DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Klimakterijum kod muškaraca

Ići dole 
AutorPoruka
jutarnja izmaglica

avatar

Godina : 62
Location : Beograd,moj rodni grad
Humor : smehoholicarka
Datum upisa : 11.08.2010

PočaljiNaslov: Klimakterijum kod muškaraca    Pon Okt 25, 2010 3:12 pmI organizam muškarca takođe prolazi kroz promene i poremećaje u vezi sa gašenjem funkcija polnih žlezda. Kao što je već rečeno, postoje izvesne razlike između ženskog i muškog prelznog doba. Može se reći da su ove razlike izražene najviše u pogledu inteziteta i učestalosti poznatih klimakteričnih smetnji. One su često mnogo blaže nego kod žena.
Prelazno doba kod mnogih muškaraca može čak proći bez vidljivih simptoma, mada ima slučajeva gde se pokazuju svi karakteistični simptomi u veoma izraženom stepenu. Da bi se bolje objasnile ove razlike i shvatilo u čemu se sastoje, i ovde je potrebno da se u najkraćim crtama upoznamo sa osnovnim činjenicama u vezi sa radom i delovanjem muških seksulnih žlezda.

Muške polne žlezde - semenici, testisi - kod začetka se razvijaju u trbušnoj duplji u blizini bubrega. U toku daljeg razvoja ploda za vreme trudnoće i njegovog života u materici oni se postepeno spuštaju u mošnice, gde im je normalno mesto. Ako ostanu u trbušnoj duplji, one su manje, ne razvijaju se i ne sadrže spermatozoide - muške polne ćelije, jer ih u tim uslovima ne mogu proizvoditi.

Kao i ženska polna žlezda - jajnik, i semenik ima dve funkcije. On proizvodi muški polni hormon - testosteron i stvara muške polne ćelije - semeglavce, spermatozoide. Spermatozoidi su mnogo manje ćelije od jajašceta ali im je struktura mnogo složenija. Dok je jajašce okruglog oblika i strukture obične ćelije, dotle je spermatozoid ćelija koja se sastoji iz nekoliko delova (glava, vrat i rep). Sem toga, dok je jajašce nepokretna ćelija, spermatoziod je veoma pokretan. Još jedna i bitna razlika je u tome što se spermatozoidi u normalnom i zdravom testisu proizvode neprekidno do potpunog gašenja funkcije testisa. Jajnik, međutim, ima određenu količinu polnih ćelija još pre rođenja.

Muški polni hormon - testosteron - utiče na stvaranje i razvoj primarnih i sekundarnih seksualnih karaktera, tj. na razvoj polnih organa muškarca i ispoljavanje karakterističnih znakova muškosti, kao što su skelet, glas, telesni oblici, kosmatost (brada, brkovi) i dr. To dejstvo imaju još neke supstancije - androgene supstancije. Kao što smo već spomenuli, ove androgene supstancije nalaze se i u ženskom organizmu i stvaraju se u kori nadbubrežnih žlezda. Tako isto u organizmu muškarca ima i estrogenih - ženskih hormona.

Prelazno doba - klimakterijum - kod muškaraca obično nastaje nešto kasnije no što je to slučj kod žena. Sem toga, ono kod muškaraca traje duže i ima umereniji tok. Naročito kada su smetnje neznatne, klimakterijum muškarca često prolazi da se i ne zapazi. Naravno, u pogledu ispoljavanja klimakteričnih pojava i smetnji i kod muškarca postoje individualne razlike, kao što smo ih videli kod žena. Isto tako, sve nepravilnosti i smetnje koje su opisane kod žene u prelaznom dobu mogu se ispoljiti i kod muškaraca u to vreme. Međutim, dok prestanak menstruacije, koja je vidljiv znak polne aktivnosti, obeležava početak klimakterijuma, kod žena, odnosno početak gašenja polne funkcije, dotle kod muškaraca nema takvog vidljivog znaka koji bi obeležio početak prestanka polne funkcije, što daje osnova da se muškarac smatra duže mladim. Jedino ova činjenica može da objasni zašto kod nekih žena prelazno doba predstavlja pravu životnu dramu, a kod mnogih muškaraca, čak i kod onih sa znatno izraženim smetnjama, klimakterijum neprimetno prođe. Uticaj psihičke komponente kod žena lako dolazi do izražaja zbog ostvarenog vidljivog povoda u gubitku menstruacije.

Prestanak menstruacije podseća ženu na početak gašenja seksualnih funkcija koje su bitna odlika onog dela njenog života koji odlukuje uspon životne snage i mladosti. Ovo podsećanje je za nju neugodno i često izaziva osećaj tuge i kod najsvesnijih i najupućenijih osoba. Muškarci su pošteđeni ovog podsećanja i njihova psiha nema podsticaja na reakciju.
Prestanak vidnog znaka seksualne aktivnosti - menstruacije - oko 40-45. godine nedvosmisleno upozorava ženu na gašenje polnih funkcija, što ona pogrešno prima kao gubitak dela životne sposobnosti. Osećajući se oštećenom, manje vrednom, ona se povlači u sebe i ugušuje svaki seksualni impuls, bojeći se da ne bude protumačen kao odraz klimakterične neuravnoteženosti.

Kod muškarca, međutim, ova psihička komponenta izostaje i on često pada u drugu krajnost. Naime, gonjen unutrašnjim hormonskim poremećajima i neuravnoteženošću, a ponekad i saznanjem da je tu početak kraja, mnogi muškarac odmaklih godina upada u seksualne, ljubavne avanture i reakcije (brak starih sa veoma mladim osobama, neosnovani nastupi ljubomore i sl.), a da nije svestan da je sve to posledica disharmonije usled poremećaja unutrašnje ravnoteže kao posledice gašenja funkcija polnih žlezda.

Glavni simptom poremećaja i smetnji u prelaznom dobu kod muškarca je na prvom mestu subjektivna nervoznost. Nesnosan osećaj nervoznosti često se objašnjava zamorom. Jedan od simptoma muškog klimaksa je smanjenje potencije - seksualne moći. Zatim se često ispoljava depresija, smanjenje pamćenja i koncetrisanja. Slabljenje polnog nagona, lako zamaranje i poremećen san takođe su neugodnosti koje prate poremećaj unutrašnje ravnoteže usled gašenja funkcija polnih žlezda. Ali sporiji tok ovog procesa daje mogućnost brzoj i lakšoj adaptaciji organizma muškarca, koji na taj način brže svlađuje disharmoniju koj se pojavljuje.
Muškarac, dakle, zlazi u prelazno doba nešto kasnije i laganije. Njegov organizam mnogo brže i lakše uspostavlja unutrašnju ravnotežu. Stoga je pojava toplih talasa i navale krvi u glavu veoma redak simptom u klimakterijumu muškarca.
Ali se i kod muškaraca u ovom periodu života mogu ispoljiti teži poremećaji, u čemu konstitucionalni faktori nesumljivo imaju znatan udeo. Tako, ponekad, teži slučajevi duševne promene mogu da dovedu i do stanja prave psihoze.

Dužina trajanja ovih simptoma kod muškaraca je manja nego kod žena. Ona se kreće od nekoliko meseci do više godina. Kao i kod žena, dužina prelznog doba različita je kod raznih osoba.

Kao što smo videli, i u pogledu polnog života prelazno doba takođe ispoljava neke promene i poremećaje. Usled neuravnotežene proizvodnje hormona (pojačano lučenje folikulina, hiperfunkcije hipofize) često se pojavljuje pojačan polni nagon. S tim u vezi kod žena u menopauzi nije retka pojava onanije (samozadovoljavanja). Kod muškaraca, međutim, pojačan polni nagon i slabljenje potencije koji prati muški klimakterijum, često stvaraju psihički konflikt koji traži rešenje u neskladnim bračnim i vanbračnim vezama, koje su već pomenute. Nesumnjivo da ovakvi konflikti imaju odraza na brak i mogu ozbiljno ugroziti bračnu zajednicu, ali razumno shvatanje ovakvih stanja, koje zahteva dovoljnu zdravstvenu prosvećenost i neophodnu toleranciju, može doprineti da se lako prebrode ove fiziološke krize i bez potresa pređe u stanje prirodne harmonije.

U prelaznom dobu često slabi interesovanje za seksualni život. Međutim, pored ređih slučajeva potpune frigidnosti, zanimljivo je da i posle potpunog gašenja funkcije polnih žlezda, već u odmaklim godinama starosti, kod žena postoji očuvan polni prohtev. Kod nekih muškaraca takođe se pojvljuje slabljenje interesovanja za seksualni život, što može da dovede i do potpune nezainteresovanosti.

Primer
Razumevanje i strpljenje za avanture muža u klimakterijumu
Kao primer navodimo istoriju jednog bračnog para približnih godina starosti, koji su stupili u brak iz ljubavi u mladosti. Žena je prebrodila menopauzu bez naročitih smetnji između 44.i 46. godine. Bračni par je imao već i unuke kada je otac, dotle primeran muž i roditelj, ozbiljan i ugledan službenik, počeo da zanemaruje ženu i porodicu zbog „velike ljubavi" koja se rodila prema jednoj mladoj osobi istih godina njegove starije kćeri. Ova strast je dovela do odluke za razvod braka. Dotle vanredno dobar otac i muž koji je sve davao za svoju porodicu, skoro nije više mario za nju ni koliko za sasvim strane i nepoznate osobe. Ovakvo stanje se produžavalo skoro dve godine.
Samo veliko razumevanje, taktičan i strpljiv postupak žene, dece i najbliže okoline pomogli su da ovaj muškarac, prebrodi svoju klimakteričnu krizu i da ovaj brak nađe opet svoju domaću sreću.

Izvor: www.dilema.rs
Autor: prof. dr Bosiljke Bose Milošević
Nazad na vrh Ići dole
http://magnolija.serbianforum.info/forum.htm
EAGLE

avatar

Location : NS
Humor : CRNI
Datum upisa : 04.08.2010

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pon Okt 25, 2010 6:54 pm

Ne,ne,neeeeeee!!!!
Kod dečaka to se zove "KOČOPERIJUM" !!! muncat
Nazad na vrh Ići dole
dadi55

avatar

Datum upisa : 24.06.2011

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pet Jun 24, 2011 11:46 am

Ja sam rodjen (1955 god.) tako da su oba moja testisa ostala u trbusnoj duplji!!!
U mojoj trecoj godini zivota, dok je majka jos brinula o meni, sam podvrgnut operaciji, desne strane, tako da mi je desni testis spusten u mosnicu, dok je levi testis ostao za kasnije.To kasnije se nije desilo, posto se majka udala za coveka koji me nije prihvatio, pa sam ja odrastao sa dedom i babom.Deda i baba,ko deda i baba, uglavnom operacija leve strane trbusne duplje, da bi se i levi testis spustio u mosnicu, nije uradjena, tako da je meni levi testis jos uvek u trbusnoj duplji!
Pitanje:
Da li je sada, u mojih 56 godina to moguce izvesti i da li bi mi se poboljsala seksualnost?
Ovo pitam posto imam problema u braku jer me supruga stalno optuzuje kako se ja stalno "negde praznim" pre nego li dodjem njoj!!!
Molim vas za odgovor, a ako je moguce, vise bih voleo putem mog e-mail-a, pozdrav i postovanje!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pet Jun 24, 2011 12:04 pm

Dadi,malo je cudno da sa svojih56 godina tek sad mislis da treba da nesto uradis.Nisam doktor,ali mogu da kazem,da tvoj sexualni zivot nije nista drugaciji ni losiji,vjerujem,nego tvoja supruga trazi razloge za svadju....a uostalom,kako to nije primjetila na pocetku vase veze ili braka.
Samo ti drug zivi svoj zivot,a njoj ako se ganja gdje se ti istresas...plati joj jos i benzin za auto...ili kupi neku mjesecnu kartu za bus.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
dadi55

avatar

Datum upisa : 24.06.2011

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pet Jun 24, 2011 12:28 pm

Draga Astra,

Problem je sto i ja primecujem da nisam vise "onaj stari", (imam ja u vidu i godine starosti) ali citajuci vas tekst, ispred mog pitanja, lepo je objasnjeno da testis koji ostane u trbusnoj duplji ne proizvidi spermatozoide, pa se nadam da bi on, samim spustanjem u mosnicu poceo proizvodnju istih, a samim tim i povecao moju polnu aktivnost.
Gledajuci psiholoski, tvoj odgovor je sasvim u redu, ali bih ja voleo i zbog sebe da sam aktivniji!Zato vas molim da mi na pitanje odgovori usko specijalizovano, strucno lice, ako je to moguce!
Jos jednom puno vam hvala na, iznenadjujuce brzom odgovoru, a za dodatni odgovor mogu da sacekam i koji dan, pozz
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pet Jun 24, 2011 12:41 pm

Ja se opet moram upetljati....pa jel ti vjerujes da orgazam zavisi od kolicine sperme...cccc!


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
AstrinaKomsinica
Master Spamer
Master Spamer
avatar

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Pet Jun 24, 2011 12:45 pm

Kod djecaka se to zove PMS-in' na kvadrat! Zene su male mace, sta su muskarci kad ih drmne :eee:
Nazad na vrh Ići dole
dadi55

avatar

Datum upisa : 24.06.2011

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Sub Jun 25, 2011 7:11 am

Pa ne znam, zato pitam!Ja sam po obrazovanju tehnicko lice i ako me pitate o tehnici reci cu vam mnogo toga.Ja mislim, po mojoj nekoj logici da orgazam zavisi od broja zivih-aktivnih spermatozoida, jer, za razliku od zena, muskarac da bi doziveo orgazam on mora da ejakulira!Ako nema zivih spermatozoida koji se krecu kako ce da ejakulira?Sta ce da ejakulira?Mrtav spermatozoid ne moze da izazove ejakulaciju, kao sto nijedan mrtav organizam ne moze da izazove nikakav rad-kretanje!!!To je moje logicko razmisljanje, ako uopste te stvari mogu da se uporedjuju!Mozda sam ja u krivu, zato trazim pomoc strucnog lica, koji bi mi pomogao oko mog problema!!!
A sex je, na kraju krajeva, jedan od naj lepsih dogadjaja koji covek dozivljava u zivotu.Tu se svi moramo sloziti, hteli mi to ili ne!Zato mi je stalo da resim problem, jer kao sto sam ranije napomenuo;Nije vise problem samo ponasanje supruge, vec bih i ja voleo da sto duze uzivam u tome!
Da li se razumemo - slazemo?
Ne znam da li vas puno davim, ali ako imate mogucnost konsultacije strucnog lekara pomozite mi njegovim misljenjem, pozzz
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
avatar

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    Sub Jun 25, 2011 7:19 am

Dadi, potoje medicinski sajtovi on-line u kojima direktno postavljaš pitanje na koje ti stručno lice (lekar specijalista-iz oblasti za koju pitaš) odgovara.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Klimakterijum kod muškaraca    

Nazad na vrh Ići dole
 
Klimakterijum kod muškaraca
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Klimakterijum
» Inhibin b

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA :: ZDRAVLJE :: LEKARSKA ORDINACIJA-
Skoči na: