživi verska služba u vojsci. Prvi sveštenici pripasaće opasače čim u
vojnim objektima budu uređene kapele za verske obrede.U
Ministarstvu odbrane najavljuju da će uskoro biti zaključeni sporazumi i
sa ostalim verskim zajednicima, čiji će se sveštenici za nekoliko
meseci pridružiti pravoslavnim kolegama.Sveštenici će
biti primljeni u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme, kao
aktivni oficiri. Pri stupanju u vojsku dobijaće čin kapetana, a moći će
da napreduju i do pukovnika
.Kao i ostalima, sleduju im vojnička uniforma i čizme, a uz standardne oznake na reveru nosiće i amblem religije kojoj pripadaju.
Oblačiće i uobičajenu odeću za bogosluženja. Njima će biti omogućeno
nošenje brade, ali tako da ne sprečava stavljanje gas-maske. Svaki vojni
sveštenik mora da ima završen fakultet i blagoslov ovlašćenog crkvenog
velikodostojnika.Vojna obuka je obavezna za sve, ali neće nositi oružje.Prema
gruboj računici, posao u Vojsci Srbije naći će nekoliko desetina
sveštenika, a prvi će zauzeti položaj u Generalštabu, Vojnoj akademiji,
VMA i komandama brigada. Predviđeno je da jedan može da "zaduži" najviše
500 vojnika.Kako objašnjavaju u ministarstvu, vojni sveštenici biće u nadležnosti komandanata jedinica, a svi zajedno pod "kapom" kabineta načelnika Generalštaba.
Sve konfesije, koje budu imale svoje mesto u sistemu odbrane,
delegiraće po jednog velikodostojnika koji će držati na oku "svoje"
sveštenike.Za saradnju sa Vojskom Srbije na ovom poslu, SPC je zadužila episkopa jegarskog Porfirija (Perića).Sveštenici
SPC već duže vreme brinu o duhovnim potrebama pravoslavnih pripadnika
vojski Holandije, SAD, Velike Britanije i BiH. U Vojsci Srbije, kao i u
svetu, oni će deliti sudbinu svojih jedinica. To znači da će učestvovati
u multinacionalnim operacijama u svetu, vojnim vežbama, logorovanjima
na poligonima.
----------

E , samo su još tamo falili .Videli smo njihovu ulogu u ratovima (bez razlike na konfesiju ) Koje preser.......
Ako je neko vernik -ima izlazak u grad ,i crkvu , pa neka se moli i ostalo koliko hoće . Uostalom ,Bog čuje svačiju molitvu ,ne treba tamo da sedi mantijaš sa epoletama da to aminuje .Blogoslovi oče, idem da ubijam [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
AstrinaKomsinica
Master Spamer
Master Spamer
avatar

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Čet Jun 30, 2011 1:36 pm

Hm...Iako jesmo vidjeli sta svestenstvo moze da uradi u ratovima, mislim da je fer imati svecenika (ili whatever) pri vojsci. Specijalno u zemljama u kojima je sluzenje vojnog roka mandatorno. Krecem od sebe, ako mene ne zanima, sigurna sam da oko mene ima ljudi kojima je potrebno kao zrak. Zahtijevam sve slobode za sebe, zasto bih onda branila drugome:)
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Čet Jun 30, 2011 1:47 pm

AstrinaKomsinica ::
Hm...Iako jesmo vidjeli sta svestenstvo moze da uradi u ratovima, mislim da je fer imati svecenika (ili whatever) pri vojsci. Specijalno u zemljama u kojima je sluzenje vojnog roka mandatorno. Krecem od sebe, ako mene ne zanima, sigurna sam da oko mene ima ljudi kojima je potrebno kao zrak. Zahtijevam sve slobode za sebe, zasto bih onda branila drugome:)
Svakako...pa ko brani ? Ima li grada gde nema crkve ili bogosluzenja ?
Pa neka ide svaki dan, ko ima potrebu .Danasnja vojska ima "radno vreme" , posle toga si gradjanin u civilu ,pa idi ako zelis .
Kakve veze ima vera sa vojskom, bar kada je hrišćanstvo u pitanju ? Šta ima pop da traži u uniformi i sa vojnim činom ????
Ne volimo videti nekog hodžu medju uniformama , jer nas to odmah asocira na "džihad" i blagosiljanje "šehida" (mučenika za veru, u prevodu ,bombaša samoubica) zar ne,šta onda ovi treba da predstavljaju ? Oficire Hristove svete vojske? Gde je oružje -vera i crkva nemaju šta da traže,a kamoli da komanduju.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
AstrinaKomsinica
Master Spamer
Master Spamer
avatar

