DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Share | 
 

 VERSKI PRAZNICI

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 15 ... 25, 26, 27
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: VERSKI PRAZNICI   Pet Apr 10, 2009 1:24 pm

First topic message reminder :

Svi hrišćani koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru, obležavaju danas Veliki petak, dan kada je Isus Hrist raspet na Golgoti. Prema verovanju Hrist je podneo žrtvu raspeća kako bi izmirio Boga i grešni ljudski rod, jer je Adomovim grehom u Rajskom vrtu čitavo čovečanstvo raskinulo vezu sa svojim Tvorcem.
Crkva na današnji dan propisuje post i uzdržavanje od bilo kakvog slavlja. Crkvena služba na Veliki petak sastoji se od tri dela. Prvi deo počinje službom reči s čitanjem muke Hristove iz Jevanđelja po Jovanu, a završava se molitvom vernika. Drugi deo je klanjanje s ljubljenjem krsta i pevanjem tužaljki, dok se u trećem delu bogosluženja deli sveto pričešće.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži

AutorPoruka
justicijaDatum upisa : 22.12.2013

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Čet Okt 27, 2016 7:55 pm

E ovo za mrvice nisam znala. A u komšiluku slave slavu....Mogla sam otići po koju mrvicu....
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Čet Nov 17, 2016 3:59 pm

Po narodnom verovanju, dani od Đurđica (16. novembar) do Svetog Mrate (24. novembar) pokazuju kakva će biti zima, koji se još nazivaju i Mratinci ili Vučiji dani
jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.
U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.
Veruje se da Sveti Mrata u ove dane gleda ko kako radi, zatim drži većanje s vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali.
Domaćinu koji najviše greši u ove dane, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, u kuću i torove na zimu će doći hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spreči u njegovoj nameri. U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće.
U Srbiji je običaj da se u ove dane klalo crno pile ili mlad crni petao. Klalo se ćuteći, u ranu zoru, na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu crnim koncem zaveže kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Čet Nov 24, 2016 4:53 pm

Danas je sveti kralj Stefan Dečanski ,iliti Sveti Mrata (sneg na vrata )Koga zanima ,može na netu da nađe biografiju dotičnog .

Rođeni otac (kralj Milutin )  ga dao oslepeti (kada je pokušao da ga svrgne sa vlasti ) a rođeni sin (car Dušan )  dao udaviti . 

Usput ,prilikom borbe  za presto je on svog polubrata Konstantina (Nemanjića , legalnog pretedenta za krunu ) dao prikovati za dasku i raspoloviti ,a od lobanje mu napraviti pehar za vino (tako kaže predanje ) 
Kao što rekoh ,pročitajte biografiju -puna je šurovanja sa Bugarima ,Vizantincima ,osvajanja teritorija pomoću stranih plaćenika (Kelti ,Alemani ,katalonski najamnici ) i raznih zverstava ,intriga ,verolomstva ,izdaja ,pokušaja i brakova iz interesa ,itd ...
Čuvena je njegova "kletva" koja je po predanju dovela da konačnog pada srpskog carstva i viševekovnog ropstva . 
No ,izgleda da Crkva oduvek ima "svoja merila" kada ceni kakvu osobu proglašava za "sveca" .


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Ned Dec 04, 2016 2:34 am

Sutra je Vavedenje Presvete Bogorodice .Sem onoga što piše u Bibliji ,za moj ukus ima previše budalaština ,ali ,naravno ,ne želim da povredim ničija verska osećanja . 
Malo mi je glupo da recimo ,vladika Nikolaj (Velimirović) daje svoje viđenje (bez ikakvih dokaza i logike ? ) ovog čina .To je isto toliko "istinito" koliko i "Snežana i 7 patuljaka" .
"Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, "predati Bogu na službu".
"Napred su išle device, sa zapaljenim svećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevesti Božjoj", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.
Još sa manje utemeljenja je "predanje" da je" Bogorodica jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore (Atos ,Hilandar) tokom "misionarskog putovanja iz Svete Zemlje " ???
Alo breee...geografija ,istorija ,šta god ...logika ???
Najokrutnije i zaista licemerno je "verovanje "da se "nerotkinja koja se na taj dan pomoli Bogorodici -dobiće dete "???Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Sub Dec 10, 2016 5:24 pm

Sveti mučenik Jakov PersijanacRođen u gradu persijskom Klapi, ili Vilatu, od hrišćanskih roditelja, u hrišćanskoj veri vaspitan i hrišćanskom ženom oženjen. Car persijski Izdigerd zavoli Jakova zbog njegove darovitosti i okretnosti, i učini ga pravim plemićem na dvoru svome. Polaskan carem Jakov se prelesti i prinese žrtvu idolima, kojima se i car klanjaše. Čuvši za ovo mater njegova i žena, napisaše mu jedno prekorno pismo, u kome ga oplakaše kao bogootpadnika i duševnog mrtvaca, moleći ga ipak pri kraju pisma, da bi se pokajao i Hristu povratio. Ganut ovim pismom Jakov se gorko pokaja i pred carem odvažno ispovedi veru svoju u Hrista Gospoda. Rasrđen car osudi ga na smrt, no s tim, da mu se odseca sve deo po deo tela, dok ne izdahne. Dželati doslovce ispuniše ovu zapovest svoga nečestivog cara, i odsekoše Jakovu najpre prste na rukama, pa prste na nogama, pa noge pa ruke, pa ramena, najzad i glavu. Pri svakom sečenju mučenik pokajani odavaše blagodarnost Bogu. Iz njegovih rana ishođaše blagouhani miris kao od kiparisa. Tako ovaj divni muž otkaja greh svoj i predstavi se dušom Hristu Bogu svome u carstvu nebeskom. Postrada oko 400. godine. Glava mu se nalazi u Rimu, a deo moštiju u Portugaliji, gde se praznuje 22. maja.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Uto Dec 13, 2016 12:13 pm

Danas je Sv.Andrej Prvozvani  -ili Mečkindan ? 

Da preskočim uobičajenu biografiju punu "čudesa" i da se uzdržim od komentara koliko u hrišćanskoj religiji ima paganskih praznoverica ,idem odmah na "narodne običaje " 
Inače "Mečkindan" je krsna slava Karađorđevića . 

----
Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. S njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri.
Uoči Andrejevog dana, kuva se kukuruz za medvede, ili poseban kolač - mečkina pobojnica, kojim se tobože zavezivala čeljust medvedu, da ne kolje stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se Mečkindan. U krajevima gde ima medveda, uoči ovog dana, kuvao se kukuruz "za medvede", koji se ostavlja da prenoći na krovu, pa ako ga "mečke ne izjedu", onda ga ukućani pojedu ujutru.
Po planinskim selima pravili su "mečkin kolač" - mečkina pobojnica, koji deca rano odnesu na "mečkina mesta", da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, zato tada ne valja ići u lov na njih.
Na današnji dan valja jesti kukuruz.
Šta se danas ne nikako ne radi u Šumadiji
Za ovaj dan su vezane i mnoge zabrane: u Šumadiji ne štavi se koža niti se bilo šta sa njom radi, a u Homolju ne radi se ništa sa odećom - da ga mečke ne bi pocepale. Vodeničari skupljaju priloge u brašnu, od koga prave „hleb za mečku“, za koji tvrde da ostaje svež godinu dana.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Sub Dec 17, 2016 11:25 am

Danas je Sveta Varvara ,iliti "Varindan" 
Evo uobičajenog horora iz "žitija" :

Živela je u 3. veku, u vreme rimskog cara Maksimilijana. Otac joj je bio po imenu Dioskor. Bio je mnogobožac i vrlo strogo je vaspitavao svoju kćer. Ali jednom prilikom, kada je hteo da zida kupatilo, on zapovedi da se naprave dva prozora, a Varvara je zatražila tri, za Oca, Sina i Svetoga Duha. Kada je ovo čuo, njen otac je bio sablažnjen što mu je kćerka hrišćanka. Odvukao ju je kod starešine oblasti, gde devojka hrabro prizna da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.
Zbog takvih njenih reči, staviše je na muke, najpre je istukoše, palili su joj rebra i grudi, a na kraju su je svukli do gola i tako gradom proveli. Sam otac Dioskor je svojoj kćeri odsekao glavu. Tako se ova mlada devojka žrtvovala za Hrista, a njenog oca je stigla zaslužena kazna - jednom ga je pogodio grom i skončao je u mukama.Narodni običaji i verovanja

Postoji narodni običaj da se uoči Svete Varvare kuva žito - varica i uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.
U Srba je narodna godina, kao i crkvena danas, počinjala 1. septembra, pošto se pobere letina, pa je zato Varvarin dan bio prvi dan u ovoj godini. U nekim krajevima Srbije običaj je i da se na današnji dan potope zrna pšenice u vodu da proklijaju pa se na Božić iznesu da se vidi koliko je porasla pšenica. U novija vremena, zrna pšenice se natope i stave na tanjirić ili u činijicu pa kad pšenica poraste iznese se na božićnu trpezu.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Ned Dec 18, 2016 4:09 pm

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju 18. decembra obeležavaju Detinjce, jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.Slave se treću nedelju uoči Božića tako što ujutru rano ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Vrednija deca se potrude da u danima koji slede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup" na praznični dan.

Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sede. Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla „deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca „otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

Narodni običaji i verovanja

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela.

lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu. Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

---

Ja kada moga budem vezao ,još ću i da ga namlatim .Otkup mi ne treba ,biću zadovoljan ako počne sam da zarađuje za sebe (bar u neko dogledno vreme )  suicid


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Ned Dec 25, 2016 1:14 am

Danas (već je "danas" ) su po pravoslavnom kalendaru MATERICE

Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Tog dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način kao što su njih majke vezivale na Detince.
Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se “dreši”.
Na isti način se vežu sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.
Materice uvek padaju nedelju dana posle Detinjaca, hrišćanskog praznika dece i roditelja, ali i nedelju dana pre Očeva (Oca), praznika svih muškaraca koji su postali tate.
-------
Vidi se ovde ko je "glavni"

Deca ,pa majka .....pa tek tamo negde se i reda radi ,pomene i otac .

I onda žene nemaju dovoljno "prava" ,ccc ? brdski2


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Uto Jan 03, 2017 1:49 pm

Danas je sveti Ignjatije Bogonosac (SPC )

 Ignjatije je poznat po tome što ga je Isus jednom upotrebio tokom propovedi kao ogledni primerak (uzeo ga na ruke ) ,on je izumeo neku vrstu "stereo pevanja" (pevanje sa dve pevnice ) i naravno ,po tome što je "mučenik" -završio je kao doručak za lavove u rimskom Koloseumu .

I  kao i obično -dame ,danas NE SMETE ništa da radite ,čak ni da šijete ,tkate ili predete . Dakle -uživajte . 
(Pisanje na Forumu dragi Bog odobrava i podržava -to nije "rad ") brdski2

Što se "narodnih verovanja" tiče ,ponegde se deci dele kolači ,ali se deca i obavezno vuku za uši "da porastu" .Drugo "verovanje" je da se kokoške danas hrane "specijalno spremljenim žitom" u krugu napravljenim od konopca ?
Zašto i šta je značenje -ne nađoh ,pa ako neko zna ....


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
ZoxZoja
Stela Polaris
avatar

Godina : 49
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 14.01.2013

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Uto Jan 03, 2017 1:58 pm

Sveti Ignjatije je devojačka Slava moje majke i bio je juče.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Uto Jan 03, 2017 2:16 pm

ZoxZoja ::
Sveti Ignjatije je devojačka Slava moje majke i bio je juče.
Jeste ,tačno je -moja greška (gledao na Vaseljenska.com ,a tekst je bio datiran na "pre manje od 20 h ,pa nisam ni gledao tačan datum) 
Danas je sveta mučenica Julijana i 630 mučenika sa njom . 

Elem ,Julijani beše namenjen izvesni rimski senator Elevisije ,kome je ,da bi ga "odvratila" od braka ,rekla da će se udati za njega ,ukoliko postane Eparh Nikodimijski .Ortak se "potrudio" i  na kraju i uspeo da dođe do funkcije . 
Pošto nije prihvatio ono žensko "ja se šalila" ,cinkario je rođenom ocu koji ju je opasno namlatio ,pa predao nesuđenom zetu ,sada eparhu na dalji tretman ,uz preporuku za "истјазање"Poštedeću vas daljih opisa muka koje je ,naravno -čudom preživela ,sve do bacanja u užarenu peć .
Koga zanima cela priča  ,iz prve ruke OVDE

Odmah da stavim za sutra (04.01 .2017 ) 

Света великомученица Анастасија Узорешителница и други с њом

gorepost brdski2
Veoma zanimljiva priča ,o bogatoj i bogato udanoj devojci čije su nevolje počele kada je počela da odbija sex (mužu) . Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Sre Jan 04, 2017 8:17 pm

Apropo današnjeg sveca ,sv Anastasije Uzororešitelnice ,smatra se da posebno žene čuva magija i vradžbina ,ali i od "zamki Nečastivog" (što možete tumačiti kako hoćete ,jer se u žitijima njenim spominje izvesni Ulpijan,koji se "htede pohotljivo kosnuti tela svete Anastasije, no oslepe najednom i izdahnu",a kako je sa mužem prošla kome je takođe odbila "bračne dužnosti" imate na linku gore )
U vezi toga se ženama preporučuje za danas sledeća molitva (Crkva):

“Ovčica Tvoja Isuse, Anastasija, zove silnim glasom: ‘Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.’ Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Nije da sam bezobrazan prema svecima ,ali meni ova molitva mnogo liči na one časnih sestara u katoličanstvu ,što se zaklinju na doživotni celibat i "venčavaju sa Isusom" ,tumačim li ja to dobro ? dadada

Sutra -Tucindan .


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 56
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Uto Jan 10, 2017 10:23 pm

Od danas pa sve do Bogojavljanja 19. januara traju "Nekršteni dani".Reč je o verovanju koje je od davnina jako i duboko utkano u svest našeg naroda, pa će vam stariji i danas objasniti da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten i da je zbog toga i danas u ovo doba zemlja otvorena da mrtvi izlaze, a zajedno sa njima i đavoli i razni drugi demoni.

Ove nečastive sile vladaju od trenutka kada se smrkne pa sve dok ne zapevaju prvi petlovi. Zbog toga, narod kaže, preko noći nikako ne treba izlaziti iz kuće. Onaj ko se usudi da putuje nakon zalaska sunca, kaže predanje, neće dobro proći, a ako neko baš mora da izlazi trebalo bi da sa sobom nosi beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

Slično, u nekim krajevima Srbije još se i danas pažljivo pazi da u Nekrštene dane žene nikako ne predu, ne tkaju i ne peru. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se brine da van ne ostane dečja odeća jer bi zle sile bajalicama i urocima mogle preko stvari da naškode deci.

Po nekim selima, naročito u Vlaškim krajevima, krije se čak i svetlost iz kuća tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju roletne. Noću se ne pije voda jer predanje kaže da se demoni uvlače u kućne posude i tu vrebaju neoprezne.

Narod kaže da Nekršteni dani nisu dobro vreme za rađanje. Veruje se da će dete koje dođe na svet između Božića i Bogojavljanja biti bolešljivo i nesrećno. Da bi se mališani "odbranili od uroka", stari su smislili ovo – deca rođena u Nekrštene dane moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, tkanu na kaminu.
----

No comment . kush jbt


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 37
Location : F - AN - T - AS - T I C
Humor : YES-You now :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Ned Feb 26, 2017 5:09 pm

Danas su Bele poklade
SUTRA POČINJE VELIKI VASKRŠNJI POSTLINK  link
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 37
Location : F - AN - T - AS - T I C
Humor : YES-You now :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   Čet Jun 15, 2017 3:03 am

Tijelovo


15. 06. 2017. : (četvrtak)
Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima, ali kako je zbog muke Gospodnje na taj dan crkva zaokupljena drugim obredima, nije se moglo ovo Otajstvo proslaviti onako kako to dolikuje značenju i uzvišenosti ovog Sakramenta.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   

Nazad na vrh Ići dole
 
VERSKI PRAZNICI
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 27 od 27Idi na stranu : Prethodni  1 ... 15 ... 25, 26, 27

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ĆASKAONICA /DEBATNI KLUB :: ČESTITKE I POZDRAVI *PRAZNICI*PROSLAVE *SVETKOVINE * :: VERSKI I DRUGI PRAZNICI-
Skoči na: