DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.


DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Josip grof Jelačić Bužimski

Ići dole 
AutorPoruka
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Josip grof Jelačić Bužimski   Pet Nov 21, 2014 7:58 pmJosip grof Jelačić Bužimski (Petrovaradin, 16. listopada 1801. - Zagreb, 20. svibnja 1859.) General i hrvatski ban od 1848. do 1859., član plemićke obitelji Jelačić. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak.

" Hrvat je pjesnik, Hrvat je vitez, Hrvat je romantični revolucionar i buntovnik. Hrvatu su čast i dana riječ svetinje, Hrvat od svega najviše prezire kukavičluk, dvoličnost i prijetvornost. "

" Turski filozof Kjafija u svojoj knjizi "Nizam ul Alem" ("Uredba svijeta") piše o Hrvatima kao idealnim ratnicima i junacima koji preziru kukavice, te savjetuje svojim Turcima da se od Hrvata nauče ratnom umijeću ukoliko žele pobjeđivati. Turci su pored hrabrosti osobito cijenili i hrvatski viteški duh, koji nikada neće povrijediti nenaoružanog ili zarobljenog neprijatelja, a dano obećanje će uvijek ispuniti. "

Iz Tridesetogodišnjeg rata : " Hrvati su se odlikovali u nizu bitaka, prolijevajući na dalekim bojištima tuđu i vlastitu krv za habsburške interese. Usavršivši vojničku vještinu u neprestanoj borbi s Osmanlijama, Hrvati su junački protutnjali prostorom od Baltičkoga mora do Bavarske i od Pariza do Erdelja. Uz hrvatsko su se ime otada vezali pojmovi straha i slave, a uspomena na njih živi i danas u švedskoj usmenoj predaji. Šveđani su se jako bojali, kako su ih sami nazivali, "Krabata". Švedski vojnici koji su preživjeli rat opisivali su Hrvate kao vojsku koja se nije ni čula niti vidjela. Prema švedskim predajama, hrvatski konjanici su dolazili uvijek s maglom, i nijedan neprijatelj koji bi im se našao na putu, ne bi preživio. "

" Kao što ne može biti individualnog jastva bez pamćenja, tako nema narodne svijesti bez povijesti. " (dr. Milan pl. Šufflay)

Kralj Tomislav I. Trpimirović je 925.-e godine , veli povjesničar Klaić, okupio gotovo sve hrvatske zemlje, koje su se protezale od Bojane (današnja granica Crne Gore i Albanije) do Drave i Dunava, od Raše i Jadranskoga mora do Drine, a koje su obuhvaćale 1100 kvadratnih myriametara ili 120 000 km2. Tomislavova se država Hrvatska protezala od Drave i Dunava do Drine i Bojane na prostoru od 120 000 km2.

" Hrvatska je za Tomislava bila europska velevlast (velesila) ", kažu povjesničari Srebrenić i Hauptmann.

[You must be registered and logged in to see this image.]


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Astra dana Pet Nov 21, 2014 8:07 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Pet Nov 21, 2014 8:05 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zbog svega navedenog, ban Josip Jelačić u Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak, te mu se u to ime diže spomenik 16. prosinca 1866. godine, na glavnom zagrebačkom trgu - trgu bana Josipa Jelačića. Kip je tada bio okrenut prema sjeveru - prema Mađarskoj. Spomenik ostaje na tom mjestu do rušenja u noći 25. srpnja 1947. godine. Spomenik je ceremonijalno vraćen na trg tek nakon 43 godine - na njegov rođendan, 16. listopada 1991. godine, okrenut prema jugu.


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Pet Nov 21, 2014 8:12 pm

Buduci da sam slusala Seseljevo izlaganje,kako Hrvati u stvari i ne postoje,vec su se u relativno skorijoj istoriji samoprozvali narodom...evo da vidimo da ima i Hrvatska istoriju i ljude koji su se borili za Hrvatsku .


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Pet Nov 21, 2014 8:24 pm

SVE PROMJENE KOJE JE DOŽIVIO TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA


Današnji Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu prvotno se zvao Harmica, a kip bana bio je okrenut prema sjeveru. Pune 43 godine spomenuti kip bio je uklonjen s te pozicije, a trg je bio preimenovan u Trg republike. Uz navedeno, saznajte kad je kip bana Jelačića vraćen na današnje mjesto, zašto je bio okrenut prema sjeveru kao i još nekoliko zanimljivosti o glavnom trgu hrvatske metropole.

Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu nije oduvijek nosi taj naziv, a i nije izgledao kao danas. Kip bana Jelačića na duži je period bio uklonjen, prije čega je bio okrenut prema sjeveru, a fontana danas poznata kao Manduševac povezana je s legendom koja objašnjava nastanak imena Zagreb. U nastavku saznajte nekoliko zanimljivosti vezanih uz glavni zagrebački trg.

Glavni trg nosio naziv Harmica

Prije priče o promjenama koje su se kroz povijest dogodile na trgu bana Josipa Jelačića, trebate znati zašto konj kojega ban jaše ima samo jednu nogu u zraku. Naime, postoji pravilo koje je usko povezano sa smrću junaka.

Ako je konju samo jedna noga u zraku, osoba je umrla od rana zadobivenih u borbi.

Ako konj ima obje noge u zraku, osoba je poginulau borbi.

Konj sa sve četiri noge na zemlji nosi junaka koji je umro prirodnom smrću.

Budući da ban jaše konja čija je prednja noga u zraku, mnogi bi logično zaključili da je umro od ozljede zadobivene tijekom brobe. Međutim, Jelačić je 16. listopada 1859. godine umro od uznapredovanog sifilisa, pa se njegov kip smatra iznimkom od općepoznatog pravila.

Glavni zagrebački trg u početku se zvao Harmica, a označava mađarski naziv za ono što je danas svima poznato kao carina. Na tadašnju Harmicu 19. rujna 1866. godine postavljen je kip bana Jelačića te je tada trg nosio današnji naziv. Kip je djelu ruku austrijskog kipara Antona Dominika Fernkorna, koji je također napravio i kip Svetog Juraja koji ubija zmaja, a smješten je u blizini HNK.

Prvotno je kip bana bio okrenut na suprotnu stranu od danas, to jest prema sjeveru. Spomenuta strana svijeta odabrana je zbog smjera Mađarske u odnosu na Hrvatsku u čast banu Jelalčiću koji je ugušio Mađarsku revoluciju iz 1848. godine.

Uklanjanje i ceremonijalno vraćanje kipa

Za vrijeme jugoslavenske vlasti ban Jelačić je proglašen 'slugom stranih interesa' te je 1947. godine njegov kip uklonjen, a trg preimenovan u Trg republike. Pune 43 godine zadržan je potonji naziv te mu je tek 1990. godine vraćeno ime Trg bana Josipa Jelačića. Iste godine održala se prava ceremonija pri vraćanju banova kipa, samo okrenutog prema jugu kako je i danas pozicioniran.

Istočnu stranu trga krasi fontana poznatija kao Manduševac ili Mandušin zdenac. Legenda kaže da je Zagreb dobio naziv upravo po lijepoj Manduši koja je zagrabila vodu iz spomenutog zdenca te napojila vojsku koja je prolazila tim područjem.

Iako je danas centralni dio glavnog grada, područje na kojem se nalazi nije oduvijek bilo u krugu grada. U doba kad su grad činili Gradec i Kaptol te su bili omeđeni zidinama, današnji centar je bio polje na predviđeno za boravak došljaka kojima je bio zabranjen pristup unutar zidina. Teka kad se grad proširio na Ilicu i Staru Vlašku ulicu, Trg bana Josipa Jelačića postao je glavni i najuži dio.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
avatar

Godina : 38
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Pet Nov 21, 2014 8:27 pm

Ban Josip Jelačić (2): Spomenik u Zagrebu iz godine 1866.

Iza smrti bana Jelačića godine 1859. njegov je hrvatski mit počela razvijati i njegovati Narodna stranka. Na njezinu je čelu bio njezin osnivač, đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer, čije je imenovanje na tu visoku crkvenu dužnost u cara bio ishodovao upravo ban Josip Jelačić. Narodna stranka toga vremena bijaše glavnim nositeljem južnoslavenskih tradicija ilirskog pokreta te politike ravnopravnih odnosa s susjednom Ugarskom, ali kao potpuno neovisnih država. Time je umrli hrvatski ban idealno simbolizirao ciljeve baš te i takve politike. Kao što povijest pamti, upravo je ban Jelačić uz blagoslov Hrvatskog sabora u travnju 1848. godine proglasio onaj čuveni državno-pravni raskid svih veza države Hrvatske s Ugarskom. Tim se činom Hrvatska postavila u sasvim ravnopravni položaj s onda ipak mnogo bolje tretiranom Ugarskom unutar monarhije. Tako je postalo moguće pošteno regulirati sve međusobne odnose tih dviju država te njihov ukupni status unutar Habsburške monarhije. Naravno, kako je korak do podizanja spomenika velikom hrvatskom banu potom bio sasvim kratak. Isti bi svečano otkriven dana 17.prosinca 1866. godine, u jeku već vrlo intezivnih pregovora između bečkog dvora i mađarskog vodstva. Već godinu dana potom ti su pregovori bili uspješno okončani, a novostvorena je Austrijsko-Ugarska monarhija predala Hrvatsku na milost i nemilost baš Ugarskoj. Bijaše to strašan udarac hrvatskom slobodarskom duhu, ljudskom dostojanstvu i svim tekovinama besmrtnih zasluga bana Jelačića.

LINK   link
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 8:39 pm

Astra ::
Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.

Ustaj Bane da sjebeš Mađare. smehsmeh rlol rlolSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 8:41 pm

cojle ::
Astra ::
Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.

Ustaj Bane da sjebeš Mađare.  smehsmeh  rlol  rlol

Necemo ponavljat istoriju...ima i drugih za te radnje...ahahahahhaah 🇬🇷


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 9:01 pm

Astra ::
Necemo ponavljat istoriju...ima i drugih za te radnje...

Kralj je mrtav, živjela njegova ostavština! jwwwwwwSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 9:17 pm

Ma jok,kralj zivi dok zivi ljubav za njega.....bljak,ajmo dalje....mislis na grofa...meni se od svega najvise svidja pjesma....nisam ti ja za istorije...mozes mi na kraju podvalit Jelacica Josipa pod Franju Josipa ...il obratno...ma pjesma je bitna.
ide ide ide ide ide ide


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
avatar

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 9:23 pm

Astra ::
....nisam ti ja za istorije...mozes mi na kraju podvalit Jelacica Josipa pod Franju Josipa ...il obratno...ma pjesma je bitna.
 


ziveli1Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
avatar

Godina : 58
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 9:39 pm

nemoj Cojle da spamujes temu,opet mi oces uvalit nekog crnogorskog bana....i njegove 3 `ceri


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
debilko
Pogrešila roda
avatar

Godina : 55
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   Uto Nov 25, 2014 9:45 pm

Respect.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Josip grof Jelačić Bužimski   

Nazad na vrh Ići dole
 
Josip grof Jelačić Bužimski
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» POSNA JELA (post na vodi, na ulju i obican post)
» POSNA JELA
» KAJMAK - 2 RECEPTI SA KAJMAKOM
» DIJAMANTSKE PRIČE
» Zacini u nasoj ishrani

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: