DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:40 pm

ŠotokanŠotokan

(Tora no maki) simbol Šotokana

Funakoši Gičin osnivač Šotokana
Zemlja poreklaJapan
Osnivač(i)Funakoši Gičin
Šotokan je škola karatea, nastala pod uticajem različitih borilačkih veština, a osnovao ju je majstor Funakoši Gičin sa svojim sinom Jošitakom. Funakoši je čovek koji je 'zvanično' doneo karate sa Okinave u Japan, iako su Kenva Mabuni, Motobu Čoki i drugi Okinavljani aktivno predavali karate u Japanu i pre toga. Šoto je bio pseudonim kojim je Funakoši potpisivao svoju poeziju, a znači "borovi talasi" ([1], str. 85), dok kan znači "kuća". I iz tog razloga šotokan je bio naziv za dvoranu u kojoj je on trenirao svoje učenike. Šotokan je jedan od najvećih svetskih karate stilova (sedam najvećih su Šotokan, Šorin-riu, Vado-riu, Šito-riu, Gođu-riu, Kjokušin, i Kenpo)


Poreklo [uredi]
Funakoši je trenirao oba stila karatea popularna na Okinavi u to vreme: Šorei-riu and Šorin-riu. Posle višegodišnjeg izučavanja oba stila, majstor Funakoši je došao do novog shvatanja borilačkih veština, i jednostavniji stil je stvoren, koji je kombinovao ideale Šoreia i Šorina. Kombinovao je i modifokovao stilove, i stvorio svoj , iako mu nikad nije dao ime, uvek ga jednostavno nazivajući "karate". Karate koji je prenosio učenicima reflektuje promene u veštini koje je uveo Anko Itosu, uključujući Hean/Pinan kata serije. Funakoši je izmenio imena kata koje je uključio u svoje vežbanje, kako bi "strana" okinavljanska imena učinio prijemčljivijim nacionalističkom japanskom kopnu.

Opšti pojmovi


PojamKandžiZnačenje
Karate空手Prazna šaka (ili "kineska šaka", mada je reč kara homonim dva potpuno različita kandži karaktera - jednog sa značenjem "prazna" i drugog sa značenjem "kineska".)
Dođo道場Sala za trening (bukvalno mesto puta)
Šihan師範Glavni učitelj (retko korištena titula)
Sensei先生Učitelj
Sempai先輩Senior
Kohai後輩Junior
Gi衣 ili 着Uniforma
KjuNivoi ispod crnog pojasa, koji se ređaju naniže od prvog, obično do osmog
DanNivoi koji pokazuju majstorstvo umetnosti, počinju od prvog dan-a
ReiUčtivost/Klanjanje
Osu押忍Priznanje (Koristi se kao pozdravljanje između vežbača borilačke veštine.)
Joi用意Spremna pozicija
Hadžime始めPočetak
Jame止めKraj/Završi svoj pokret
Mate??Momentalni prestanak
Mavate回ってOkret
Narande並んでPostrojavanje
Kihon vaza基本Osnove
Kata型 ili 形Forma
Kumite組手Sparing
Zanšin残心Budnost


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:42 pm

Karakteristike


Trening je obično podeljen u tri sekcije: kihon ili "osnovne tehnike", kumite ili "sparing, borba", i kata (forma ili obrazac pokreta). Šotokan tehnike u kihonu i kati karakterišu duboki, dugi stavovi koji pružaju stabilnost, snažne pokrete i takođe pomažu ojačavanju nogu. Snaga i moć se često prikazuju umesto sporih, tečnijih pokreta. Kumite tehnike odražavaju ove stavove i pokrete na nižim nivoima, dok na višim postaju slobodnije i fleksibilnije. Veruje se da je Funakoši smatrao da su tradicionalne borilačke veštine (kao sumo, džijudžicu i kendžucu) suviše fokusirane na borbu, pa je stavio naglasak na zdravlje, disanje, oslobađanje energije, otvoreni um i kontrolu tela.
Pre nego što su njegovi učenici osnovali Japansku Karate Asocijaciju, majstor Funakoši Gičin je izneo Dvadeset učenja karatea koja čine osnovu veštine. U ovih dvadeset principa, koji su pod velikim uticajem Bušidoa i Zena, leži filozofija Šotokana.