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Čet Jun 30, 2011 3:13 pm

Pa naravno da ne treba da imaju ikakave veze sa komandom! Ovdje je to fino rijeseno; kao i u bolnicama, tako i svaka kasarna ima svecenika - za zlu ne trebalo. Sto ce reci, kad neko umre, rodi se etc. Jer ovdje svi zive na vojnom post-u, ukljucujuci porodice. I imaju kler svih vjera.
A ako je kler tu "doveden" zarad razloga koje navodis, onda nisam ni ja za tako nesto. Dosta nam je bilo...
Nazad na vrh Ići dole
drdoktor

avatar

Datum upisa : 03.01.2011

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Sub Jul 02, 2011 9:05 pm

Danubius ::

Svakako...pa ko brani ? Ima li grada gde nema crkve ili bogosluzenja ?
Pa neka ide svaki dan, ko ima potrebu .Danasnja vojska ima "radno vreme" , posle toga si gradjanin u civilu ,pa idi ako zelis .
Kakve veze ima vera sa vojskom, bar kada je hrišćanstvo u pitanju ? Šta ima pop da traži u uniformi i sa vojnim činom ????
Ne volimo videti nekog hodžu medju uniformama , jer nas to odmah asocira na "džihad" i blagosiljanje "šehida" (mučenika za veru, u prevodu ,bombaša samoubica) zar ne,šta onda ovi treba da predstavljaju ? Oficire Hristove svete vojske? Gde je oružje -vera i crkva nemaju šta da traže,a kamoli da komanduju.

Danubiuse to je u skladu sa zahtevom NATOa, a ne to sto bi nasi hteli. Dakle, Crkva ne namece vojno svestenstvo, vec svaka baza NATO snaga ima vojne svestenike i to onoliko koliko ima vera. Malo proguglaj i videces.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Sub Jul 02, 2011 10:59 pm

Moderno... prvo ti očitaju opelo pa onda šalju u Avganistan krsti seSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
Master Spamer
avatar

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Sub Jul 02, 2011 11:58 pm

Za Sveto Ulje sve lol!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Ned Jul 03, 2011 12:44 am

Slusala sam pilota,koji je isao na Srbiju...pitali su ga jel se boji,odgovorio je "Ne jer Bog je sa mnom"....eto,kad moze Bog,sto ne i njegovi poslanici i sluzbenici.....koja farsa,zna se sta nalaze vjera...prvo ne ubijj,to je smrtni grijeh,a ovaj treba da mu da blagoslov da pocini taj smrtni grijeh.


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 06, 2012 8:58 am

VOJNIM SVEŠTENICIMA OSNOVNA PLATA 68 000 [You must be registered and logged in to see this image.]
...što je objektivno -dve prosečne plate u Srbiji .
A to je -osnova ,na to se nakarika još svašta .
Aliliuja -ne pitamo šta košta da se blagosilja naše oružje . [You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
AstrinaKomsinica
Master Spamer
Master Spamer
avatar

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    Uto Nov 06, 2012 11:36 am

Ja bih svecenicima dala,,, smehsmeh rlol
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: VOJNI SVEŠTENICI ?    

Nazad na vrh Ići dole
 
VOJNI SVEŠTENICI ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» "SIBIRSKA BOROVNICA" - ARONIJA
» Povrce i lekovita svojstva
» Razlika u kalorijskoj vrednosti između svežih i termički obrađenih namirnica

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: RELIGIJA :: INTERKONFESIONALNE DILEME-
Skoči na: