DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 od kude su Srbi ...

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
PJER
Pjer
avatar

Datum upisa : 13.10.2008

PočaljiNaslov: od kude su Srbi ...   Pet Sep 17, 2010 8:21 pm

First topic message reminder :

koje kude..i eto nas...

Најстарије српско порекло
Напред је наведено да су халдејски, асирски и мисирски рукописи и камени споменици једни од најстаријих докумената људске цивилизације, стари преко седам хиљада година и да се у њима помиње име Србин. По неким научним теоријама настанак људских насеља одређује се за разне крајеве у разна времена. По другима сматра се да су прва насеља настала у средњој Азији, одакле су се народи даље временом расељавали. По таквој тврдњи за Србе се сматра да су огранак аријског, или индо-европског соја, коме припадају и романски, келтски и германски народи. За тај доказ узима се исти језик свих словенских народа, произашао из прасрпског језика индо-азијског порекла.
Велики је број научника који Индију сматра српском прапостојбином. Сви се они слажу да су сеобе Срба из Индије започеле пре шест до седам хиљада година и да су трајале око хиљаду година. Један од заговорника српског порекла из Индије је и др. Ненад Ђорђевић, који у својој обимној студији “Историја Срба” доказује да и ми припадамо индо-европском стаблу. Он тврди да Срби од свог постанка носе своје име. Постоји теорија да су се прве сеобе Срба одвијале у правцу кретања сунца, од истока ка западу.
За колевку свих европских народа сматра се Индија, одакле су сеобе за запад започеле пре петнаест хиљада година. Доказ томе су многобројне речи у санскритском језику, истог значења као и на српском, а забележене су пре више од три хиљаде година. Као прва историјска забелешка је реч Сербх што има значење родбине, семена и колена. И у данашњим језицима, индијском и српском има много речи истоветног значења. Ево неких:
аган - огањ; багас - бог; братх - брат; бхала - бела; цхата - чета; дети - дете; див - див; дина - дан; даса - десет; дама - дом; гирја - гора; град - град; искра - искра; када - када; кута - кућа; лип - леп; лот - љут; лагхи - лаки; љубхва - љубав; матр - матер; мала - мали; море - море; мил - мили; набас - небо; нава - нови; параха - прах; прати - против; панца - пет; пена - пена; рабх - роб; роса - роса; са - со; сила - сила; сас - сест; стан - стан; сабха - соба; стала - стол; тата - тата; та - тај; твар - ствар; трасти - трести; транг - траг; тамас - тама; три - три; тријдоса - тринаест; тада - тада; врт - врт; вицур – вече; ватара - ватра; ви - ви; вас - вас; вива - живи.
У санскритском језику имена родбине су потпуно идентична српским, као: тата, нана, брат, прија, сестра, стрина, свекар, свекрва, девер, кум, свастика. Постоји истоветност и многих других речи као: гувно, хлад, стока, говече, јама, апсара, мана, рака, јад, мед, гудити и друге. Има их свакако још. Други доказ порекла Срба везан за Индију су обичаји, који су веома слични код оба народа, на пример: отмица девојке, уношење и палење бадњака, гатања, мотиви на везовима и надгробним споменицима, друштвено и државно уређење и многи други. Чак су код Срба били сачувани и обичаји спаљивања мртвих. Речи жупа и жупан у српском и код Индуса имају значење удружења или задруге, а у санскритском значе повезивање. Енглески писци истицали су истоветност индијских и српских друштвених јединица, општина, које су у оно време биле најдемократскији облик друштва, сачуваних у Србији до данас. Макаров је записао многа имена српских станишта, која су остала до дана данашњег: Индостан, Авганистан, Курдистан, Раџастан и јос многа друга.
Нисадеш, дивни и неприступачни врх, стан богова по индијској религији, био је прва српска постојбина. Цитат из Ритера, на страни 29, гласи: “Са врха Мера (брдо у Индији) пружају се његове гране као Химават, Хенакуташ, Нисадеш, на којима је живео сурови и одевен у одело од коже народ Серба или Срба”. Значи да су Срби првобитно живели на просторима између хималајских и хиндокуских планина, преко шест хиљада година пре Христа. Руски историчар Мороскин истиче да су остали народи били завидни према Србима, који су настањивали област Дунај у Индији. Он такође наводи да су у унутрашњости Индије биле државе Празија, Гангазија и Сарбарска (Српска), а у приморском делу област која се звала Пановска. О постојању те две српске државе нађени су записи код Александра Великог. То указује на могућност да имена Дунава и Паноније носе такође порекло из Индије (или обратно). И у индијским географским картама има имена српског значења: Срба, Собрана, Чарнигор, Белоспор, Ковиље, Житомир, Мала Бара, Бела Зора, Град, Царева, Прамен, Млава, Дрвар, Борац, Загоре, Сивоње, Равнагора, Борје, Дуб, Веселград, Тимок, Сарбату, Србистан, Морава, Драва, Котор, Србаљ и друга. По Мороскину, Срби су зивели у Индији неколико хиљада година пре исељавања у средњу Азију, а забелезена су масовна сељења пре 5.000 година. Из свега произлази да се о пореклу Срба у Индији може говорити као о периоду од око осам хиљада година или још више. Масовна исељавања из Индије проузрокована су појавом куге, која их је бројчано готово преполовила, као и најездом црних народа са југа који, су их немилосрдно пљачкали.
По Мороскину први огранак Срба иселио се из Индије у правцу Месопотамије, око река Еуфрата и Тигра, где су основали своју Нову Сабарску државу, на тлу данашњег Ирака. Тамошњи градови названи су српским именима, а о истима постоје и дан данас нека сведочанства. Долазак Срба у Месопотамију датира око три хиљаде година пре Христа и ту су се задржали најмање око један миленијум. Од тих Срба потомци су се проширили у Малу Азију, а нешто касније одатле су прешли и у Европу. Делимично су се настањивали и у Египту. После смрти фараона Пепија ИИ, ти Срби завладали су подручјем које су населили и та њихова владавина трајала је од 2261. до 2052. године старе ере. Ту теорију заступа и француски египтолог Маспер Гастон, који каже да су Срби из Сарбарске стигли у Африку у три наврата. Гастон своју тврдњу заснива на српским натписима на египатским пирамидама и каменим споменицима. Србе су Египћани називали “краљеви пастира”, а владали су Доњим Египтом. Ово је у потпуној сагласности са изучавањима нашег историчара Стојана Бошковића, који у “Историји света” пише како су Египћани подизали устанке против српских владара у Доњем Египту. Франсис-Мариа Апендини пише да су Срби неко време господарили Сиријом, одакле су нападали Египат. За такозвани “чудесни” период Египта означава се поробљавање од стране неких страних народа и владавине извесног Арсе (име му је писано ћирилицом АПЦА). За тај “чудесни” период Франсиско-Мариа Апендини каже да су то народи дошли иза Каспијског језера, који су најратоборнији народ, а владали су дуго времена Египтом и Сиријом и звали су се Срби.
Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
EAGLE

avatar

Location : NS
Humor : CRNI
Datum upisa : 04.08.2010

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Ned Jan 29, 2012 2:35 pm
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
حبيبي
avatar

Godina : 44
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sub Avg 25, 2012 11:19 pm

neiskusan ::
Nikako da "ugrabim" vremena i pročitam onu knjigu "Srbi narod najstariji". Čuo sam da je žena 30 godina sakupljala materijal za knjigu i da ima mnogo neobjavljenih podataka - do tada!..A mozda nadjes ovu- OSAM MILENIJUMA SRPSKOG POREKLAJedan deo iz knjige :

U vreme kralja Milutina (1282. do 1321.) na srpskom dvoru jelo se zlatnim viljuškama i kašikama, a u Evropi je viljuška prvi put uvedena u XVI veku, u vreme Henrika III i to je doživljeno kao izuzetan događaj.

Aleksandar Veliki poklonio je srpskim plemenima mnogo zemlje u Srednjoj Evropi u znak zahvalnosti za ratne zasluge, nazivajući te nove zemljoposednike Panovi (gospodari). Smatrao ih je velikomoćnim i najčuvenijim narodom, koga je nazvao Slavan. Na samrti je izrazio želju da svi narodi od Jadranskog do Hladnog mora žive po zakonima "Slavnih". Tako je kažu, odlučio umirući pobednik u belom gradu Aleksandriji. Dr. Deretić navodi da je iza Aleksandra Velikog ostalo zapisano da je neki veliki vojskovođa, pre njega, preduzeo pohod sa Helmskog (Balkanskog) poluostrva iz Srbije na istok sve do Indije. Bilo je to nešto preko 2000 godina pre Hrista, a taj veliki vojskovođa zvao se Nino Belov, koji se u "Svetom pismu" spominje kao Nebrod. Cilj mu je bio Indija. Krenuli su iz današnjeg Niša, prešli Malu Aziju i stigli do Indije. U starim zapisima zabeleženo je da je to prvi prodor Arijevaca, a ime su dobili po bogu Aronu, čiji su tragovi kulta pronađeni na današnjim predelima Kosmeta. Skorašnja otkrića potvrdila su da su Sloveni (Srbi), kao Arijevci okupirali iranske visoravni i oblasti Inda i Ganga. Njihovi običaji ostali su očuvani u Vedama. Prema tome, Sloveni su se dokazali kao nosioci Arijanizma, dok sami Indusi smatraju da su im Vede podarili bogovi. Nina Belova nazivali su i bogom Bak. On nije bio samo osvajač, već i graditelj, a svoju ljubav prema graditeljstvu preneo je i na svoju ženu Semiramu, koja je bila očarana gradnjom Vavilona i naredila je da se taj grad dovrši po njenim zamislima, kojom prilikom je sagrađen most dug 900 m za ulaz do centralne kule, na čijem vrhu je sagrađena opservatorija. Posle Nina Belova, novi vojskovođa Serbo Makeridov, po uzoru na Nina, izveo je drugi pohod Arijevaca na istok, a on se u svetom pismu spominje kao Asur i neki ga otuda smatraju osnivačem Asirskog carstva. Prema tome, Aleksandar Veliki je bio treći osvajač dalekih svetova i išao je "utabanim stazama" tek 335. do 332. godine pre Hrista. Aleksandar nalazi Srbe između reka Inda i Dželama, koji su tu ostali od Nina Belova i živeli u dva grada, od kojih se jedan zvao Serbija. Aleksandar taj grad dograđuje i ulepšava i naziva ga Aleksandrija Serbijska.

Grčki istoričar Herodot govorio je da su Srbi posle Indusa najveći narod na svetu. Herodot je Srbe svrstavao u Tračane, dok su ih drugi svrstavali u Skite, Sarmate, Gote, Hune, Avare i Vende, a neki su ih nazivali Sklav i Slavin. Češki istoričar Šafarik, koji je bio profesor u Novom Sadu, doslovno kaže: "Ime Srbin je najstarije i duboko ukorenjeno među svim Slovenima". Nemački i ruski istoričari prihvatili su uglavnom Herodotovo tumačenje da su Srbi Tračani. Njihovo tumačenje za to je sledeće: "…među Srbima od pamtiveka živelo je veliko pleme nazivano Raščani ili Rasi, a to ime potiče iz Indije od reči Raška, sto označava rujnu crvenu boju, koju su Srbi od uvek voleli." Otuda su iskonski Raščani Crveni Srbi. Ti Srbi u vreme Herodota su živeli u Maloj Aziji i na Balkanu u Trakiji. Po njima je i nazvana oblast Stara Raška u Trakiji pored reke Marice i novija Raška, Nemanjina prva Srbija. I danas postoji rečica Raška, koja se uliva u Maricu kao i ruševine grada Ras. Jovan Rajić navodi kako je mađarski istoričar Istvanfi, Despota Đurđa Brankovića nazivao Đorđem Tračaninom, a grčki istoričar Laonik Halkokondil kaze da su Srbi Ilirci, došli iz zemalja iza Dunava i tvrdi da su Srbi najstariji i najveći narod na svetu (podrazumevajući pod tim imenom sve Slovene). U Minhenu se nalazi originalna nemačka hronika, pisana oko 750. godine nove ere, u kojoj doslovno piše: "Srbi predstavljaju tako veliko carstvo (regnum) da su iz njih proizašli svi slovenski narodi" (Hormayers Archiv, st. 282-283). Hrvatski istoričar Maretić, pišući o rimskom istoričaru Pliniju, koji je živeo u Hristovo doba, navodi da su Srbi živeli oko Dona, a Vendi uz Vislu. U to doba Srbe su uglavnom nazivali Tračanima, Tribalima, Vendima i Antima. Prokopije iz Cezareje, gotski pisac Jornand i Arapin El Bakr' tvrde da su Srbi nastanjivali veliki deo Azije, ceo Balkan i još pre Hrista dopirali do Rima. Dr. Rački u svojoj "Povjesti Slovena" (st. 6 i 7) navodi: "U početku Sloveni su se nazivali domaćim imenom Srbi, tj. rođaci, a stranci, specijalno Nemci zvali su ih Vendima. Tim imenom zvali su ih i Grci i Rimljani još od sedmog veka pre Hrista". Sve ovo potvrđuje da su Srbi najstariji slovenski narod i da je ime Srbin hiljadama godina starije od imena Sloven. Ime Sloven javlja se prvi put u petom veku (491. g.) nove ere, sa rimskim osvajanjem. Pomerajući se na Zapad Evrope, Srbi su se sukobili sa Germanima. U to doba sva srpska plemena međusobno su se razumevala i počeli su se zvati Slovenima, a one koje nisu razumeli nazvali su Nemci, jer su im delovali nemo. Kako su se do tada svi Sloveni nazivali Srbima i hiljadama godina sačuvali to ime, otuda su svakako oni bili kičma i srž svih slovenskih naroda. Češki istoričar Jan Dobrovolski, u "Jahrbuch 1827" kaže: "Istovetnost imena lužičkih i balkanskih Srba nije slučajna, ona potiče iz prastarih vremena kada su se srpskim imenom nazivali svi Sloveni". A Pavel Šafarik u knjizi "Slovenske starožitnosti" piše: "Ime Srb duboko je ukorenjeno među svim Slovenima i moglo je samo u svojoj pradomovini dobiti svoj pravi značaj". Rus Veltman u svojoj istoriji potvrđuje da je u drevnim vremenima ime Srbin bilo zajedničko svim Slovenima". Takođe, nemački etnolog Zering piše: "Prvo opšte ime svih Slovena bilo je Srbli, sto je značilo ujedinjeni", a mađarski grof Kalaj u svojoj istoriji pisao je: "Po ispitivanjima najboljih naučnika svi slovenski narodi u prastaro doba nazivali su se Srbi". On takođe navodi da se od šestog veka pojavljuje ime Slavi, dok su svi Sloveni živeli zajedno i nazivali se sabraćom. Interesantno je pisanje češkog viteza Dalimila, od pre 850 godina, kada on navodi "Srbove nastaniše na Balkanu, uz more pa se razgranaše sve do Rima". Slovenac Krek tvrdio je da je prvo ime svih Slovena bilo Srbin. Nema, međutim, pisanih dokumenata o cepanju tog jedinstvenog naroda u sadašnje slovenske narode. Tek po neko dodiruje tu temu. Tako, ima tvrdnji da su cepanja nastala na početku nove ere, a i takvih koja pominju da je do toga došlo sedam-osam stotina godina pre toga. Franjo Rački piše "Širenjem svoje vlasti ka severu i istoku Rimljani počeše dobijati tačnije vesti o Srbima, koje su oni kao i Grci nazivali Vendima, iz baltičkih krajeva od kojih su kupovali ćilibar od sedmoga veka stare ere". Rimski istoričar Aleksandar Giljferding pisao je: "Baltički Vendi imali su bogate i velike gradove, prosvetu, državno i versko uređenje i trgovinu koja je zadivila savremenike". Pošto su živeli na ogromnim prostranstvima, a vezivao ih je zajednički jezik, a ne političko jedinstvo, to je cepanje Srba moglo nastupiti par hiljada godina pre Hristova rođenja, usled prenaseljenosti i potrebe za novim prostorima. Prema predanju i nepobitnim podacima Srbi su pre dve hiljade šest stotina godina imali naprednu i prosvećenu državu na Baltičkom moru. A njihovo doseljavanje iz Indije na Baltik usledilo je preko hiljadu godina pre toga.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sibila_
Zalutala Niotkuda
Zalutala Niotkuda
avatar

Datum upisa : 20.12.2011

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Jan 01, 2014 12:10 pm

Margumski natpis – za epigrafičare nepoznat, za Stanišu više nije tajna!

[You must be registered and logged in to see this link.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Jan 01, 2014 12:15 pm

Sibila_ ::
Margumski natpis – za epigrafičare nepoznat, za Stanišu više nije tajna!

http://www.dzambas.ch/dzblog/?p=965


Znao sam ja odmah to, zapravo sumljo u to da Srbi poticu iz danasnje Indije. Po pjevanju sam to prepozno. :329340: 
Samo nekontam, izgubili su svoju prirodnu boju, valjda od rakije. :zubi3: 
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Jan 01, 2014 12:25 pm

Dolinac ::

Znao sam ja odmah to, zapravo sumljo u to da Srbi poticu iz danasnje Indije. Po pjevanju sam to prepozno. :329340:  

Ono što jes jes... :329340: 
i Iran je na Zapadu od Indije.
Pa kad su krenuli na putovanje Persijanci odoše zapadnije i oko Gvozda se naseliše Perse. smehsmeh rlol rlolSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Okt 17, 2014 7:19 pm

Srbi su potomci Noinog sina link

NAUČNIK SA HARVARDA, Kljosov: SRBI SU ARIJEVCI, POTIČU OD NOINOG SINA!

Zaključak studije ovog američkog naučnika ruskog porekla o Srbima kao “ najstarijem narodu “ zdušno su podržali mediji u Srbiji , iako geografski prikaz rasprostranjenosti ‘ dinaridskog gena ‘ u Evropi pokazuje da se najgušća koncentracija ovog gena nalazi na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine .

Ti Praslaveni dinarskih gena , koji su na Balkanu živeli još pre 12.000 godina , prema studijama Kljosova , nakon dvestotinak generacija dolaze na ravnicu istočne Evrope i tamo se pre 4.500 godina pojavljuje genetički predak današnjih Rusa i Ukrajinaca ..
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
debilko
Pogrešila roda
avatar

Godina : 55
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Okt 17, 2014 7:31 pm

A znači zato se ja osećam mnogo starije nego što jesam dm5


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Čiča

avatar

Datum upisa : 26.10.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pon Okt 27, 2014 6:27 pm

Od nikude...Autohtoni narod na Balkanu... tongue
Nazad na vrh Ići dole
pesma
Sestra Vetra


Humor : 'El' se to jede?
Datum upisa : 26.09.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Uto Okt 28, 2014 10:33 am

Cojle je u pravu. Srbi su iznikli iz zemlje ovde a boga mi i tamo, onde, tude, svuda. Kano deteline sa čet'r' lista - četiri ocila naša sveta imamo. Sav svet bi bio srbska rajska bašta, da se sa zapada ne stuštiše na našu mirisnu livadu smrdljivi nomadi, pogaziše cvetove, a malo su igrali i onu igru ''voli me, ne voli me'' sa našim listićima, ostasmo puste gole grančice na svetskoj vetrometini, al' svoji na svome. Iz Svašta Nešto atavirasmo zaboravnom metodom u Niko Ništa. Pozaboravljasmo svoje božansko poreklo i prvi ljudski koren u zemlji, te kako su nam najbliži rođaci papučice i amebe. Sve u nama ubi' pusta crvena kuga komunizma što ne mari za ove bitne nebeskosrbske stvari. A onda, ne može to tako više, iznenada, posle vekova i vekova lažne istorije dogodio nam se kvaziistoričar Deretić(sam srbski bog ga poslao) plus još po koja pseudoistoričarka - dovoljno za jedan dugometražni crtani flim, komediju do plakanja. Danas nam je sve moguće tvrditi jer je Jovanovo Lupetanje nekima zamenilo Sveto Pismo - nije ni čudo, svi okolo nas srbskih cvetića imaju svoje Deretiće, a mi volimo da vodimo kolo na Balkanu sa svojijem Jovom...

PS

Česi su inače Navaho indijanci, a Slovaci Eskimi, Nemci Gologuzani, svi nastaše od nas prostom deobom ćelija.

''God forbid you Deretić took a birth certificate for analysis''
kletva među Englezima
Nazad na vrh Ići dole
Čiča

avatar

Datum upisa : 26.10.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Uto Okt 28, 2014 9:47 pm

Blago tebi zemljo Srbijo kad imaš ovakva blaga u sebi. krsti se
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Uto Okt 28, 2014 11:03 pm

U ovoj temi je jedino sporno od koje polazne tačke krenuti :
-od gomile tekstova (pa i knjiga ) koje su objavljivali razni jasno deklarisani "ultranacionalni" autori i klerikalni elementi ,a to pronalazilo jako plodno tlo u vreme "nacionalnog osveštenja " ,tj u 90 tima ,ili ćemo krenuti od realnijih edicija zasnovanih na istorijskim ,antropološkim ,etnološkim i drugim ,naučno dokazanim ,činjenicama .
Ja lično nekako više preferiram ovu drugu opciju ,pre svega ,zbog materijalnih dokaza ,nego široku paletu "autora " od pokojne Milje Vujanović do Derete ,Čavoškog , Tarabića ,Velimira Nikolajevića i ostalih sličnih kojima ,pre svega ,istorografija i etnologija nije ni specijalnost .
Nekako mi se nikada nije primilo ono da su Srbi bili prastanovnici Islanda ,ili da je Berlin dobio ime po staroslovenskoj reči " brlog" ,ili da smo u stvari pobedili u Kosovskom boju ,niti mislim da smo "nebeski narod" ,još manje "izabrani" .
Mitovi i dokazano falsifikovani delovi istorije nisu ozbiljna osnova za priču o jednom narodu ,a kada se uzmu u obzir i činjenice savremene genetike ,svi smo toliko genetski izmešani kroz vekove ,da je teško uopšte i utvrditi ko je odakle došao ,ko je koga porobio i "preinačio" u "svoje ".
No ,tvrdnje tipa da smo i na Nojevoj barci kormilarili ,ili dinosauruse lovili psujući im mater (na srpskom ) stvarno ne piju vodu ,kod nikoga objektivnog ,i imalo obrazovanog ,ko je pročitao nešto više od "Trećeg Oka" ili statuta "Dveri" .
To zaista ide u perverziju ,samo što nismo još čitali da je Ramzes II u stvari bio Radoslav II ,a hijeroglifi preteča ćirilice .
No ,naravno ...to ne treba biti razlog za svađu ni na ovoj ,ni na sličnim temama (što se zna desiti ,kada se iskopa neka od "nacionalnih" ) i nadam se da se to neće desiti ,jer neke stvari jasno pišu u Pravilniku koji nije suviše dugačak da se ne bi moglo upamtiti onih par rečenica .
(ovo zbog onih koji možda ne znaju da je na ovom forumu svaka sloboda govora dozvoljena ,ali i da ovde nema vera ,nacija i nametanja ili isticanja svega što iz toga proizilazi (moguće kao razlog loše atmosfere i vređanja nekog drugog )
Ovde ima samo jedna vera i nacija -forumaš ,i svi smo isti,svejedno ko odakle dolazi i kakvim se smatra .


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Uto Okt 28, 2014 11:19 pm

Danubius ::
U ovoj temi je jedino sporno od koje polazne tačke krenuti :
-od gomile tekstova (pa i knjiga ) koje su objavljivali razni jasno deklarisani "ultranacionalni" autori i klerikalni elementi ,a to pronalazilo jako plodno tlo u vreme "nacionalnog osveštenja " ,tj u 90 tima ,ili ćemo krenuti od realnijih edicija zasnovanih na istorijskim ,antropološkim ,etnološkim i drugim ,naučno dokazanim ,činjenicama .
Ja lično nekako više preferiram ovu drugu opciju ,pre svega ,zbog materijalnih dokaza ,nego široku paletu "autora " od Velimira Nikolajevića

Od svih pomenutih ultranacionalni autora i klerikalni elemenata čuvam bogate zbirke rukopisa i sabranih dela. Ako bi moga pomoći da upotpunim kolekciju i delima tog "Velimira Nikolajevića".
Ko to beše? 55555Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Uto Okt 28, 2014 11:53 pm

cojle ::