 1. Karate počinje i završava poštovanjem
 2. Ne postoji prvi napad u karateu
 3. Karate pomaže ispravnom
 4. Poznaj sebe pre nego što poznaš druge
 5. Duh pre tehnike
 6. Oslobodi um
 7. Nesreće se dešavaju iz nepažnje
 8. Karate se ne trenira samo u dođou
 9. Nikad nećeš prestati da učiš karate
 10. Sve u životu je deo karatea otkri novu istinu
 11. Karate je kao kipuća voda. Da bi ključala plamen mora biti jak
 12. Ne misli da moraš pobediti. Misli kako ne izgubiti
 13. Neka tvoj odgovor bude u skladu sa protivnikom
 14. Vodi bitku prirodnom strategijom
 15. Zamisli da su ti šake i stopala mačevi
 16. Izađi kroz vrata i suoči se sa 10 000 neprijatelja
 17. Prvo ovladaj niskim, a zatim prirodnim stavovima
 18. Katu uvek vežbaj korektno, borba je druga stvar
 19. Nikad ne zaboravljaj svoje vrline i mane, ograničenja tela i relativni kvalitet svojih tehnika
 20. Stalno usavršavaj svoj um


Pored ovoga, Dođo kun je takođe veoma važan:

 1. Jedan. Traži perfeciju karaktera
 2. Jedan. Budi odan
 3. Jedan. Teži savršenstvu
 4. Jedan. Poštuj druge
 5. Jedan. Kloni se nasilnog ponašanja

Prefiks Jedan (različito prevođen kao jedan ili prvi) koristi se da označi da su svi principi podjednako važni.
Funakoši je takođe napisao i glavni cilj Karate-doa:
"Krajnji cilj karatea ne leži u pobedi niti porazu, već u savršenstvu njegovih vežbača."


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:43 pm

Šotokan danas


Danas, Šotokan je jedan od najpopularnijih stilova širom sveta:
Prva organizacija koja je propagirala Šotokan bila je Nihon Karate-do Kjokai, poznatija kao Japanska Karate Asocijacija (JKA). Ovo je bila prva zvanična šotokan organizacija, formirana od strane šotokan karate klubova japanskih univeziteta, čiji su članovi uglavnom bili sa Takušoku univerziteta, ali i sa Hosei, Vaseda, Gakušuin i Keio univerziteta. Predsednik JKA je bio Masatoši Nakajama. Vremenom JKA je postala jedna od najvećih karate organizacija u svetu. Razmirice između seniorskih instruktora i administratora dovele su do stvaranja posebnih grupa, što je na kraju rezultiralo da se i sam JKA podeli na dve različite frakcije.
Pored JKA, veruje se da je Funakoši Gičin dao direktnu dozvolu Cutomu Ošimi da osnuje karate organizaciju u SAD-u. Šotokan Karate Amerike (SKA) je neprofitna organizacija koja predaje tradicionalni karate-do u SAD-u od 1955. godine. SKA i danas vodi Cutomu Ošima. Ošima je takođe priznat kao glavni instruktor od strane mnogih nacionalnih šotokan organizacija širom sveta. Sedište SKA nalazi se u Los Anđelesu.
Hirokazu Kanazava, bio je prvi koji se odvojio od JKA i osnovao svoju sopstvenu organizaciju, pod imenom Šotokan Karate-do Međunarodna Federacija (SKIF). Učio je kod Masatoši Nakajame (1913-1987) i Hidetaka Nišijame, obojice učenika Gičin Funakošija. Kanazavina grupa uvela je elemente Tai Či Čuana, pogotovo po pitanju pokreta i ravnoteže, i aktivno promovisala evoluciju šotokana istovremeno zadržavajući tradicionalnu srž veštine. Kanazava se smatra jednim od tehnički najsavršenijih vežbača šotokana, a bio je i vrhunski takmičar. Između ostalog, osvojio je Kumite prvenstvo na prvom JKA otvorenom turniru 1957. godine sa slomljenom rukom. U aprilu 2000-te godine dodeljen mu je 10. dan , i jedini je karate vežbač koji je nosio ovo zvanje za života.
Taiđi Kaze (1929-2004) takođe je osnovao svoju grupu, pod imenom Svetska Šotokan Karate Akademija, sada pod nazivom Šotokan-Riu-Kaze-Ha Instruktorska Akademija (SRKHIA).[3] Borilačke veštine je učio kod oca, inače džudo instruktora, kao i kod Funakoši Gičina i njegovog sina Jošitake. Japan je napustio 1964. godine kako bi širio karate po svetu, ali je počeo da predaje sopstveni stil šotokana kako bi izbegao borbe oko prevlasti u veštini. SRKHIA je organizacija koja okuplja pojedince sa zvanjem trećeg dan-a naviše; ne registruje nacionalne asocijacije i kao takvoj misija joj je da nastavi tehnički razvoj svojih članova.
Keigo Abe, rođen u veoma staroj i poštovanoj samurajskoj porodici, smatra se od strane mnogih tradicionalnih karateka za jednog od najvećih i najinovativnijih šotokan instruktora na svetu danas. Kao učenik honbua Japanske Karate Asocijacije, Keigo Abe je bio pod direktnim tutorstvom Masatoši Nakajame. Abe je bio instruktor u JKA honbu, i visoki član JKA, a bio je i direktor kvalifikacija u JKA pre nego što se podelila. Nakon podele 1990. godine, postao je tehnički direktor JKA (Macuno sekcija), na kojoj je ostao tokom najturbulentnijih godina za organizaciju. U mladosti važio je za veoma vrsnog i agresivnog borca. Čuven po svom snažnom tradicionalnom pristupu šotokan karateu koji se odražava u obuci koju drži, povukao se iz JKA 1999. godine i osnovao svoju internacionalnu organizaciju, Japansku Šotokan Karate Asocijaciju (JSKA). Visoko poštovan kao karateka, kako u Japanu tako i internacionalno, Abe je jedan od malobrojnih živih seniorskih instruktora karatea, koji uistinu podučava koncept i metodologiju svog učitelja Masatošija Nakajame. Takođe, formulisao je Šobu Ipon turnirska pravila, koja koristi većina šotokan sledbenika u svetu danas.
Mikio Jahara, glavni instruktor Karatenomiči Svetske Federacije (KWF), diplomirao je na Kokušikan univerzitetu i postao instruktor Japanske Karate Asocijacije tokom njenog zenita sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Za više od jedne decenije kao takmičar, isticao se kao žestok borac, osvajajući medalje kako na domaćim, tako i na međunarodnim i svetskim prvenstvima, ali kao svetski prvak u katama, ostao je upamćen po svojim izvođenjima Unsu i Empi kata. Mnogi, među kojima i Hirokazu Kanazava i Tecuhiko Asai, smatraju ga jednim od tehnički najboljih, najtalentovanijih i najkontroverznijih karateka ikad proizašlih iz Japanske Karate Asocijacije. Takođe, čuven je po svojim podvizima, među koje spadaju i odbrana od napada 34 lokalne Jakuze na parkingu, sukob sa gangsterom sa pištoljem, i pojavljivanje na prvenstvenom takmičenju sa ranom od noža. [4] Godine 2000. sa Isakom je osnovao Karatenomiči Svetsku Federaciju koja je zastupljena u preko 40 zemalja. Sa 59 godina Jahara je i dalje opasan borac, polomivši tri rebra protivniku tokom polaganja za 8. dan u julu 2006. godine.
Tecuhiko Asai (1935-2006) rođen u Ehimeu, kao dečak učio je sumo, džudo, kendo i koplje od svog oca. Studirao je na Takušoku univerzitetu u Tokiju gde je vežbao šotokan karate. Pristupio je instruktorskom programu i postao instruktor u JKA. U poznim godinama bio je instruktor u Kini, Hong Kongu, Americi, Evropi i Havajima gde je predvodio Havajsku Karate Asocijaciju. Nakon Nakajamine smrti postao je glavni JKA instruktor, ali se zajedno sa određenim brojem seniorskih instruktora usprotivio Nakaharinom imenovanju za predsednika i osnovao posebnu JKA Macuno sekciju. Posle duge pravne bitke, Nakaharina grupa je dobila pravo na JKA titulu, a Asaieva grupa je uzela ime Japanska Karate Šotorenmei (JKS).
Hidetaka Nišijama, predsednik Internacionalne Tradicionalne Karate Federacije (ITKF) i predsednik američke amaterske karate federacije (AAKF), rođen je u Tokiju 1928. godine, a karateom se počeo baviti 1943. godine pod Funakoši Gičinom u šotokanu. Dve godine kasnije, dok je bio na Takušoku univerzitetu, postao je član univezitetskog karate tima, u kom je 1949. godine postao kapiten. Bio je suosnivač Svejapanske zajedničke karate federacije i izabran je za njenog prvog predsednika. Godine 1951. postao je jedan od osnivača Japanske Karate Asocijacije (JKA) i izabran u njen upravni odbor. On je jedan od najboljih karateka na svetu. Nišijama i dalje predaje na Central dođou u Los Anđelesu, a drži i seminare i kurseve širom sveta. Takođe izdaje nove tekstove i priručnike, kao i video instrukcije o tradicionalnom karateu.
Terujuki Okazaki je predsednik Internacionalne šotokan karate federacije, koja je deo JKA. Učio je i kod Funakošija i kod Nakajame.
Beleška. Iako je ovo lista nekih od najpoznatijih šotokan instruktora i njihovih organizacija, ipak nije potpuna.
Dodatna beleška. Još jedna gruppa karate vežbača, takođe vežba karate Funakošija Gičina. Oni se nazivaju Šotokai, ili asocijacija/grupa Šotoa (Funakoši), i sastoji se od nekih od najtalentovanijih Funakošikevih učenika. Karate koji oni vežbaju sada se i zvanično naziva šotokai za razliku od šotokana, koji propagira JKA. Šotokai tvrdi da je Šigeru Egamija, najstarijeg u šotokaiu, Funakoši imenovao za naslednika nakon smrti svog sina Jošitake.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:44 pm

Šotokan Kata
Kata se često opisuje kao utvrđeni redosled karate pokreta organizovanih u unapred uređenu borbu protiv zamišljenih protivnika. Kata se sastoji od udaraca nogom, rukom, čišćenja, blokova i bacanja. Pokreti tela u katama uključuju koračanje, uvrtanje, okrete, padanje na pod i skakanje.
Nekoliko šotokan grupa su uključile kate i iz drugih stilova u svoj trening, ali kada je sensej Nakajama osnovao JKA, izložio je 26 kata koje JKA karateke trebaju da vežbaju. Čak i danas, hiljade šotokan dođoa vežbaju samo ovih 26 kata.
Katu, prvo i najvažnije, treba izvesti sa pravilnim stavom, ako kata vežbač shvata katu, svaki brz pokret će biti izveden brzo, snažno i sa ciljem. Karateka treba da uradi tehniku kao da mu život zavisi od toga.
Kata nije predstava, ili demonstracija, već je na svakom karateki da vežba tehnike sa punim 'Ikken Hisatsu' (završni udarac ili ubistvo jednim udarcem).
Zdravstveni aspekt kate je nesporan, vežbanje kate je odlično za fitnes, gipkost, agilnost i mekoću tela. A kako stariji karateka biva veći naglasak se stavlja na zdravlje.
Funakoši 観空(Kanku)ImeKandžiZnačenje
Taikjoku Šodan太極初段Veliki Početak
Hean Šodan平安初段Mirni um, Jedan
Hean Nidan平安二段Mirni um, Dva
Hean Sandan平安三段Mirni um, Tri
Hean Jodan平安四段Mirni um, Četiri
Hean Godan平安五段Mirni um, Pet
Teki Šodan鉄騎初段Gvozdeni konj, Jedan
Basai Dai披塞大Opsada tvrđave (Duža kata)
Džion慈恩Džion je ime hrama i budističkog sveca
Empi燕飛Lastin Let
Kanku Dai観空大Pogled u nebo (Duža kata)
Hangetsu半月Polumesec
Đite十手Deset ruku
Gankaku岩鶴Ždral na steni
Teki Nidan鉄騎二段Gvozdeni konj, Dva
Teki Sandan鉄騎三段Gvozdeni konj, Tri
Niđušiho二十四步Dvadestetčetiri koraka
Ćinte珍手Neobične ruke (lude ruke)
Sočin壯鎭Mirna sila
Meikjo明鏡Bistro ogledalo
Unsu雲手Ruke u oblacima
Basai Šo披塞小Opsada tvrđave (Kraća kata)
Kanku Šo観空小Pogled u nebo (Kraća kata)
Vankan王冠Kraljeva kruna
Gođušiho Šo五十四歩小Pedesetčetiri koraka (Kraća kata)
Gođušiho Dai五十四歩大Pedesetčetiri koraka (Duža kata)
Jin慈陰Istinita ljubav i ime budističkog sveca


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:46 pm

Kumite


Za više informacija pogledajte Kumite
Prvi nivo kumitea za početnike je 'kihon kumite'. Ima dva tipa. Prvi tip je 'džodan' (visoki nivo), gde će oni na kraju izvesti visoki oi-zuki. Partner mora onda reagovati tako što će iskoračiti nazad i izvesti age-uke kako bi blokirao napad.
Drugi tip kihon kumitea je 'čudan' (srednji nivo). Razlika je u tome što oi-zuki u čudan nivou koristi napadač, a onaj koji se brani koristi soto-uke blok.
Sledeći nivo kumite treninga jeste 'sanbon kumite' (sparing u tri koraka). Kao što mu i ime govori izvodi se u tri koraka. Isti je kao i kihon kumite samo se umesto pet izvodi u tri koraka.
Na srednjem nivou (obično iznad 5. kjua), od karateke se očekuje da nauči 'ipon kumite' (sparing iz jednog koraka). Iako se sastoji iz samo jednog koraka mnogo je napredniji jer omogućava raznovrsnije napade i blokove.
Sledeći nivo kumitea je 'džiju ipon kumite' (sparing iz jednog koraka u slobodno stilu) Gotovo je isti kao i ipon kumite ali zahteva da karateka bude u pokretu.
Obično, zadnji element sparinga koji se uvodi jeste džiju kumite (slobodni sparing) gde učesnici mogu slobodno da koriste bilo koju karate tehniku ili kombinaciju napada, a protivnik je slobodan da izbegava, blokira ili napada po slobodnoj volji. .
Dodatni metod treninga koji se obično uvodi za više nivoe jeste kaišu ipon kumite. Počinje isto kao i džiju ipon kumite; jedan karateka imenuje napad koji namerava da izvede, napada, a njegov protivnik blokira i uzvraća kontrom.

Dođo


Dođo (道場) je sveto mesto koje se koristi za vežbanje karatea. Dođo se sastoji iz dva znaka i bukvalno znači "mesto puta". Pravilan dođo za japanske borilačke veštine se smatra posebnim i o njemu se posebno vodi računa. U mnogim stilovima tradicija je da se sprovodi ritualno čišćenje dođoa na kraju svakog treninga. Mnogi tradicionalni dođoi prate unapred zadati obrazac sa šomenom i raznim ulazima koji se koriste u zavisnosti od nivoa učenika i instruktora, i precizno su poređani. Nije neuobičajeno da ime dođoa i dođo kuna (dođo pravila) budu vidno izloženi na šomen.
Na kraju treninga može se raditi mokuso (meditacija). Ovo je kratak, spokojan period u kom se karateka može osvrnuti na trening koji se upravo završio.

Sistem rangiranja


Oko 1920. godine, Funakoši je usvojio Kju/Dan sistem, zajedno sa keikogi koji je razvio osnivač džudoa Kano Džigoro. Ovaj sistem koristi pojaseve u boji indikatore nivoa. Prvobitno, karate je imao samo tri obi (pojas) boje, belu, braon i crnu, sa nekoliko podnivoa između svakog. Originalni sistem pojaseva, koji još koristi Šotokan Karate Amerike.[5]

 • Bez nivoa - beli
 • 8. kju - 4. kju - beli
 • 3. kju - 1. kju - braon
 • dan nivoi - crni

Prvi "šodan" (初段) nivoi koje je Funakoši dodelio dobili su Tokuda, Ocuna, Akiba, Šimicu, Hirose, Džima i Kasuja 10. aprila 1924.
Većina škola koristi kju/dan sistem, ali su dodale nove boje. Najčešći sistem, koji koristi JKA kao i većina velikih internacionalnih šotokan asocijacija data je dole, mada postoje i druge varijacije.

 • 9. kju - Oranž
 • 8. kju - Crveni
 • 7. kju - Žuti
 • 6. kju - Zeleni
 • 5. kju - Ljubičasti
 • 4. kju - Ljubičasti
 • 3. kju - Braon
 • 2. kju - Braon
 • 1. kju - Braon
 • 1. dan i iznad - Crni


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 6:48 pm

Primeri tehnika


Za više informacija pogledajte lista šotokan tehnika

 1. Seiken cuki
 2. Đaku cuki
 3. Oi cuki
 4. Gedan barai uke
 5. Aši barai
 6. Jodan agi uke
 7. Čudan uči uke
 8. Čudan soto uke
 9. Šuto uke
 10. Zenkucu dači


ZANIMLJIVOSTI : • U igrici Mortal Kombat, jedan od likova, Sub-Zero koristi šotokan kao jedan od svojih stilova. Ovo nije sasvim precizno.
 • Američki pevač Elvis Presli u vojsci je vežbao šotokan dok je bio stacioniran u Nemačkoj. Neki od njegovih scenskih pokreta su stilizovani šotokan stavovi.
 • Impresioniran sposobnošću nekih šotokan instruktora, Brus Li je odbrao da trenira stil dok je u isto vreme težio da razvije svoj sopstveni (Jeet Kune Do), vežbajući kod Hirokazu Kanazave.
 • Hauard Štern ima braon pojas u šotokanu
 • Žan-Klod Van Dam ima crni pojas u šotokanu.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Oci-ANDJELA
Anđelina
avatar

Datum upisa : 08.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 10:22 pm

:1994: Kad naucim sve ovo, tek tad mi nece prilaziti muskarci :008yn9:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Ned Dec 07, 2008 11:25 pm

Oci-ANDJELA^Z ::
:1994: Kad naucim sve ovo, tek tad mi nece prilaziti muskarci :008yn9:

debelo grešiš....naše karatiskinje važe za najlepše sportistkinje-samo se teniserke mogu meriti sa njima A drugo i važnije-Šotokan škola zabranjuje udarac u borbama-on mora biti savrseno odmeren , da bude samo dodir....nema udaranja Ako šotokan karateka ikada upotrebi znanje , recimo u tuči, oduzima mu se pojas...Sme se upotrebiti samo u nužnoj samoodbrani, i to kada je život u pitanju Kodeks časti je veoma strog ...


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Andjelika

avatar

Godina : 34
Location : Beograd
Humor : zdrav seljachki, rekla bih...
Datum upisa : 16.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Sub Maj 16, 2009 11:24 pm

Citat :
naše karatiskinje važe za najlepše sportistkinje

ovo potvrdjujem, posto poznajem mnogo njih :)

Citat :
A drugo i važnije-Šotokan škola zabranjuje udarac u borbama-on mora biti savrseno odmeren , da bude samo dodir....nema udaranja

teoretski nema i ne bi trebalo da ga bude, ali je realnost drugacija, narocito na takmichenju...
ako ste mislili da covek moze od udarca leti 6-7 metara kroz vazduh i zaustavi se u zid, samo na filmu, grdno grsite. takve stvari se desavaju na takmichenjima.
inace, nasa zemlja ima ogroman broj trofeja na svetskih i evropskim prvenstvima, ali posto ova sport nije komercijalno popularan, mediji slabo izvestavaju o tome.
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
avatar

Location : Singidunum
Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Sub Maj 16, 2009 11:35 pm

Opsada tvrđave (Duža kata) Basai Dai

davne 1977 sa svojih 10 god bavio sam se karateom oko 2 god. i uvezbavali smo katu Basa daj (Basai dai) koliko se secam to je bilo za plavi pojas..jos se secam nekih elemenata iz te "kate".....
Nazad na vrh Ići dole
Andjelika

avatar

Godina : 34
Location : Beograd
Humor : zdrav seljachki, rekla bih...
Datum upisa : 16.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Sub Maj 16, 2009 11:40 pm

ja sam pre 8-9 godina prestala da treniram.... osulo se drustvo, nesto se pokacila s trenerom... i danas mi zao, ali eto :(
inace, isto stigoh do plavog pojasa :)
Nazad na vrh Ići dole
Andjelika

avatar

Godina : 34
Location : Beograd
Humor : zdrav seljachki, rekla bih...
Datum upisa : 16.05.2009

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Sub Maj 16, 2009 11:41 pm

Najtrofejniji takmičar je Miloš Tomić (1982-2004), trostruki osvajač
medalja na svetskim i višestruki osvajačna evropskim prvenstvima kao i
mnogobrojnim svetskim i evropskim kupovima. Miloš Tomićje ujedno i
najtrofejniji karatista naše države svih vremena, a jedan je od retkih
koji je na tri svetska prvenstva zaredom osvajao medalje. Treba istaći
da je svojim rezultatima velikim delom zaslužan za afirmaciji srpskog
karatea u svetu. Sigurno je da bi njegovi rezultati bili još
upečatljivijiI da nije tragično nastradao u svojoj 22. godini.


Sustina
je da mi imamo trofejne sportove i takmicare kojima se u ovoj zemlji ne
pridaje nikakva paznja niti te sportove drzava na bilo koji nacin
podstice, za razliku od fudbala u koji je lozeno mnogo para a nikakve
rezultate nam to nije donelo.

Smatram vrlo nepravednom raspodelu drzavnih para medju sportovima.
Valjda uspesne treba finansirati, a ne vecite gubitnike.
Reci
cu i to da se za karate ne izdvaja iz budzeta ni zuti dinar i da na sva
takmicenja karatisti putuju o svom trosku ili trosku ponekog sponzora.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
avatar

Godina : 57
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Čet Jul 30, 2009 11:16 am

Karate škola: Profesori motorom prelazili preko đaka

Autor: FoNet | Foto:AFP | 30.07.2009. - 09:02

U jednoj državnoj školi na jugu Indije proveravane su fizičke sposobnosti učenika i njihovo poznavanje borilačkih veština, tako što su profesori motociklima prelazili preko njihovih nogu i ruku.Prema rečima direktora škole Devarajana, saglasnost za to su dali roditelji, koji su prisustvovali izvođenju vežbe. Predstavnici ministarstva prosvete naredili su školi da takvu vežbu više nikada ne sme da ponovi.
Tokom vežbe učenici su polegali na pod licima okrenutim prema podu s ispruženim rukama, a vozači su im motociklima prelazili preko ruku ili nogu.
Roditelji su stajali sa strane i posmatrali sve to.
"Želeli smo da utvrdimo u kojoj meri su naši đaci postali izdržljiviji i otporniji na bol posle nekoliko meseci treniranja karatea i nekih drugih borilačkih veština na časovima fizičkog", rekao je direktor.
Deca su bila stara između sedam i 13 godina i niko nije bio povređen, preneli su svetski mediji.


Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.bestoforum.net/ Na mreži
Orhideja

avatar

Location : u tvom srcu
Datum upisa : 22.11.2009

PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   Čet Dec 17, 2009 1:41 pm

Meni nikad neće biti jasno zašto su svi ostali sportovi na marginama sem fudbala. Nemam ništa protiv fudbala ali mislim da svi nešto tu najviše furaju fazon nego što ima nekih velikih rezultata. Karate je lijep sport, dijete sam upisala u điu đicu klub, voli da ide ali gledajte sad-opština za fudbalski klub odvaja 50000 eura a za a za sve ostale sportove po1500 eura. Klub u kome mali trenira dobija tih 1500 eura na godinu dana, znam da su sad neki članovi išli na Evropsko prvenstvo i osvojili su zlatnu medalju a tako nešto fudbalski klub nikad (nažalost) neće dostići. I to je neka pravda, pih. A mediji ćutac kao da ih neko plaća da ćute o tome.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.kako-do.co.cc
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)   

Nazad na vrh Ići dole
 
Borilački sportovi-KARATE (ŠOTOKAN škola)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Sitni kolači
» Kolači iz bakine kuhinje ......
» GLAVNE ZVEZDE
» 023 - DECEMBAR - 2016.
» Ukrasavanje slavskog kolaca

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SPORT/ REKREACIJA :: SPORT :: BORILAČKI SPORTOVI-
Skoči na: