DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Novi Sad

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4
AutorPoruka
rouzvel
Black Magic Woman
Black Magic  Woman
avatar

Godina : 60
Location : Beograd
Datum upisa : 23.02.2010

PočaljiNaslov: Novi Sad   Pon Apr 05, 2010 8:58 pm

First topic message reminder :

Dunavski Gibraltar

Ja nisam iz Novog Sada ali imam dosta prijatelja tamo i često ga posećujem pa sam smatrala da mogu da dam svoj doprinos ovoj temi.

Novi Sad je jedan od tri najveća grada u Srbiji – na svega sat vremena vožnje od Beograda. Iako nije konkurisao za mesto najlepšeg grada u zemlji, kada bi takav konkurs postojao, sigurno bi osvojio gran pri. Lepim i otmenim čine ga i Novosađani koji su, i u doba brze komunikacije, sačuvali ravničarski mir i prirodnu ljubaznost. Ispod ''petrovaradinske stene'', male panonske planine Fruške gore, nastao je grad na Dunavu – Novi Sad, koji postoji tek nešto više od 300 godina. Prvi put je spomenut 1694, dve godine pošto je počela gradnja Petrovaradinske tvrđave. Tu, na „Dunavskom Gibraltaru“, na 1255. kilometru ove reke, srednjoevropska Habzburška monarhija se podizanjem Tvrđave uzdigla iz pepela, posle turske opsade Beča 1683. godine. U trorečju Dunava, Tise i Save, gde su se sučelile tri civilizacije – hriščanskog Istoka, hrišćanskog Zapada i islama – našle su utočište brojne etničke i verske grupe. Srbi to tle nazvaše Vojvodinom, a drugi to prihvatiše. Ovaj prostor, i pre i posle Rimljana, ima zanimljivu istoriju dugog trajanja, brojnih naroda i kultura. Boravili su tu: Gepidi, Huni, Avari, Sloveni, Germani, Mađari, Vizantinci i Turci. Na ''petrovaradinskoj steni'', Rimljani su podigli utvrđenje, koje su kasnije Mađari obnovili, a Turci održali. Naspram Tvrđave, na levoj, močvarnoj obali Dunava, posle proterivanja Turaka, krajem 17. veka, Austrijanci su podigli mostobran, a oko njega je niklo naselje vojnika, zanatlija i trgovaca. Isprva je naselje nazvano Racko (Srpsko) selo, a kasnije Petrovaradinski šanac. Kada se naselje uvećalo, posle prestanka ratova početkom 18. veka, građani željni slobode uspeli su, uz finansijski otkup od 80.000 forinti, da od carice Marije Terezije izdejstvuju status SLOBODNOG KRALJEVSKOG GRADA, pod imenom NOVI SAD. Bilo je to 1. februara 1748. godine.


Istraživanje paranormalnih pojava kod muškog roda
Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Jun 16, 2015 6:30 am

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Jun 16, 2015 9:44 am

podbarac ::
Jutros sam prosao pored njih i nisam nista primetio , slike su inace sjajne .
Ne mogu i ne želim verovati da se u Novom Sadu može zapatiti bilo koja vrsta fašizma ,ali je evidentno da u Srpskoj Atini deluju razne "organizacije" desničarskog tipa ,i da su se takvi pojedinci  uvukli i u Gradsku Upravu (Treća Srbija ,Obraz , Dveri ,Svetozar Miletić , itd ,čak smo imali i "Nacionalni Front " ) Isto tako ,beogradske filijale narko dilera su itekako aktivne u lokalnim "navijačkim grupama" . 
Sve je to u stvari deo plana političkih struktura (SNS ,SRS ,DSS ) koje podržavaju takvu atmosferu ne bi li ikako ukinule autonomiju Vojvodine .
No ,da idemo na lepše stvari koje čine Novi Sad Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Jan 14, 2016 8:03 pm

Ta i ovoga je bilo  smehsmeh

“Bekrijski porez” u Novom Sadu


Godine 1925. u Novom Sadu građani su plaćali četrnaest raznih opštinskih poreza. Ali, među redovnim posetiocima kafana najveću buru nezadovoljstva i protesta je izazvao porez na luksuz, koji se naplaćivao samo u kafanama i gostionicama od gostiju posle 23 časa. Zbog toga je ovaj novi porez dobio naziv “bekrijski porez”.
Krajem 1925. godine na jednoj skupštini gradskog saveta usvojen je predlog da se u svim kafanama i ugostiteljskim objektima od gostiju naplaćuje 1 dinar posle 23 časa, a od ponoći 2 dinara po osobi. Iako se radilo o minimalnoj sumi gosti su se bunili protiv ovog novog “nameta na vilajet”. I da stvar bude komičnija, taj porez se naplaćivao blokovima za pijačarinu, koji su važili za naplatu prodaje voća i povrća na pijaci.
Odmah posle uvođenja “bekrijskog poreza” u kafanama je dolazilo do nemilih scena. Gosti su odbijali da uz račun plate ovaj porez. Zbog toga je svaka kafana morala da drži posebnog kontrolora, koji je intervenisao ako gost nije hteo da plati porez. Ali ako je gost bio uporniji, policija je imala naređenje da se umeša i o takvom gostu podnese prijavu. Sudija je takve “prestupnike” kažnjavao sa 50 do 500 dinara novčane kazne.

Među kafanskim gostima našao se veći broj takvih koji su na razne načine izigravali plaćanje poreza. Međutim, najviše su ovom merom bile pogođene neženje, jer su oni večeri provodili u kafani. Neki od njih, na ceduljicu bloka, sa punim potpisom, pisali su gradskom savetu, na primer, da oni nisu nikakve bekrije već savesni građani i da prema tome, od njih ne mogu naplaćivati “bekrijski porez”. Sva ova napisana mišljenja gostiju, kafedžije su sa zadovoljstvom slale gradskom savetu. U jednoj kafani opet, gost je odbio da plati porez. Pozvan je da interveniše policajac i on je pristao da iz svog džepa plati umesto gosta.Tada se gost još više naljutio, i kupio ceo blok od 100 ceduljica.
Ugostitelji su se takođe bunili jer su gosti ostajali do 23 časa, a posle, od kad je važio “bekrijski porez” plaćali svoj ceh i napuštali kafanu. Najzad, upućena je i posebna deputacija u Beograd da kod nadležnih uloži protest i zbog ovog gradskog poreza. Posle samo nekoliko meseci, ministarstvo je ukinulo naplaćivanje “bekrijskog poreza” u Novom Sadu…
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Pon Apr 18, 2016 11:46 am

Ko je prozvao Novi Sad „Srpskom Atinom“?


Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada

Novi Sad već gotovo dva veka nosi nadimak Srpska Atina. Dobio ga je zahvaljujući tome što je od 18. veka bio kulturni, politički i društvni centar celokupnog srpskog naroda.

Srbija je tada bila pod tuđinskom vlašću, a Novi Sad središte nacionalnog identiteta, razvoja političke i kulturne misli i najveći grad u to doba nastanjen Srbima. Beograd je tek kasnije, pred kraj 19. veka preuzeo primat. Tome u prilog govore podaci da je naš grad već 1820. godine imao preko 20 hiljada stanovnika, sa dve trećine Srba, a Beograd je taj broj dostigao tek posle 1853. godine.

Prvi podaci o nadimku Srpska Atina su iz druge polovine 19. veka, a laskavim nadimkom upućivano je na sličnost između Novog Sada i kulturnog i naučnog središta antičkog sveta. Atina je svoj najveći procvat imala kad je Grčka bila slobodna država, a naš grad nadimak zaradio pod tuđom vlašću, te se baš zbog toga više i radilo na očuvanju nacionalne svesti. Još je Jovan Skerlić jednom prilikom izjavio kako se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod.


Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada - Dunavska

Postavlja se pitanje ko je prvi upotrebio ovaj nadimak. U moru različitih tumačenja i zapisa, možda je najverodostojniji je zapis koji je Ljubomir Lotić, književnik i dugogodišnji činovnik Matice srpske objavio u fusnoti članka Spomenici novosadske trgovačke omladine 1902-1932. Lotić je takođe istraživao poreklo nadimka, a istraživački put doveo ga je do profesora i funcionera Matice srpske Milana A. Jovanovića Babe.

Od njega je saznao da je nadimak potekao od pristalica Svetozara Miletića, a otkrio mu je čak i ime kuma. Novosađanin Stevan Jelinić Ćebende, zanatlija, mesar po struci, bio je vatreni pristalica Miletića, koji je tada bio gradonačelnik Novog Sada, a često je sa njim sedeo po kafanama. Po običaju, raspredalo se o politici, a Ćebende je u jednom razgovoru u kafani Bela lađa u Njegoševj ulici uporedio Novi Sad sa Atinom, a nadimak se zadržao do danas. Međutim, da li je neko pre njega upotrebljavao ovaj nadimak ostaje nepoznanica i prilika za dublje istraživanje.

Izvor: Luftika


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Jul 26, 2016 11:45 am

Kako je Novi Sad dobio ime?

Autor: Aleksandra Aleksić

Da li znate da je malo falilo da se naš grad nazove Bačvar ili Dunavar? Na sreću, ipak je ime Novi Sad presudilo.

Novi Sad posle turskih ratova nije imao ime dok nije postao slobodna kraljevska varoš 1748. godine. Naziv koji se do tada koristio – Petrovaradinski šanac značio je samo da to vojničko naselje pripada oblasti susednog gradskg zapovedništva. Kasnije se naselje razvijalo, i širilo, ali je se i dalje zvalo Petrovaradinski šanac ili Petrovaradinska kameralna varošica.

Kada je počeo proces dobijanja statusa slobodne varoši, obeležilo se zemljište i 80 000 forinti već uplaćene u državnu blagajnu, postavilo se pitanje kako će se zvati nova varoš. Staro ime nije se moglo zadržati, jer ono nije značilo samostalnu opštinu i imalo je veze sa vojnom upravom, pa je počela potraga za novim imenom.

U decembru 1747. godine jedno poslanstvo Petrovaradinskog šanca otišlo je u posetu mađarskoj kraljevskoj dvorskoj kancelariji sa ciljem da se ime promeni u Bačvar ili Dunavar i da to ime bude potvrđeno u kraljevskom privilegijalnom pismu. Međutim, kraljevska kancelarija nije prihvatila predloge, zato što već postoji mesto u županiji koje se zove Bač. Kraljevski predlozi bila su imena Dunavar ili Vizkez (nemački Vaserburg) ili Újvidék, što je na latinskom Neoplanta, a na nemačkom Neysatz.

Mesto gde je danas Novi Sad ležalo je na teritoriji nekadašnje bodroške županije, Pre Mohačke bitke 1526. godine, postojale su dve zasebne teritorije – bačka i bodroška, koje su imale zajedničkog župana. Posle razorne bitke, ta celokupna teritorija nazvana je imenom Bačka, a kada se bodroška županija oporavila od rata, Novi Sad je postao njeno središte. To znači da se i pre ratova, pa i posle, ova teritorija uvek je bila središni deo bodroške županije, te ime Bačvar nije imalo smisla.
Zašto je ime Bačvar odbijeno?

U izveštaju je navedeno da ime ne odgovara jer se već jedno mesto u županiji zove Bač, a takođe ni ovaj naziv ne odgovara istorijskom razvitku, niti se može prilagoditi topografskom položaju županije.
Zašto su imena Dunavar i Viskez odbijena?

Ime Dunavar problematično je zbog toga što se duž Dunava protežu visine gornjeg grada, a sa druge strane „prema njima u močari, ležeća baruština“, te ni to ime nije odgovaralo. Ime Viskez odgovara, ali to nije bio izbor koji je Marija Terezija izabrala, čime je bilo rešeno pitanje imena. Tako je 1. februara 1748. godine ime Petrovaradinski šanac i zvanično promenjeno u Novi Sad.

Njen izbor opravdan je i simbolično. Ime Novi Sad odnosi se na činjenicu da je na teritoriji opustošenoj ratovima krenuo novi život, te se iskazao novi razvoj pustom kraju. Varoši su i inače imena dobijala prema svojstima, a u Novom Sadu se to i potvrdilo. Posle turskih ratova gotovo cela Bačka je bila nenaseljena pustoš, te je prva varoš koja je tu nastala dobila ime Novi Sad.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Sre Feb 01, 2017 2:26 pm

Dan Grada je 1. februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala „Povelju slobodnog kraljevskog grada“. Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.


Ja, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska, a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. dajem glasom ovoga pisma na znanje svakome, koga se tiče, da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga, činim slobodnim kraljevskim gradom. Da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja. Ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Uj-Videgh, nemački pak Ney-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.“

SREĆAN TI ROĐENDAN NOVI SADE.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
savo

avatar

Datum upisa : 21.03.2014

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 02, 2017 9:18 pm

Novi Sad mi se vise svidjao kada je bio manji, Sada ima previse doseljavanja i gradjevinskog haosa, previse automobila a premalo parking prostora.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 02, 2017 9:38 pm

 Foto: Aleksandar Vukicevic-Petrovaradinska tvrdjava sa Beogradskog keja 


ovo je prelepo.


Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 16, 2017 6:48 pm


Novi Sad jutros , delovi grada Liman 3 i Liman 1 , Liman 3 pod snegom , udaljenost slikanih mesta 1km.
Nazad na vrh Ići dole
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Jul 13, 2017 7:02 pm

Tanurdžićeva palata

Nikola Tanurdžić planirao je da preko puta svoje palate i hotela izgradi repliku postojeće zgrade, a da prostor između, sada Ulica Modene, pokrije staklenim krovom. To bi bio prvi takav tržni centar u Srbiji, ali je Drugi svetski rat i dolazak nove vlasti sprečio dalji razvoj tih planova.
- prostor između dve palate bi bio uži ali nisam spreman da cinculiram previše , shvatićete kako bi to trebalo biti , između palata je planirana zelena površina
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Nov 14, 2017 8:03 pmLegin prelepi grad noću. (petrovaradinska tvrđava)
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Nov 14, 2017 8:34 pm

lep je samo tako kad gledaš po noći , po danu da se usereš koliko je razrovan i prljav
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Uto Nov 14, 2017 8:36 pm

podbarac ::
lep je samo tako kad gledaš po noći , po danu da se usereš koliko je razrovan i prljav
E moj lega kao i svaki.Noću Las Vegas ,danju  deponija od grada. 
Al svetlimo od 10-og meseca .To je bitno.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Sub Dec 30, 2017 11:06 am

Otvorena Ledena šuma jopet.

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 6:40 pm

Lega i ostalo Novosađani.Srećan vam 270 rođendan.

Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 6:44 pm

Hvala lepo moje. :47:
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 6:45 pm

Sretan rodjendan predivnom gradu,Novom sadu.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 6:56 pm

Gospođo Izolda u ime Novog Sada se zahvaljujem na čestitki .

uuu jbt al znam da budem zvaničan smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 50
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 6:59 pm

podbarac ::
Gospođo Izolda u ime Novog Sada se zahvaljujem na čestitki .

uuu jbt al znam da budem zvaničan smehsmeh

Komšija kaže se: Gospođo Izolda u ime grada Novog Sada i svoje lično ... i tako dalje.

Ako ćemo da budemo zvanični onda nek to bude do kraja kako valja.

Zoxy the Zvanična

Srećna godišnjica mome Novome Sadu liebe sr3 liebe


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
avatar

Godina : 62
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   Čet Feb 01, 2018 7:00 pm

ma od mene dosta i toliko
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Novi Sad   

Nazad na vrh Ići dole
 
Novi Sad
Nazad na vrh 
Strana 4 od 4Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» Betanija - Novi Sad - Iskustva
» FERONA - Novi Sad
» Genesis - Novi Sad- Iskustva
» Ginekološko-akušerske ordinacije Todorović- Novi Sad
» Korak po korak na putu do bete +

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: GRADOVI I SELA :: GRADOVI-
Skoči na: