DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007
Danubius Forum ima trenutno preko 8600 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete videti ni 20 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE OD SVAKOG FORUMA SAMO PO JEDAN TOPIC !(a imamo ih preko 6000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.

DOBRO NAM DOŠLI !

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité

PrijemPORTALFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | .

Selo moje najmilije

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 47 ... 51  Sledeći
AutorPoruka
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

Godina: 39
Humor: ;)
Datum upisa: 23.03.2008

PočaljiNaslov: Selo moje najmilije    Sre Jun 30, 2010 2:21 pm

First topic message reminder :

Ko nije bar jednom bio na selu, taj ziveo nije. A ko je ziveo, il' bar doziveo selo, u pravom smislu te reci, zauvek ce ga voleti.

Selo nekad i sad?
Kakva slika sad u vama zivi?
Imate li svoje selo?
Kazu ceo svet je jedno selo. Ipricajmo i mi nasu pricu o selu...

Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Ned Jul 29, 2012 12:01 am

Nazad na vrh Ići dole
cojle
ZAŠTITNIK SELJAČKIH PRAVA

Humor: smešan samom sebi
Datum upisa: 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Pon Jul 30, 2012 11:07 pm

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Pon Jul 30, 2012 11:55 pm

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Uto Jul 31, 2012 12:02 am

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Uto Jul 31, 2012 11:20 pm

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Uto Jul 31, 2012 11:24 pm

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Sre Avg 01, 2012 11:25 pm

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Sub Avg 18, 2012 11:07 pm

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Ned Avg 19, 2012 10:53 pm

55555
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Uto Avg 21, 2012 11:01 pm

Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Sre Avg 22, 2012 11:19 pm

MOJE SELO

To ti je moje selo,
ko još takav vrt ima?
To nije selo, već belo
stado sa voćnjacima!

Sred sela: dom i škola.
Nad krovom ruža plovi.
Novi put, šarena kola.
U dolji — jablanovi.

Kroz selo reka hrli
i nosi sličice kuća.
Mostić joj drveni grli
obale pune pruća.

Kad jutro rumena lica
oči prozora otvori —
u selu umesto frulica
zabruje tranzistori.

U sumrak moje selo
zapali zlatne svice.
Selo je stado belo
a deca — ljubičice!

D. Eric

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Čet Avg 23, 2012 10:57 pm

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Sub Avg 25, 2012 9:45 pm

Vita jela, zelen bor... zateleban
Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Čet Avg 30, 2012 10:59 pm

ziveli1
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Čet Avg 30, 2012 11:10 pm

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Čet Avg 30, 2012 11:14 pm

Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Sub Sep 01, 2012 9:46 pm

Zaparložena sela (1): Srpski korov ili bašta Evrope

Srpski seljak ne gleda više samo u nebo, da proceni hoće li biti kiše ili će mu po njivi udariti grad. Sve više gleda i u televizor, i broji garniture političara koji u kampanji, dok miluju telad, sade cveće i zelenu salatu, obećavaju razvoj poljoprivrede, a onda sednu u fotelje i na njive zaborave.

Putem kroz selo retko ko prolazi. Na banderama, ako ih ima, radi svaka peta sijalica, doktor dolazi sredom, voda nestaje leti zbog suše, na kućnim pragovima sede još poneka baka ili deka i gledaju u daljinu nadajući se da će se odnekuda pojaviti sinovi ili unuci koji su odavno sa sela pobegli glavom bez obzira.

Procena je da u srpskim selima ima oko 50.000 napuštenih kuća, a oko 150.000 je privremeno nenaseljeno. Čitava imanja godinama se prodaju u bescenje. Neka se nude i za manje od 1.000 evra, ali kupaca nema. U svakom četvrtom selu najmlađi stanovnik stariji je od 60 godina. Na prostorima nekadašnje SFRJ od 1950. do 2000. iz sela u grad prešlo je oko osam miliona stanovnika, dok je za takvu migraciju u Evropi bilo potrebno od 120 do 150 godina. Srpsko selo danas čine napuštene kuće, njive zarasle u korov i poneka domaćinstva koje čuvaju najstariji članovi porodica.

Demografi upozoravaju da nastavak velikog preseljenja stanovništva iz ruralnih područja u gradove može da dovede do propasti i jednih i drugih. Oko četvrtina od ukupno 4.600 srpskih sela je na ivici izumiranja, a demografi predviđaju da će još trećina nestati u narednih 15 godina. Više od dve trećine ruralnih domaćinstava u Srbiji nema vlasnika ili poljoprivrednika koji aktivno obrađuju zemlju

Stari i napušteni

* U Srbiji ima 4.600 sela
* U 86% sela beleži se pad broja stanovnika
* 702 naselja u Srbiji ima manje od 100 stanovnika
* U selima ima 50.000 napuštenih kuća
* Oko 145.000 kuća privremeno nenastanjeno
* U selima živi 260.000 momaka blizu 50 godina
* U selima ima 100.000 devojaka blizu 50 godina

http://www.vesti-online.com/

Nazad na vrh Ići dole
cojle

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Uto Sep 04, 2012 11:08 pm

Млади Руси освајају српска села

Виктор, Лада, Олга и Анжелика Пивоварови(лево) и Пављукови – Александар, Надежда и Роман

Краљево – Последњих година све већи број савремених руских миграната, досељава се у Србију а, чини се – понајвише на подручје Краљева. Од 2009. године доселило се двадесетак руских породица, са педесетак чланова! Трагали су за бољим, мирнијим и природнијим животом и населили се углавном у напуштена села око Краљева, откупили празне куће и запуштена имања. Нису то људи са великим парама, попут оних који су купили „пола Црне Горе“ али су, за српске прилике, свакако „добростојећи“. Како год, Руси и даље пристижу намерни да овде и живе, тако да је ова, засад мала заједница – све бројнија.

А, колико су озбиљне њихове намере да о(п)стану на српском тлу, сведочи сазнање да се у Србији, у породици Олге и Виктора Пивоварова (34), пре петнаестак дана, родила Анжелика, њихова млађа кћерка и – прва руска беба „српског порекла“ из друге генерације савремених руских номада. Олга се, штавише – породила сама, код куће у селу Прогорелици надомак Краљева, само уз подршку и „асистенцију“ супруга Виктора?!

Пивоварови су се иначе скрасили на једном брдашцету са којег се, као на длану, види Краљево, средњовековна Жича, Матарушка Бања и цела долина Ибра до Западне Мораве. Он, типичан „баћушка“ из Вороњежа, а она раскошна „дјевушка“ из Сочија срели су се у Москви где им се најпре родила сада већ трогодишња кћерка Лада. После неколико година проведених у мегалополису, скућили су се овде, на невеликом имању, намерни да живе далеко од урбане вреве и – само од љубави. Ко уме да воли, кажу, не би требало ништа друго да ради!

- Покушавали смо да живимо и другде по свету али смо, пре неколико месеци ипак дошли у Србију, знајући већ све и о Србима, и о нашим прецима који су овде емигрирали, и о традиционалном пријатељству два народа – већ течно српски говоре Олга и Виктор.

Недалеко од Пивоварових, у истом селу – Татјана и Евгениј Молоков из Јекатеринбурга, завршавају лане започету кућу такође с намером да овде живе и баве се и неким озбиљним бизнисом. А, како је Евгениј инжењер информационих технологија, одмах је у Краљеву регистровао и фирму „Алегриас“. За разлику од Пивоварових, Молокови су дошли директно из Русије, и одмах одлучили да овде живе. Деце још немају али, кажу – биће их…

У суседном селу Конареву скућила се и трочлана породица Котков – Роман (37), са супругом Наталијом и сином Максимом (7), из Јарослава удаљеног око 300 километара од Москве. Иако је по знању и звању професор физичке културе, Роман се у Русији бавио и бизнисом па је одлучио да послове прошири и овде, и да у српско-руске односе „увеже“ и неки добар бизнис, исплатив за обе стране, њега и његову породицу.

- Нисмо у Краљеву случајно – кажу Коткови. – Најпре смо били у Београду, али када смо видели ову лепоту, одлучили смо да и останемо.

У оближњој Матарушкој Бањи, такође трочлана, украјинско-руска породица Пављук – Александар (33), са супругом Надеждом, и сином Романом (8) који су из Краснодара пристигли почетком јуна, па још траже трајан смештај – кућу. Приде, меркају и неки локал за бизнис пошто је Александар, иначе рођени Украјинац, већ био успешан трговац у Русији, а Надежда, Рускиња – модна моделисткиња. Остаје још само да им се придружи старија кћи Валерија која је још код „бабушке и дедушке“ у Русији.

Досељених руских породица има и у суседним селима – Врдилима, Роћевићима, Богутовцу, Бреснику, Метикошу, а сваким даном пристижу и – у све већем броју…

“Кривац“

Главни „кривац“ за нову миграцију Руса и њихово досељавање бар на подручје Краљева, ако не и мало шире, без сумње је краљевчки предузетник Павле Тодоровић (58) који је најпре пословно сарађивао с неким руским „колегама“, а потом почео и да им припомаже да се доселе и скрасе у Србији одакле такође раде свој посао – углавном извоз српског воћа, поврћа и друге прехрамбене робе или садног материјала у Русију. Тако данас Пајова „руска колонија“ има већ – педесетак душа.

“Казаки“ са Ибра

Међу руским држављанима који су се доселили у Краљево понајвише има обичних – „малих“ и младих људи, али и високих интелектуалаца, бизнисмена, пензионера, па чак и – козака! Један од њих је Олег Грјазнов из Нижњег Новгорода који се настанио у селу Конареву и који још понекад зна да обуче униформу козачког генерала и да „парадира“ пред знатижељним али гостољубивим суседима, нарочито кад му у госте дође козачки атаман и такође генерал Леонид Киндјак, као што је то било и овог лета.

Нас и Руса 300. милиона!
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Čet Sep 06, 2012 9:36 am

Железнице Србије саопштиле су да ће музејски воз "Романтика" током септембра превозити путнике до Смедерева, Палића, Вршца и Сремских Карловаца на традиционалне јесење бербе грожђа. На Смедеревску бербу грожђа "Романтика" ће возити у недељу, 9. септембра, до Палића "Романтика" ће возити у суботу, 15. септембра, на Вршачку бербу у недељу, 16. септембра, док ће 29. септембра превозити путнике од Београда до Сремских Карловаца, на Карловачку бербу грожђа. Железнице Србије наглашавају да се карте за вожњу "Романтиком" могу купити на Железничкој станици Београд, станици Вуков споменик и железничкој станици у Новом Саду, као и у туристичким агенцијама које продају возне карте.

Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
PrEkoBrojNa

Datum upisa: 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Selo moje najmilije    Pet Sep 07, 2012 3:35 pm

Nazad na vrh Ići dole

Selo moje najmilije

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 44 od 51Idi na stranu : Prethodni  1 ... 23 ... 43, 44, 45 ... 47 ... 51  Sledeći

Similar topics

-
» Opis:Selo Skriveno u Oblacima
» Moje ljubavne pesme
» Moje favorit slike - fotografije
» Religioznost moje duše
» ODAJE DUŠE MOJE

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: GRADOVI I SELA :: GRADOVI-