DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007
Danubius Forum ima trenutno preko 8600 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete videti ni 20 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE OD SVAKOG FORUMA SAMO PO JEDAN TOPIC !(a imamo ih preko 6000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.

DOBRO NAM DOŠLI !

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité

PrijemPORTALFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | .

Anton Pavlovič Čehov,

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Krupljanka
PAR EXELANS
PAR EXELANS

Godina: 46
Datum upisa: 13.04.2009

PočaljiNaslov: Anton Pavlovič Čehov,   Ned Sep 13, 2009 8:29 pm

Anton Pavlovič Čehov, rođen 29. januara 1860. a umro 15. jula 1904. godine, je ruski književnik.

Anton
Pavlovič Čehov rođen je u Taganrogu u trgovačkoj porodici. 1869. godine
upisao se u taganrošku gimnaziju koja je nosila pečat provincijalne
prizemnosti duha. Kada je 1875. godine očeva radnja propala, Čehov se
sa porodicom preselio u Moskvu. Kada je završio gimnaziju 1879. godine
dobio je stipendiju od 25 rubalja i upisao se na medicinski fakultet u
Moskvi. 1886. godine izašla je njegova prva zbirka priča ,,Šarene
priče“. Organizovao je pomoć gladnim seljacima, osuđuje zloupotrebu
vlasti i korupciju. Čehov je majstor ruske novele. Kroz svoje
mnogobrojne pripovetke on piše o ruskoj stvarnosti 19. vijeka.

Kroz njih opisuje karijerizam, malograđanstvo, primitivizam ruskog seljaštva kao i događaje koji su se zbili raznim ljudima.

Čehovljeve
drame se grade na unutrašnjoj dramatičnosti, obilnom tekstu i lirskim
elementima. To nisu drame zbivanja već raspoloženja, a po tome Čehov
postaje jedan od začetnika moderne dramaturgije.

Neke njegove
pripovetke su zapravo komedije a druge tragedije. Pisao je o ruskom
egoizmu i hvalisanju pojedinih lica. U svojim pričama i dramama on
stvara jedinstvenu atmosferu. Čehov ne opisuje uzroke društvenog
ponašanja i ne ocenjuje postupke likova već ih opisuje, ismeva ako
treba i takođe opisuje njihove živote. Mnoge Čehovljeve drame se igraju
danas u pozorištima. Stvorio je jedinstvenu sliku ruskog realizma koji
se može doživeti kroz smeh ili kroz suze.

U književnoj kritici
je dosta često mišljenje da Čehov nije imao snage da napiše roman. I
sam Čehov je rekao: "Ne umem da pišem veće stvari". Većina njegovih
pripovetki je komična pa je zato on od smeha stvorio sopstveno oružje
protiv ružnih pojava života: eksplozijom smeha je ismevao laži,
korumpirane ljude i one na vlasti.

Pola veka posle svoje smrti,
Čehov je ostao u senci ruskih romansijera. Tek kasnije ljudi su
shvatili njegov značaj i u njemu otkrili genijalnog umetnika.

Dela:

Drame:

* "Galeb"1896 "
* "Višnjik"1903"
* "Ujka Vanja"1897"
* "Tri sestre" 1900"
* "Stepa, Slučaj iz prakse"
* "Činovnikova smrt"

Zbirke prica:

* "Melpomenine bajke"1884"
* "Sarene peice"1886"
* "U pomrcini"1887"

Sve sto je u mojoj dusi tu ce i ostati,mislima vam govorim,srcem vas volim.
Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

Godina: 39
Humor: ;)
Datum upisa: 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: Anton Pavlovič Čehov,   Pon Avg 16, 2010 6:44 pm

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.

Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Anton Pavlovič Čehov,   Ned Nov 13, 2011 7:22 pm

Čehov je rođen 1860.godine u Taganrogu, u lučkom gradiću na obali Azovskog mora, u porodici sitnog trgovca čiji su najbliži preci bili kmetovi. Proveo je sumorno detinjstvo i dečaštvo, najčešće u dugim časovima kraj tezge u očevoj radnji. U tom mučnom malograđanskom životarenju jedino u povremene pozorišne predstave domaćeg amaterskog pozorišta predstavljale za mladog Čehova neki svetliji trenutak i radosniji doživljaj. Zapravo u tim retkim susretima sa pozorišnom umetnišću i počelo je Čehovljevo interesovanje za umetnost.

Kad je otac otišao u Moskvu verujući da će tamo imati više sreće u trgovini, Anton je ostao u rodnom mestu da završi gimnaziju i da sredstva za život zarađuje davanjem privatnih časova. Po završetku gimnazijskog školovanja i on odlazi u Moskvu, gde sa uspehom završava medicinske studije. Radio je neko vreme kao lekar, ali ljubav prema umetnosti sve više ga je odvajala od lekarskog poziva. Već prvim feljtonima i šaljivim pričama, objavljenim još za vreme medicinskih studija, skrenuo je na sebe pažnju kao darovit pisac. Neosporan književni dar i ozbiljnost sa kojom je prišao umetničkom stvaranju brzo su mu pribavili jednodušno priznanje. Iz godine u godinu Čehov je postajao sve poznatiji pisac, pa je ubrzo primljen i za člana ruske Akademije nauka i umetnosti. Međutim, kad je, kasnije, rusku car odbio da potvrdi takvo priznanje i proleterskom piscu Maksimu Gorkom, Čehov se sa grupom naprednih akademika u znak protesta zahvalio i na vlastitom članstvu u Akademiji.

Dramama Galeb (1896), Ujka Vanja (1897), Tri sestre (1900) i Višnjik (1903) Čehov je neocenjivo doprineo razvoju ruske dramske književnosti. Takozvani paralelni tematski nizovi, koji se unose u dijalog i stvaraju utisak "prirodnosti zbivanja na sceni" uz primetan lirizam u stilu i sadržaju-to su dve najznačajnije osobenosti Čehovljevie drame, odlike koje su najvidnije došle do izraza u njegovoj popularnoj drami Višnjik. Međutim, Čehov je prvenstveno bio novelista, i on je ovu književnu vrstu doveo do savršenstva, tako da je u tom domenu ostao nenadmašan u čitavoj svetskoj književnosti. U ogromnom umetničkom opusu od nekoliko stotina novela Čehvo je slikao šarenilo ruskog društva iz druge polovine 19.vijeka - od prosjak do plemića, od kočijaša do malograđana, bakali, sitni i krupni trgovci, sveštenici, policajci, žandarmi, lopovi, činovnici, bogataši, bogati i siromašni seljaci, prestoničko i provincijsko plemstvo. Sav taj svet u Čehovljevoj prozi viđen je i naslikan i s lica i s naličja, u svojoj punoj životnoj i društvenoj tipičnosti.
Odličan poznavalac malograđanskog mentaliteta, Čehov je u nizu živih likova nemilosrdno ismejao tupavost podmitljivog birokrate, ravnodušnost pospanog ćifte, smišljeno ulagivanje poltrona, moralnu bedu režimskog doušnika i kapitulanstvo ruske inteligencije, utonule u pogubnu klonulost i osećanje besmisla vlastitog života i opstanka. Čehov je u jednom periodu svoga stvaranja bio pristalica Tolstojevog učenja o neprotivljenju zlu i poprašćavanju kao putu koji vodi ljudskoj sreći. Ali, kasnije, on je odbacio tolstojevštinu, pa ju je čak uzimao i na nišan svoje satire, kao što je to učinio u pripoveci "Paviljonn br.6".

Čehov je svoje novele i pripovetke pisao originalnim stilom. On ume da se posluži anegdotskom tehnikom, ali ako motiv zahteva, on zna vrlo skladno da razvije i siže. Međutim, on nije u svemu tome bio toliko strog da se smatra jednim od najkonciznjih novelista na svetu. Čehov vešto skicira scene i likove, i to s naličja života, da bi u nizu komičnih prizora postigao i satiričnu oporost. Čehovljeve novele su intonirane humanistično, ali njegova komika nije bila bezbrižna ni praskava, već često, pa i najčešće, gorka i opora.

Čehovljeva drama Galeb postala je simbol MHAT-a. Umro je 1904. godine.

Proza:

-Melpomenine bajke
-Šarene priče
-Nevine priče
-U sutonu

Izvor: Dragutin A. Stefanović Anton Pavlovič Čehov

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost

PočaljiNaslov: Re: Anton Pavlovič Čehov,   Uto Jan 03, 2012 5:37 am

"Najlepše priče Antona Čehova"

Kad je neko srećan-deo

Sa železničke stanice Balagoje polazi putnički voz. U jednom vagonu druge klase
„za pušače“ drema pet putnika u sutonu vagona. Oni su baš maločas nešto jeli pa
sad, naslonivši glave na naslone od divana, pokušavaju da zaspe.
Tišina.
Otvaraju se vrata, a u vagon ulazi jedan visok, kao motka mršav čovek u
crvenkastom šeširu i u modernom kaputu koji je mnogo podsećao na operetske i
Žilvernove korespondente.
Taj čovek se zaustavlja nasred vagona, duva kroz nos i, žmireći, dugo posmatra
sedišta.
- Ne, i ovo nije onaj! – mrmlja on. – ðavo bi ga znao šta je to! To je prosto užasno!
Ne, nije onaj!
Jedan putnik se zagleda u njega i radosno uzvikuje:
- Ivane Aleksejeviču! Otkud vi? Jeste li vi to?
Mršavi dugajlija, Ivan Aleksejevič, zadrhta, tupo se zagleda u putnika, pa poznavši
ga, veselo pljesnu rukama.
- Ha! Petre Petroviču! – veli on. – Koliko je vode Volgom proteklo otkako se
nismo videli! A ja i ne znam da vi putujete ovim vozom.
- Pa jeste li mi živo-zdravo?
- Pa dobro je. Samo, evo vidite u čemu je stvar: izgubio sam svoj vagon, pa ne

mogu nikako da ga nañem, koliki sam idiot! Nema ko da me bije!
Dugajlija Ivan Aleksejevič klati se i kikoće se.
- Dešava se to često! – nastavlja on. – Maločas sam, posle drugog zvona, bio
izašao da popijem jedan konjak. Naravno – popijem. E, mislim ja, pošto je iduća
stanica još daleko, kako bi bilo da popijem još jednu. I dok sam ja tako pio i
mislio, a ono i treće zvono... Ja, kao lud, potrčim i uskočim u prv vagon koji sam
video. E pa de, zar nisam idiot? Zar nisam zevzek?
- Ama vi ste baš sasvim... veseli – govori Petar Petrovič. – Sedajte! Izvol’te sesti!
- Jok, jok!... Idem, brate, da tražim svoj vagon! Zbogom!
- Ama vi ćete se, kako je mrak, još i omaći sa platforme. Sedite, brate, a kad
doñemo na stanicu, vi ćete naći svoj vagon. Sedite!
Ivan Aleksejevič uzdiše i neodlučno seda prema Petru Petroviču. Vidi se da je
uzbuñen, pa se kreće kao po iglama.
- Kuda putujete? – pita Petar Petrovič.
- Ja? U svet. Meni je sad u glavi takav haos, da ni ja sam ne znam kuda putujem.
Poslužila me sreće, pa eto putujem. Ha-ha... Jeste li vi, roñeni moj, videli kadgod
srećne budale? Niste? E onda gledajte! Pred vama je najsrećniji čovek na ovome
svetu! Da! I vi ništa ne vidite na mome licu?
- To jest vidim da ste... ovaj... ali samo malo...
- Mora biti da mi je lice užasno glupo! Eh, baš mi je krivo što nema ogledala, da
pogledam svoju njuškolizaciju! Osećam, brate, da postajem idiot. Časna reč! Ha-
ha... ja, zamislite samo: idem na svadbeni put. Pa zar nisam zevzek?
- Vi? Pa zar ste se oženili?
- Danas, sokole moj! Venčao se, pa pravo na stanicu!
Počinju čestitanja i obična pitanja.
- Pazi ti njega!... – smeje se Petar Petrovič. – A zato li ste se vi tako fino nagizdali!
- Da-a... Radi potpune iluzije sam se čak i naparfimisao. Sasvim sam vam se

zagnjurio u te stvari! Niti kakvih briga, niti misli, nego samo jedno osećanje,
nečega onako... ñavo bi ga znao kako da ga nazovem... neke blagodušnosti, ili tako
nešto. Otkako sam se rodio, još se nisam tako sjajno osećao!
Tu Ivan Aleksejevič zatvara oči i klima glavom.
- Strašno sam srećan – govori on. – Eto, i vi sami razmislite. Sad ću vam otići u
svoj vagon. Tamo na divančiću, kraj prozora, sedi stvor božiji koji vam je, tako
reći, svim svojim bićem predan. Znate li, blondina sa nosićem... s prstićima...
Dušica moja! Anñele moj! Ti si moj zlatni pupoljak, moj sjajni lampiončić!
Filoksero duše moje! A nožica! Gospode! Njena nožica nije kao što su naše
nožurde, nego nešto minijaturno, čarobno... alegorično! Prosto da uzmeš i pojedeš
tu nožicu! Eh, ama vi ništa ne razumete! Jer vi ste materijalisti, dosadni bećari i
ništa više! Evo, kad se oženite, onda ćete se setiti! Gde li je sad, reći ćete, Ivan
Aleksejevič? Da! A sad idem u svoj vagon. Tamo me već s nestrpljenjem čeka... sa
osmejkom. Ja sednem, pa evo ovako, sa dva prstića, za podvaljčić...
Ivan Aleksejevič klima glavom i klati se od srećnog smeha.
- Pa onda nasloniš svoju tikvu na njeno ramence i hvataš je oko struka. A
unaokolo, znate li, tišina... poetičan polumrak. Ceo svet bih tog trenutka zagrlio.
Petre Petroviču, dopustite da vas zagrlim!
- Drage volje.
Prijatelji se uz opšti smeh putnika grle, i srećan novobračnik nastavlja:
- A radi većeg idiotluka ili, kako to po romanima govore, radi veće iluzije, odeš do
bifea da iskapiš dve-tri čašice. Ovde u glavi i u grudima dešava mi se nešto što ni u
bajkama nećeš naći. Ja sam čovek sitan, ništavan, a čini mi se da sam najednom
postao bezgraničan... Ceo svet sobom obuhvatam!
Putnici, gledajući na napitog, srećnog mladoženju, i sami se zaraze njegovom
veselošću, pa već i ne osećaju dremež. Mesto jednog slušaoca, oko Ivana
Aleksejeviča se očas pojaviše petorica. On se vrti kao na iglama, prska pljuvačkom

Otkako sam se rodio, još se nisam tako sjajno osećao!
Tu Ivan Aleksejevič zatvara oči i klima glavom.
- Strašno sam srećan – govori on. – Eto, i vi sami razmislite. Sad ću vam otići u
svoj vagon. Tamo na divančiću, kraj prozora, sedi stvor božiji koji vam je, tako
reći, svim svojim bićem predan. Znate li, blondina sa nosićem... s prstićima...
Dušica moja! Anñele moj! Ti si moj zlatni pupoljak, moj sjajni lampiončić!
Filoksero duše moje! A nožica! Gospode! Njena nožica nije kao što su naše
nožurde, nego nešto minijaturno, čarobno... alegorično! Prosto da uzmeš i pojedeš
tu nožicu! Eh, ama vi ništa ne razumete! Jer vi ste materijalisti, dosadni bećari i
ništa više! Evo, kad se oženite, onda ćete se setiti! Gde li je sad, reći ćete, Ivan
Aleksejevič? Da! A sad idem u svoj vagon.

Nazad na vrh Ići dole
sonia
HABIBI حبيبي
HABIBI حبيبي

PočaljiNaslov: Re: Anton Pavlovič Čehov,   Čet Avg 02, 2012 10:47 pm

Nazad na vrh Ići dole
meseceva rosa
Rosée de lune
Rosée de lune

Datum upisa: 02.05.2012

PočaljiNaslov: Re: Anton Pavlovič Čehov,   Pon Avg 20, 2012 10:59 pm

Mala šala

Vedro zimsko podne… Mraz stegao, sve puca, i Nađenjki, koja me drži pod ruku, hvata se srebrnasto inje po uvojcima, na slepoočnicama i na maljicama iznad gornje usne. Stojimo na visokom bregu. Od naših nogu do samog podnožja pruža se strma ravan u kojoj se sunce ogleda kao u ogledalu. Kraj nas su male sanke, postavlene jarkocrvenom čojom.

- Da se spustimo, Nadežda Petrovna, – molim ja. – Samo jedanput! Verujte mi, ostaćemo živi i čitavi.

Ali Nađenjka se boji. Sav taj prostor od njenih majuiišh kaljača pa do kraja ledenog brega izgleda joj kao strašna, neizmerno duboka provalija. Kad pogleda dole, ona premre i zastane joj dah čim je pozovem da sedne u sanke, a šta će tek biti ako se usudi da poleti u provaliju! Ona će umreti, poludeće. – Preklinjem vas! – govorim joj. – Zašto se bojite? Shvatite da je to malodušnost, kukavičluk!

Nađenjka najzad popušta, i ja joj na licu čitam da ona popušta iako je to opasno po život. Bledu, uzdrhtalu, nameštam je u sanke, obgrlim je rukom i zajedno se sunovraćujemo u bezdan.

Sanke lete kao strela. Vazduh koji prosecamo šiba u lice, huči, zviždi u ušima, bolno štipa od besa, hoće da skine glavu s ramena. Od siline vetra ne možemo da dišemo. Kao da nas je sam đavo zgrabio svojim kandžama pa nas s rikom vuče u pakao. Predmeti oko nas slivaju se u jednu dugu traku koja strmoglavo juri… Evo, još časak samo – čini nam se – i propali smo!

- Ja vas volim, Nađa! – izgovaram poluglasno. Sanke počinju da klize sve sporije i sporije, hujanje vetra i zujanje salinaca nisu više tako strašni, dah više ne zastaje, i evo nas najzad dole.

Nađenjka je ni živa ni mrtva. Bleda, jedva diše… Ja joj pomažem da ustane… – Ni za živu glavu neću se više spuštati – kaže ona gledajući me razrogačenim očima punim užasa. – Ni za šta na svetu! Umalo nisam presvisla! Malo kasnije ona dolazi k sebi, i već mi upitno zagleda u oči: jesam li ja rekao one četiri reči ili su joj se samo one pričule u huci vihora? A ja stojim kraj nje, pušim i pažljivo razgledam svoju rukavicu.

Ona me hvata pod ruku i mi dugo šetamo oko brega. Zagonetka joj, očigledno, ne da mira. Jesu li izgovorene one reči ili nisu? Da ili ne? Da ili ne? To je pitanje samoljublja, časti, života, sreće, pitanje vrlo važno, najznačajnije na svetu. Nađenjka mi prodornim pogledom nestrpljivo, tužno zagleda u lice, odgovara bez veze, čeka hoću li ja započeti razgovor. 0, koliko promena na tom dragom licu, koliko promena! Ja vidim, ona se bori sa sobom. htela bi pešto da kaže, nešto da pita, ali ne na-lazi reči, nezgodno joj je, strašno, smeta radost…

- Znate šta? – kaže ona ne gledajući me.

- Šta? – pitam ja.

- Hajde još jednom … da se spustimo.

Penjemo se uza stepene na breg. Ja ponovo nameštam bledu, uzdrhtalu Nađenjku u sanke, ponovo letimo u stravičnu provaliju, ponovo huji vetar i zuje salinci, i ponovo u najjačoj i najbučnijoj jurnjavi sanki ja izgovaram poluglasno:

- Ja vas volim, Nađenjka!

Dok se sanke zaustavljaju Nađenjka meri pogledom breg niz koji tek što smo se spustili, zatim dugo gleda u moje lice, osluškuje moj glas, ravnodušan i nimalo strastan, i sva, sva, čak i njen muf i kapuljača, cela njena sitna pojava izražava krajnju nedoumicu. A na licu joj je ispisano:

- U čemu je stvar? Ko je izgovorio one reči? On, ili mi se samo pričulo?

Ta neizvesnost je uznemiruje, izvodi je iz strpljenja. Siroto devojče ne odgovara na pitanja, natmurilo se, samo što ne zaplače.

- Hoćemo li kući? – pitam ja.

- A menn … meni se sviđa ovo sankanje – kaže ona crveneći. – Da se spustimo još jedanput?

Njoj se „sviđa“ to sankanje, a međutim, dok seda u sanke, ona je kao i pre toga bleda, jedva diše od straha, dršće.

Spuštamo se treći put, i ja vidim kako me ona gleda u lice, prati moje usne. Ali ja prinosim ustima maramicu, kašljem, i kad se nađemo na sredini brega, uspem da prošapćem:

- Ja vas volim, Nađa!

I zagonetka ostaje zagonetka! Nađenjka ćuti, razmišlja o nečemu… Ja je pratim sa sankanja kući, ona se trudi da ide što lakše, usporava korak i neprestano očekuje da li ću joj kazati ore reči. Ja vidim kako se muči, kako se savladava da ne kaže:

- Nije moguće da ih je govorio vetar! Ja neću

da je to govorio vetar!

Sutradan ujutru dobijem ceduljcu: „Ako idete danas na sankanje, svratite po mene. N.“ I od toga dana Nađenjka i ja – svakog dana idemo na sankanje i, spuštajući se odozgo, ja svaki put poluglasno izgovaram uvek iste reči:

- Ja vas volim, Nađa!

Uskoro se Nađa navikava na tu rečenicu kao na vino ili morfijum. Ona ne može da živi bez nje. Doduše, juriti niz breg strašno je kao i pre, ali sada već strah i opasnost daju posebnu čar rečima o ljubavi, rečima koje su zagonetne kao i pre, i koje tište dušu. Osumnjičena su uvek ista dvojica: ja i vetar… Ko joj od nas dvojice izjavluje ljubav, ona ne zna, ali njoj je, očigledno, već svejedno; iz bilo kog pehara pio – svejedno je, samo da se opiješ.

Jednog podneva uputih se sam na sankanje; umešavši se u gomilu, vidim kako Nađenjka prilazi bregu, kako me traži očima… Zatim se plašljivo penje uza stepenice… Strašno joj je da se sanka sama, o, koliko je to strašno! Ona je bleda kao sneg, dršće, ona ide kao na gubilište ali ide, ide odlučno, ne osvrćući se. Ona je sigurno odlučila da najzad proveri hoće li se čuti one zanosne slatke reči kad mene nema? Ja vidim kako, bleda, sa ustima otvorenim od užasa, seda u sanke, zatvara oči i, oprostivši se zauvek od života, kreće… „Zzzz“ … zuje salinci. Ne znam čuje li Nađenjka one reči… ja samo vidim kako ona ustaje iz sanki iznurena, slaba, a po licu joj se vidi da ni sama ne zna da li je čula nešto ili nije. Dok se spuštala, strah joj je oduzeo sposobnost da čuje, da razaznaje šumove, da shvata…

Ali evo dolazi i prolećni mesec mart… Sunce je sve blaže. Naš ledeni breg tamni, gubi svoj sjaj i kravi se najzad. Mi prestajemo da se sankamo. Sirota Nađenjka više nema gde da čuje one reči, niti ima ko da ih izgovara – vetar se ne čuje, a ja se spremam za Petrograd, na duže vreme, po svoj prilici zasvagda.

Nekako dandva pre odlaska, u sumrak, sedim ja u bašti, a od dvorišta u kome živi Nađenjka ta bašta je odvojena visokom ogradom sa šiljcima… Još je prilično hladno, na đubrištu još ima snega, drveće je mrtvo, ali već miriše na proleće i spremajući se na počinak gavrani bučno graču. Prilazim ogradi i dugo posmatram kroz rupu. Vidim kako Nađenjka izlazi na trem i diže tužan, izgubljen pogled prema nebu… Prolećni vetar duva pravo u njeno bledo sumorno lice… On je podseća na onaj vetar koji nam je hučao onda na bregu kad je slušala one četiri reči, i lice joj postaje tužno, pretužno, a niz obraz klizi suza… I siroto devojče pruža obe ruke kao da moli taj vetar da još jednom donese one reči. I ja, sačekavši vetar, izgovaram poluglasno:

- Ja vas volim, Nađa!

Bože moj, šta se zbiva s Nađenjkom! Ona klikće, smeši se celim licem i pruža u susret vetru ruke, radosna, srećna, tako lepa.

A ja odlazim da se spremam za put.

To je bilo davno. Sada je Nađenjka već udata; udali su je, ili je sama želela – to je svejedno, za sekretara plemićkog starateljskog fonda i sad već ima troje dece. Ono kako smo nas dvoje nekada išli na sankanje i kako joj je vetar donosio reči: „Ja vas volim, Nađenjka“ – nije zaboravljeno; za nju je to sad najsrećnija, najdirljivija i najlepša uspomena u životu…

A meni sada, kad sam postao stariji, nije jasno zašto sam govorio one reči, zašto sam se šalio …
Nazad na vrh Ići dole

Anton Pavlovič Čehov,

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» ANTON PAVLOVIČ ČEHOV " UJKA VANJA "
» ANTON PAVLOVIČ ČEHOV - TRI SESTRE
» Anton Pavlovič Čehov
» Anton P. Čehov - Ujka Vanja
» Anton Pavlovic Cehov (1860-1904)

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007  :: KNJIŽEVNOST I JEZIK :: KRUPLJANKIN SVET KNJIGE :: STRANI PISCI/PESNICI-