Od svih pomenutih ultranacionalni autora i klerikalni elemenata čuvam bogate zbirke rukopisa i sabranih dela. Ako bi moga pomoći da upotpunim kolekciju i delima tog "Velimira Nikolajevića".
Ko to beše? 55555
E jbg ...lapsus scribe (a i mentis ) sa posla sam , vidiš da sam permutirao . uči
Dakle ,ispravka ,vladike Nikolaja Velimirovića.
Onaj što je  bio ideolog Ljotićevog "Zbora" i što je mrzeo Jevreje (i naširoko pisao o tome,a i podržao genocid nad njima ) ,dakle ,nadahnuti i dokazani ultranacionalista/klerikalac  i antisemita .
Onaj što ga Hitler odlikovao još 1934 .
Onaj što je napisao "Priču o vuku i jagnjetu" i slične antisemtiske tekstove (nije Protokol sionskih mudraca ,ni "Mein Kampf" ,ali je blizu )
Taj vrli mrzilac Evrope i zapada je svoje zemaljske dane od 1946 proveo u mrskoj Americi ,gde je i sahranjen u Libertsvilu ,Pensilvanija ,iako ga komunisti nisu progonili ni zbog "Zbora" ni zbog toga što je držao opelo Ljotiću i blagosiljao javno ljotićevce i četnike ,nego je emigrirao samovoljno -e zato ga jesu ispljuvali ,zbog "pristupanja imperijalistima" ,više nego zbog "saradnje sa okupatorom " .
Njegovi današnji "sledbenici" su recimo ,Irinej Bulović  i Amfilohije Radović (što se i vidi iz njihovih stavova i delovanja)
"Dveri " i "Obraz " doduše nisu "Zbor " ...ali su na tom putu (pročitati njihove "statute" )
E na tog sam mislio ,izvinjavam se zbog permutacije imena .
Ovo nije spam teme -samo potrebno objašnjenje .


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Okt 29, 2014 12:05 am

Danubius ::

E jbg ...lapsus scribe (a i mentis ) sa posla sam , vidiš da sam permutirao . uči
Dakle ,ispravka ,vladike Nikolaja Velimirovića.

E na tog sam mislio ,izvinjavam se zbog permutacije imena .
Ovo nije spam teme -samo potrebno objašnjenje .

Šta moš, mutacije s godinama.
A ostalo, nadam se da je sve u redu... tesim teSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Čiča

avatar

Datum upisa : 26.10.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Okt 29, 2014 10:16 am

[quote="Danubius"]
cojle ::Dakle ,ispravka ,vladike Nikolaja Velimirovića.
Onaj što je  bio ideolog Ljotićevog "Zbora" i što je mrzeo Jevreje (i naširoko pisao o tome,a i podržao genocid nad njima ) ,dakle ,nadahnuti i dokazani ultranacionalista/klerikalac  i antisemita .
Onaj što ga Hitler odlikovao još 1934 .
Onaj što je napisao "Priču o vuku i jagnjetu" i slične antisemtiske tekstove (nije Protokol sionskih mudraca ,ni "Mein Kampf" ,ali je blizu )
Taj vrli mrzilac Evrope i zapada je svoje zemaljske dane od 1946 proveo u mrskoj Americi ,gde je i sahranjen u Libertsvilu ,Pensilvanija ,iako ga komunisti nisu progonili ni zbog "Zbora" ni zbog toga što je držao opelo Ljotiću i blagosiljao javno ljotićevce i četnike ,nego je emigrirao samovoljno -e zato ga jesu ispljuvali ,zbog "pristupanja imperijalistima" ,više nego zbog "saradnje sa okupatorom " .
Njegovi današnji "sledbenici" su recimo ,Irinej Bulović  i Amfilohije Radović (što se i vidi iz njihovih stavova i delovanja)
"Dveri " i "Obraz " doduše nisu "Zbor " ...ali su na tom putu (pročitati njihove "statute" )
E na tog sam mislio ,izvinjavam se zbog permutacije imena .
Ovo nije spam teme -samo potrebno objašnjenje .
Ako je sve ovo tačno što ovde piše za vladiku Velimirovića, onda je vladika potpuno bio u pravu, jer kako danas stvati stoje Jevreji su u mnogome umešani u stvaranju novog svetskog poretka,čak šta više,njihova zamisao je novi svetski poredak...Što se naših komunista tiče, o njima je sve rekla ISTORIJA.
Nazad na vrh Ići dole
pesma
Sestra Vetra


Humor : 'El' se to jede?
Datum upisa : 26.09.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Okt 29, 2014 10:30 am

Čiča ::
Blago tebi  zemljo Srbijo kad imaš ovakva blaga u sebi. krsti se
Da, da, Deretić nam je itekako falio u našim malim, sitnim, neispunjenim životima, ovaj dokoni penzioner željan navelikosrbske pažnje tako lepo pričaaaaaa.... Bajke. Nedokazane izmišljotine. Širok dijapazon nebuloza bez ijednog relevantnog argumenta.  

Analiza Deretićevih dela ne zavređuje pažnju sa aspekta istorijske nauke, ali je zanimljivo posmatrati  tu patološku pojavu  iz psihološkog i sociološkog ugla. Jasno je da su Deretić, Pjanovićka, Dragoljub Antić i mnogi drugi, u potpunosti operisani od kritičkog metodološkog istraživanja, ali su nam trebali.

Fenomen nacionalističke pseudistorije se može posmatrati u kontekstu krize identiteta i izraženim kompleksima kod pojedinaca, koji stvaraju sopstvenu fiktivnu istoriju o sopstvenom narodu kao najpametnijem, najstarijem i najboljem. Balkan vrvi od ovih pseudoistoričara.
Danubius ::

Nekako mi se nikada nije primilo ono da su Srbi bili prastanovnici Islanda ,ili da je Berlin dobio ime po staroslovenskoj reči " brlog" ,ili da smo u stvari pobedili u Kosovskom boju ,niti mislim da smo "nebeski narod" ,još manje "izabrani" .
Kako ti nije jasno da su Jovina Lupetanja zamenila jevrejske priče Starog zaveta?
Jednostavno nam je trebao neki naš zavet - Kosovski zavet - kako to lepo zvuči.
Nazad na vrh Ići dole
Čiča

avatar

Datum upisa : 26.10.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Čet Okt 30, 2014 10:02 pm

Svako ima pravo na svoje mišljenje koje treba ispoštovati,svidelo se to nekome ili ne. Možemo mi ovde pisati šta nam je volja i podsmevati se svakome, ali ne zaboravimo da je svaka teorija održiva dok ima svoje sledbenike. Mene kao jedinku interesuju argumenti kojih nema. Pogotovo ne itorijskih argumenata, jer je istorija Balkana šuplja nekih 400-500 godina. Nešto tu nedostaje. A šta, ostaje da se ispita. Ne kažem da će Jovan Deretić doći do istine, ali isto tako ne tvrdim da je istorija koju smo učili o doalsku Slovena na Balkan tačna. Bilo je tu mnogo naroda koji su prošli Balkanom. Recimo Kelti, pa Iliri koji su naprasno nestali.Navodo asimilovani od strane Slovena. Da li su asimilovani, to je već pitanje. Dakle, ima tu mterijla za raspravku, i tu treba biti veoma oprezan.
Nazad na vrh Ići dole
pesma
Sestra Vetra


Humor : 'El' se to jede?
Datum upisa : 26.09.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sre Jan 07, 2015 2:42 pm

Čiča ::
Možemo mi ovde pisati šta nam je volja i podsmevati se svakome, ali ne zaboravimo da je svaka teorija održiva dok ima svoje sledbenike.
Nažalost istinito."Istorija je niz laži sa kojima smo se složili."
             Napoleon Bonaparta

Istorija se isto tako ne može kreirati po sopstvenom ukusu i izmaštanim željama, istoričari najčečće pišući istoriju polaze od subjektivnih stavova na koje utiče okruženje, vreme i društvo čiji su deo, stoga se veliki broj podataka uvek pre definitivnog prihvatanja mora izložiti oštroj kritici i detaljnoj proveri. Isto tako je istina da ogroman broj pitanja i dalje ostaje otvoren, ali prilikom interpretacije prošlosti se upravo zbog toga konslutuju svi raspoloživi podaci koji se temeljno analiziraju iznošenjem argumenata za i protiv određene predpostavke. Upravo ovo poslednje kod Deretića u potpunosti izostaje. Deretic prilikom interpretacije u potpunosti lažira arheološke dokaze ili ih često uopšte i ne pominje!
Deretić i slični autori ne pružaju nikakav argument izuzev same priče, čak iako pokaže neki dokaz, on ga ponovo interpretira kako njemu odgovara, tako npr. vazu minojske kulture sa Krita, čiji oblik podseća na opanak on smatra ključnim dokazom za boravak Srba na Kritu pre 4000 godina!! Alo mozgu falsifikatora koji zanemaruje realnost i sledi svoju bajku. Deretić je fantastično smešan lik, ko se prima na njegove pričice ima smisla za humor, mora mu se priznati.

Citat :

Nešto tu nedostaje. A šta, ostaje da se ispita.
Šta nedostaje?
Starosedeoci Balkana su Tračanska plemena.

To što Deretić sam nacrta neke karte pa ih onda predstavi kao izvor ''stranih stručnjaka'' samo govori kojem se sloju čitalaca, slušalaca obraća - onom koje ne poznaje istoriju uopšte, a podložno je tim spektakularnim pričama o Serbima izniklim iz zemlje, palim sa neba - iz sasvim prozaičnih nacionalističkih razloga. Čovek mlati praznu slamu o nekakvom izmišljenom srpskom kralju Zvonimiru, Car Krepimir, dinastija Ostrivojevića????!!!
Gde su mu dokazi i izvori?
Nadam se da ima ljudi koji sem Deretićevog blebetanja slušaju sopstveni glas razuma i traže nezavisne dokaze(činjenice koje mogu potkrepiti iz više izvora to što tvrdi).
Ili puno tražim, da oni koji Deretića smatraju istoričarem kritički razmišljaju?
Ko puno sluša šta Deretić priča ubrzo se sludi načisto i umisli svašta.
Khm, šta to beše logika?

Je li Yeti po mitohondrijskoj DNK srbin? Čekamo da Deretić izvuče ispod debelog snega neku mapu sa Himalaja....

pacov
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Čet Jan 29, 2015 1:01 pm

Da li srpski grb sa 4 slova 'S' predstavlja četiri srpska plemena koja su nakon Potopa krenula u četiri pravca?

Američki naučnici Volter Pitman i Villijam Rajan otkrili su da je pre više od 5.500 godina p.n.e. Crno more bilo slatkovodno jezero na oko 50 metara ispod današnjeg nivoa. Ova činjenica navodi na to da su četiri ogromne reke (Don, Dnjepar, Dnjestar i Dunav) imale jedno ušće. Ni na jednom drugom mestu na planeti četiri velike reke ne ulivaju se na tako malom prostoru, praktično na jednom mestu.

Upravo ova otkrića navode na pretpostavku da se na ušću tih reka nalazila drevna civilizacija i grad Atlantida, jer je još u antičko doba Platon u svojim spisima naveo da je Atlantida potonula u more, kao i da je bila okružena sa 4 velike reke. Na ušću ove četiri reke zaista je postojala civilizacija. Ali to nije bila Atlantida (Atlantida je jedan sasvim drugačiji i mnogo stariji grad).

Ušće četiri reke je ustvari kolevka Srba.
Razlog zašto se mešaju Atlantida i zemlja Srba (po nekima Slovena) leži u tome što su pred ovom drevnom poplavom izbegli Srbi nosili sa sobom dva predanja: jedno o gradu Atlantidi i drugo o svojoj kolevci sa ušća četiri reke koju je progutalo more.

Od njih su za ove predaje čuli egipatski sveštenici, a od njih antički Grci koji su ih i zapisali. Srbi i danas za delove svog naroda koji žive van matične zemlje kažu da su u ‘rasejanju’. Dakle, povlačeći se pred nadolazećim morem, sasvim logično, narod se kretao uzvodno dolinama ove četiri reke. Oni Srbi koji su krenuli uzvodno dolinama reka Don i Dnjepar, kasnije su osnovali državu koja se i danas zove Rasija (Rusija. Izgovara se Rasija).

Oni Srbi koji su se povlačili uzvodno uz Dnjestar do danas su zadržali ime Srbi, sa odrednicom Lužički. Mišljenje je da su se i današnja Češka, Moravska zvale Srbija.

One su simbolično predstavljene i na srpskom grbu – krst sa četiri ‘C’ (četiri srpska plemena koja su krenula u četiri pravca)

Oni Srbi koji su se povukli na zapad uz Dunav do dana današnjeg se zovu Srbima. Prva država koju su osnovali zvala se Rasija ili Ras, odnosno Raška, a sebe su nazivali Rasjanim Srbima, odnosno Rašanima (Rasen). Srbi koji su se povukli na istok prema Kavkazu i Kaspijskom jezeru nazvani su sarmatski Srbi ili stari Srbi. Prva država koju su osnovali zvala se Serbonija (ili Sorabija), a narod je nazvan Sorabi, ili beli Sorabi, dok su se južni (balkanski) Srbi nazivali crvenim Sorabima. A naziv regije Moravske i balkanske reke Morave imaju isto poreklo. Možda su imena data prema postojećim regijama, rekama itd u toj prapostojbini, pa su isto tako „ponesena“ kao i naziv regije Raške, čiji naziv je prvobitno korišćen negde kod Crnog mora to jest Kavkaza za jednu planinu ispod koje je jedno srpsko pleme živelo.

Malo severnije, u području reke Dnjestar, 5.400 godine p.n.e. iznenada se pojavljuje veoma razvijena Tripoljska civilizacija. Bukvalno na stotine gradova (do danas je otkriveno oko 2000 naselja koja pripadaju toj kulturi) pojavilo se oko 5.400 g.p.n.e. na području današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije, odnosno širem području reke Dnjestar.

Arheolozi tvrde da je to bila izrazito napredna civilizacija, da su pronađeni ostaci monumentalnih građevina, da su posedovali znanja iz metalurgije, proizvodnje keramike, tkanja itd. Zanimljivo je da su živeli u urbanim sredinama, gradovima, koji su po pravilu bili kružnog oblika i okruženi vodom (što odgovara opisu Atlantide). U istom periodu, uzvodno uz reku Dunav, na području današnje Srbije i Rumunije, pojavljuje se takođe izrazito napredna Vinčanska civilizacija. Vinča je bila urbana sredina a stanovništvo je takođe izuzetno dobro poznavalo metalurške procese, procese proizvodnje keramike, tkanja itd. Zanimljivo je da najstariji ikad pronađeni trag pismenosti pripada ovoj kulturi.

U tom pismu, odnosno sistemu znakova i simbola lako ćete pronaći skoro sva slova današnjeg tzv. ćiriličnog pisma odnosno Srbice. Najznačajnija, međutim, činjenica koja dokazuje da je ušće četiri reke kolevka Srba, proizlazi upravo iz vinčanskog pisma. Nacionalni simbol Srba iz Dunavske Srbije je krst sa četiri ocila (ćirilična slova ‘s’), i nalazi se u vinčanskom pismu. Dakle, sve ove kulture (Vinčanska i Taničlanska) su proizašle iz srpske kulture koja se raselila s potonule domovine. Iako je ovo nacionalni simbol Srba, potpuno je izbledelo sećanje na to šta on, u stvari, predstavlja. Zagovaratelji ove ideje utvrđuju da ovo predstavlja centar sveta kojeg okružuju četiri reke. Tako su Srbi (Sorabi) s pravom svoju kolevku smatrali centrom sveta. To je bila najrazvijenija, najstarija, zapravo jedina civilizacija tog doba.

Dodajmo tome i Srpsku pravoslavnu crkvu koja je nedavno slavila 7523. Srpsku novu godinu. Srbi i srpska pravoslavna crkva pamte jedan davni potop koji je zadesio njihove pretke, a preživeli koji su započeli novu civilizaciju, računaju vreme od tog potopa kao svoj novi početak.

Napredna tehnologija koju je ovaj narod posedovao svedoči tome da je isti došao sa neba. Pisac Miloš Grozdanović u svojoj knjizi ‘Srbi jesu narod najstariji‘ navodi da Sora znači ‘s neba‘ a Bi ‘narod‘ na sanskritu. Stoga Sorabi (Srbi) u prevodu znači narod s neba (nebeski narod), iliti vanzemaljski narod.


Došla je tiho i ušla u legendu  [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
pesma
Sestra Vetra


Humor : 'El' se to jede?
Datum upisa : 26.09.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Čet Jan 29, 2015 3:02 pm

Ahil, Zevs, Artemida na svojim odeždama imaju ocila, videli to od Srba, ili su i oni Srbi, kao i Atlantida što je srpska, kako čitamo u gornjem tekstu(postu)?

''Vinčansko pismo'' sadrži takođe ocila, i ima veze sa Srbima?

Bilbijina metoda čitanja etrurskog pisma je izrodila more pseudoistoričara, to je sasvim očigledno. Pareidolia kod nekih ljudi je zaista izražena, kod kvaziistoričara najviše. C-14 hronologija potpuno ruši tvrdnje ovih kvaziarheologa koji su ''otkrili'' i opet će ''otkriti'' još ko zna koliko ''carevih novih odela'' i servirati ih onima koji žude za izmišljenom tradicijom. Samo ih slušajte.

U svakom slučaju, priča o vezi navodnog naziva za Etrurce Rasena sa Rašanima ima otprilike onoliko smisla kao kad bismo na osnovu stiha narodne pesme o Marku Kraljeviću ’Ostavi se, Marko, četovanja’ tvrdili da su Srbi već u 14. veku znali za Internet.” - Mišljenje profesora Aleksandra Lome, kada je reč o kombinacijama u kojima se dovode u nekakvu vezu Etrurci i Rašani.

„Rgnem ti ga majci“ i atlanđansko poreklo Srba – od Milića od Mačve.

O slatka lingvistiko, slatka i ćaknuta...

kolo

pacov
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
avatar


PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Jan 30, 2015 7:01 pm

Mislim da je puno vaznije kuda idu srbi, a ne od kuda su. Lijepo je kad se cuje ili vidi od kud jedno pleme potice, no najvaznije je gdje ce zavrsiti i ostati.

Povijest se uvjek pisalo olovkom, e sad koliko su pisci bili lojalni u ono doba, to mislim stoji na drugom papiru. dm2
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
avatar

Godina : 55
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Jan 30, 2015 8:35 pm

Jeste naravno najvažnije gde idu Srbi, a idu u pakao EU. Sreća, pa će tog pakla nestati, a Srbi neće uspeti da sa svojim "vođom" tamo i stići.
Stvarno je glupo vraćati se toliko daleko u istoriju, ili bolje rečeno u praistoriju.
Jer to je isto kada se govori o košarci, spominjati Radivoja Koraća, koga bi danas svaki klinac na času fizičkog dobio u basketu.
Čovečanstvo se razvija, odlika Srba je pravoslavlje i izbor da se ostane na toj liniji. I to je samo bitno za Srpski narod, jer je prouzrokovalo sve trijumfe i poraze. Tu je ključ svega.
Postoji parabola stepena razvoja svakog naroda, pa mnogo stari narodi su u padu i ne piše im se baš sjajna budućnost. Tako da je optimističkije za same Srbe ako bi se ispostavilo da su malo mlađi, i da nisu još dostigli vrhunac svog nacionalnog razvoja.
Poreklo nije bitno, jer istorijska zbivanja uslovlajju mešanja i kombinacije.
Čak da se sve to dokaže, ko će dokazati koji je procenat tih gena danas u svakog od nas. Jer je činjenica da su ovde živeli Iliri, Kelti, Cincari, Vlasi, Dračani, danas ih nema, a nisu izumrli prosto od nekog naiconalnog virusa, već su se pretopili na današnje postojeće nacije.
Pa onda tek Turci, njihovih 500 godina karanja po Srbiji i slično.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Jan 30, 2015 10:49 pm

debilko ::

Čak da se sve to dokaže, ko će dokazati koji je procenat tih gena danas u svakog od nas. Jer je činjenica da su ovde živeli Iliri, Kelti, Cincari, Vlasi, Dračani, danas ih nema, a nisu izumrli prosto od nekog naiconalnog virusa, već su se pretopili na današnje postojeće nacije.
Pa onda tek Turci, njihovih 500 godina karanja po Srbiji i slično.
Danas se to dokazuje ne znam tačno kako se zvaše -genomima ? Čak su i jako zanimljivi rezultati ,u odnosu na današnje rase i kontinente ,ispada da su migracije bile puno veće nego što se moglo i zamisliti . Pa ispada da su oni sa Aljaske praporeklom sa Urala ,a neki drugi današnji "arijevski belci" iz Mongolije ili Afrike .
Cincari i Vlasi postoje i danas i to sa veoma jakim etničkim identitetom .Možda ih brojčano nema toliko da bi se mogli zvati narodom u pravom smislu ,ali ne da postoje ,nego i u Srbiji imaju i svoje političke partije .Cela negotinska Krajina su Vlasi i Cincari ,čak imaju i svoje "podgrupe" (Carani, Munćani, Bufani itd)
Slatkicass i Silvy su "Vlajne" recimo . Bebi Blye ,(koja je ranije dolazilana forum)  je Cincarka (imamo mislim temu na forumu pod "etničke grupe" ,pa da ne tupim ovde ,i ne nabrajam poznate Vlahe i Cincare iz Srbije kroz istoriju ) Ipak da kažem par imena koja svi znamo -Maja Odžaklijevska ,Toše Proeski, Kaliopi Bukle ,Izvorinka Milošević, ,Taško Načić ,Toma Fila ...ono što verovatno niste znali ,cincrasko poreklo ima  i Irinej Bulović ,episkop bački (iako je rođen u Stanišiću ,u Vojvodini )

A po samoj temi ....u protekle dve decenije smo se naslušali takvih budalaština " od kude " ,i što je još gore ,koješta je štampano i politički zloupotrebljeno ,da se uopšte  ne može čuti glas naših istaknutih istoričara , etnologa ,geneteričara , akademika koji bezuspešno pokušavaju  zaustaviti ovu mešavinu mitomanije i ordtodoksnih izmišljotina koja je štetna po svako ozbiljnu analizu porekla Srba kao nacije .
Zbog takvih kvazi-intelektualaca se već sprdaju sa nama (a i mi sami ,što je bar duhovito)


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Pet Jan 30, 2015 11:32 pm

Ovakva mitomanska istorija nije samo naša specijalnost. Nema naroda i države koja nema svoje "Deretiće". Samo dok smo mi bili mladi nije bilo ni neta a ni novine nisu bile tablidne kao danas. Možda je i bilo tih koji su proučavali, da je tako nazivemo, alternativnu istoriju ali nisu imali široku popularnost kao danas. Ili su to bili ozbiljnu, školovani, istoričari ili arheolozi koji su svoja otkrića ili dokumente probali da protumače na drugi način. Na šta imaju svako pravo jer cilj nauke je istina i ništa nije zacementirano da se u to ne sme sumnjati. Inače bi još uvek Zemlja bila centar svemira. I ravna ploča.

Za one koji su zaboravili setite se Salinasa Prajsa i Homerove slepe publike. Tip koji je tamo sredinom osamdesetih tvrdio da se Odisej smucao po Boki kotorskoj. Pa bar jednom godišnje nađu Atlantidu negde. Teorija o naseljavanju Amerike ima bar desetak pa nikom ne leti glava jer tvrdi da su Egipćani malo preplovljavali Atlantik. Možda i jesu ko ga zna. Meni zanimljivo da pročitam, vidim neku lepu ilustraciju ...

Dakle ove tekstove od kude su Srbi probajte da čitate kao zanimljivo štivo ako ništa drugo bar da malo pobegnete od svakodnevnih briga.Došla je tiho i ušla u legendu  [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
pesma
Sestra Vetra


Humor : 'El' se to jede?
Datum upisa : 26.09.2014

PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   Sub Jan 31, 2015 1:25 pm

Naravno da se treba šaliti oko ovoga ''odakle su...'' jer svi imaju svoje ''Deretiće''... Hrvati , Albanci, ma samo ih treba čuti, ludo burazere, stižu Jovu u lupetaniju... smehsmeh


Citat :
Danas se to dokazuje ne znam tačno kako se zvaše -genomima ? Čak su i jako zanimljivi rezultati ,u odnosu na današnje rase i kontinente ,ispada da su migracije bile puno veće nego što se moglo i zamisliti . Pa ispada da su oni sa Aljaske praporeklom sa Urala ,a neki drugi današnji "arijevski belci" iz Mongolije ili Afrike .
Da, genetički marekeri i ti fazoni naučni, to sve govori o besmislenim pričama ''čistih rasa i naroda''...

Ako bismo bili bukvalisti(stanovnici praBIH smehsmeh ) narod koji živi na teritoriji sadašnje Srbije je jednom trećinom potekao od Slovena, jednom petinom od Ilira, a drugom od Germana, dok u genima sadrži još i sedminu Kelta, desetinu Feničana, dvadesetinu Helena i pedeseti deo Vikinga. Ovu nacionalnu mešavinu dobila je neka švajcarska kompanija koja, na osnovu istraživanja prisutnosti genetičkih markera poteklih od drevnih naroda, pokušava da dešifruje poreklo stanovnika u različitim delovima Evrope.

Jbt, kako čist genetski mat'r'jal, idealan za jednog velikog nacioJnalistu...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: od kude su Srbi ...   

Nazad na vrh Ići dole
 
od kude su Srbi ...
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» APOTEKE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: