DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Bosanske piramide - Visoko

Ići dole 
AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
avatar

Godina : 36
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Bosanske piramide - Visoko   Čet Apr 22, 2010 10:15 pm

Visočke piramide


Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije

Visočke piramide su teorija pseudoistraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti. Prema istoj teoriji najveća piramida, piramida Sunca, je prva takve vrste u Evropi a nalazi se na brdu Visočici, dok se piramida Mjeseca nalazi na brdu Plješevica, a treća piramida Bosanskog Zmaja desno od prethodne. Istraživanja u cilju dokazivanja ove teorije su trenutno u toku, dok su detaljna istraživanja počela 14. aprila 2006. godine. Ova teorija je odbačena od strane kako domaćih tako i stranih stručnjaka u oblastima historije i arheologije.


U aprilu 2005. Semir Osmanagić, pseudoistraživač bosanskog porijekla koji živi u SAD, je posjetio visočki Zavičajni muzej. Dok je prof. Senad Hodović pomenutom Osmanagiću objašnjavao sve o srednjovjekovnoj Bosni i kamenim ostacima srednjovjekovnog grada Visoki na Visočici, te kako se sa Visočice vide tri kraljevska stolna mjesta, pomenuo je kako Visočica ima piramidalni oblik, što je rijedak fenomen.
Tu nastaje zainteresovanost Semira Osmanagića. Osmanagić, koji je inače samoproglašeni istraživač, je obišao brojne lokalitete gdje se nalaze, prema njegovim riječima, slične piramide kao na Visočici, te na druga dva obližnja brda - manje piramide (detaljnije Bosanska Piramida Sunca). Tada dobija ovlaštenja da vrši sondažna bušenja uprkos burnim protestima domaćih i stranih stručnjaka. Prema samom Osmanagiću sondažna bušenja ukazuju na mnogobrojne anomalije koje upućuju da se ispod brda Visočica, tj. njenog gornjeg dijela, nalazi piramida.
Istraživanje


Satelitska topografija i snimci "Bosanske Piramide Sunca"Semir Osmanagić je nastavio daljna istraživanja vršeći satelitske i zračne snimke. Pomoću geodetskih mapa utvrdio da brdo Visočica ima piramidalan oblik te da su njene četiri strane okrenute prema stranama svijeta (istok, zapad, sjever, jug) kako su inače izgrađene sve piramide. Starost piramide nije utvrđena iako se procjenjuje da je stara oko 7000 godina.
U oktobru nastavlja istraživanja, te se vrše manja iskopavanja na vrhu i podnožju piramide pa tako i tu nalazi nove dokaze u obliku kamenih blokova, stepenica itd. Kraj oktobra je ujedno bio i kraj istraživanja za 2005. godinu, a Semir Osmanagić je već dobio ovlaštenja da nastavi svoja istraživanja koja će početi aprila 2006 godine.

Satelitskim snimcima je pronađena i treća navodna piramida, piramida Bosanskog Zmaja. Korišteno je više satelitskih izvora visoke rezolucije (NASA LANDSAT-7, Radarsat, Hyperion i Orbview/IKONOS/Quickbird). Pred sami kraj 2005. godine, 27. decembra, osnovana je fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca koju čine predsjednik Semir Osmanagić, i ostali priznati naučnici širom svijeta kao i u Bosni i Hercegovini, dok je koordinator za organizaciju i logistiku profesor Senad Hodović. Početkom januara, naučnik dr. Amer Smailbegović, član Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, analizirao je rezultate termalne inercije, i na osnovu njih zaključio da brda Visočica (Bosanska piramida Sunca), Plješevica (Bosanska piramida Mjeseca) i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Prema njegovim rječima ova uzvišenja se hlade brže okoline zbog toga što su prisutni materijali manje gustoće, veće porotnosti, te unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na gubitak topline koji je normalan za vještačke strukture.
Izvršeno je i formiranje zavoda koje okuplja poznate svjetske historičare, antropologe i arheologe. Zavod ima i svoju internet stranicu[1]. Detaljna istraživanja su otpočela 14. aprila 2006. godine.
Preliminarni rezultati


Prva istraživanja su vršena u tunelu koji se nalazi nedaleko od Visočice, na Ravnama, a gdje su pronađeni obrađeni blokovi pješčara teški do 5 tona za koje se pretpostavlja da su obrađeni ljudskom rukom. Ispitivanjem je utvrđen je procenat kisika od 20,9 što potvrđuje tezu o ventilacijskim sistemima unutar tunela. U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90 stepeni koja se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug.
Analizom geodetskog zavoda BiH zaključeno je da su dužine svih stranica po 364 m, te obrazuju jednakostranični trougao s po 60 stepeni na svakom uglu. Potvrđeno je da je sjeverna strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru, odnosno postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21'. U katastarskom uredu Općine Visoko je potvrđeno da geodetski vrhovi tri piramide (Piramida Sunca, Mjeseca i Bosanskog zmaja) čine jednakostranični trougao od po 60 stepeni, gdje nije bilo odstupanja ni za jednu minutu, a potvrđeno je pomoću satelitskim snimcima.
Na sjeveroistočnoj strani piramide Sunca su trećeg dana istraživanja (17. april 2006.) pronađeni očuvani obrađeni kameni blokovi breče što je najozbiljniji dokaz postojanja Bosanske piramide Sunca. Istraga je na Visočici je tek počela, dok se istraživanja na ostale dvije, navodne, piramide tek očekuje.
Do sada još ne protumačena pojava ultrazvuka na pojedinim lokacijama je otkrivena

Bosanska piramida sunca

Bosanska piramida Mjeseca
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
avatar

Godina : 36
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Bosanske piramide - Visoko   Čet Apr 22, 2010 10:42 pm

Citat :

OTKRIĆE PIRAMIDE SUNCA


Lokacija: VISOKO - BIH, BRDO VISOČICA
OD KADA SE ZNA ZA GRAD VISOKO ZNA SE I ZA UZVIŠENJE-BRDO PO IMENU VISOČICA SA PRAVILNIM GEOMETRIJSKIM OBLICIMA.SA KOJE GOD STRANE GLEDALI VISOČICU VIDJETI ĆEMO DA STVARNO IZGLEDA KAO PIRAMIDA. KAKO KAŽU VISOČANI, KOJI IMAJU PARCELE NA BRDU,RIJETKO ŠTA BI USPIJELO OD ONOGA ŠTO SU POSIJALI A TO JE TVRDILO DA ZEMLJIŠTE NIJE PLODNO RADI SVOG SASTAVA ŠTO ZNAČI DA SE TU NEŠTO KRIJE.KADA JE U OKTOBRU 2005. GODINE U VISOKO STIGAO ISKUSNI ARHEOLOG, KOJI JE OBIŠAO SVE PIRAMIDE SVIJETA,-SEMIR OSMANAGIĆ, POSTAVLJENA JE HIPOTEZA O POSTOJANJ PRVE EVROPSKE PIRAMIDE-PIRAMIDE SUNCA.KADA JE SEMIR
DOBRO RAZGLEDAO I IZUČIO ZEMLJIŠTE I LOKACIJU POSTAVI JE JOŠ JEDNU HIPOTEZU ZA POSTOJANJE JOŠ EVROPSKIH PIRAMIDA, TO JEST NA LOKACIJI GRADA VISOKO.HIPOTEZA JE GOVORILA DA BI VJEROVATNO TREBALE BITI NAJMANJE JOŠ 2 PIRAMIDE.KRAJEM OKTOBRA I POČETKOM NOVEMBRA SEMIR JE OTKRIO JOŠ DVIJE PIRAMIDE NEDALEKO OD BRDA VISOČICA.NAZVANE SU PIRAMIDA MJESECA I PIRAMIDA BOSANSKOG ZMAJA, DAKAKO BILO JE RIJEČ O STEPENASTIM PIRAMIDAMA.VEĆ POČETKOM NOVEMBRA OBAVLJENE SU PRVE SONDE (ZEMLJNO BUŠENJE) NA SJEVERNOJ STRANI BRDA VISOČICA, TJ. PIRAMIDE SUNCA.BUŠENJA SU BILA DUBOKA I DO 17 METARA.NAŠLI SU RAZNE ZEMLJANE SLOJEVE ALI I DVIJE VRSTE KAMENA.NA ANALIZI KAMENA JE UTVRĐENO DA JE TO SMIJESA OD VIŠE MATERIJA ALI GLAVNI SASTOJAK JE DAKAKO BIO PIJESAK.NAJVAŽNIJI DOKAZ O POSTOJANJU PIRAMIDA JE NJIHOVA RASPOREĐENOST I MJESTO, TJ. KADA SPOJIMO VRHOVE PIRAMIDA DOBIJEMO JEDNAKOSTRANIČNI TROUGAO SA UGLOVIMA OD 45 STEPENI ŠTO JE TIPIČNO I ZA PIRAMIDE U EGIPTU I JUŽNOJ AMERICI. PIRAMIDA SUNCA JE VISOKA 237 METARA ŠTO GOVORI O NAJVEĆOJ PIRAMIDI NA SVIJETU.URAĐENO JE JOŠ MNOGO SONDI NA PIRAMIDAMA SUNCA I MJESECA I NA SVAKOM MJESTU SU NAŠLI KAMEN KOJI JE DOKAZANO OBRAĐEN LJUDSKOM RUKOM I U KOJEM JE GLAVNI SASTOJAK PIJESAK.ONO ŠTO JE NEDOSTAJALO PIRAMIDAMA TO SU PODZEMNI HODNICI.PRONAŠLI SU 2-3 KILOMETRA OD PIRAMIDE SUNCA TZV. ULAZ U TUNEL ALI ON JE NARAVNO ZAKOPAN.OTVOR JE SAMO PRVIH PAR METARA.AMERIČKA AGENCIJA NASA JE OBAVILA NOĆNO INFRACRVENO SNIMANJE LOKACIJE PIRAMIDA I NA SNIMKAMA SE JASNO VIDI DA TU NEŠTO IMA.SKROZ SITNO SE VIDE I HODNICI KOJI SE RAZVODE NA SVAKIH 50-55 METARA POD UGLOVIMA OD 90 STEPENI. PIRAMIDA SUNCA JE POJEDINAČNO I BLAGO STEPENSATA I IMA TRI PRAVILNE STRANE DOK JEDNA IMA PRILAZNI PLATO DO GLAVNE TERASE NA VRHU PIRAMIDE.PIRAMIDA MJESECA I BOSANSKOG ZMAJA SU JEDNAKO STEPENASTE PIRAMIDE.NA PIRAMIDI MJESECA OBAVLJENE SU SONDE U PROLJEĆE 2006. GODINE.ISKOPALI SU NEKOLIKO KASKADA KOJE SU SASTAVLJENE OD KAMENIH PLOČA 40X20 cm KOJE SU FINO POSLOŽANE I ISFUGIRANE DOK NA PIRAMIDI BOSANSKOG ZMAJA NIJE NIŠTA JOŠ OBAVLJENO. -OVAKO CE IZGLEDATI PIRAMIDA MJESECA KADA SE OTKOPA. NADAM SE DA VAM SE SVIĐA TEKST I OSTAVITE OBAVEZNO KOMENTAR A JA ĆU OBAVEZNO PISATI SVE NAJNOVIJE O PRVIM EVROPSKIM PIRAMIDAMA...
piramidasunca.blog.hrMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
avatar

Godina : 36
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Bosanske piramide - Visoko   Čet Apr 22, 2010 10:47 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
zirafa
Vitez od reči
avatar

Godina : 61
Datum upisa : 29.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Bosanske piramide - Visoko   Pet Apr 23, 2010 8:12 am

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
avatar

Godina : 36
Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Bosanske piramide - Visoko   Pon Avg 22, 2011 10:28 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Bosanske piramide - Visoko   

Nazad na vrh Ići dole
 
Bosanske piramide - Visoko
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Bol u predelu ispod grudi posle porodjaja (rebro)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: BOSNA i HERCEGOVINA-
Skoči na: